Registracija Prijava preko FB
Izložba ikona Nenada Hubera  (foto: www.mionica.rs)
Izložba ikona Nenada Hubera (foto: www.mionica.rs)
20.10.2020, 11:29

Otvorena izložba ikona Nenada Hubera

č: | fb:

Mionički Kulturni centar je u saradnji sa opštinom Mionica priredio izložbu ikona Nenada Hubera "Drvo nebesko". Izložba je otvorena krajem prošle nedelje, a pored Huberovih ikona predstavljene su i ručno rađene drvene kutije za vino Radoslava Hadžića.

Izložba ikona Nenada Hubera

Izložba ikona Nenada Hubera (Foto: www.mionica.ra)

U umetničkom delu programa nastupila je etno grupa "Mione" iz Mionice, dok je o ikonama Nenada Hubera govorila svestrana umetnica, modna kreatorka, kostimografkinja, tapiseristkinja i scenigrafkinja Zagorka Stojanović.

 

- U svakom pravoslavnom domu ikona je postavljena na najlepše mesto. Samo slikanje ikone je liturgijski čin. Huberove ikone su liturgija njegove duše. Ove ikone pred nama su autorovo bogosluženje, onostrani doživljaj kroz koji nam daje slike njegovih vizija. One izlivaju svetlost na nas, govore svojim linijama i bojama i živo svedoče o istinskoj realnosti drugog sveta, prenoseći na nas lepotu Huberove duše - rekla je Zagorka Stojanović.

Ikona Nenada Hubera

Ikona Nenada Hubera (Foto: www.mionica.rs)

Nenad Huber živi i radi u Belanovici. Slika od detinjstva, a ikonopisanjem se bavi već 25 godina. Do sada je izlagao na 60 samostalnih i preko 100 kolektivnih izložbi. Radovi mu se nalaze u dva muzeja, 18 crkava i u brojnim privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu.

Izložba ikona Nenada Hubera

Izložba ikona Nenada Hubera (Foto: www.mionica.ra)

- Velika mi je čast što večeras prisustvujem otvaranju izložbe ikona. Naši preci su oduvek povezivali kulturu i duhovnost, a nama je da to nastavimo. Čuvajući i negujući našu tradiciju hranimo sopstvenu dušu i jačamo zajednicu u kojoj živimo – poručio je na otvaranju izložbe predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Aktuelno

Ispred Kovid ambulante (arhiva) (foto: Đprđe Đoković)
Iz redakcije Pre 19 sati 33 minuta

Briga za pacijente, ali i za zdravstvene radnike...

Broj novoobolelih od korona virusa u Valjevu ovih dana gotovo neprekidno raste, u nekoliko navrata je prešao cifru od 100 dnevno, bolnički kapaciteti za kovid pacijente praktično su popunjeni, ali,...

Ispred kovid ambulante (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje 24.11.2020

U Valjevu 161 novozaražena osoba

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje od 24. novembra u 13 časova, u Valjevu je pozitivna još 161 osoba, a u Kolubarskom okrugu još 229. Od ostalih opština Kolubarskog okruga najviše...

Gimnazija (foto: DjordjeDjokovic)
Gost post dr Vera Vaš 23.11.2020

Veliki jubilej Valjevske gimnazije

Sigurno je da grupa vizionara, uglednih varošana okupljenih u „Klubu dvanaestorice“ u Valjevu koje je tada brojalo oko 3500 stanovnika, nije ni slutila da će osnivanje i početak rada Gimnazijske...