Svečana akademija (foto: www.mionica.rs)
Svečana akademija (foto: www.mionica.rs)
27.10.2020, 10:24

Svečana akademija povodom stogodišnjice rođenja Žarka Milanovića

č: | fb:

Povodom stogodišnjice rođenja Žarka Milanovića, diplomiranog pravnika i poznatog violiniste i muzičkog pedagoga, opština Mionica i Kulturni centar su u velikoj sali mioničke ustanove kulture priredili svečanu akademiju.

 

Žarko Milanović je rođen 1920. godine u Mionici, gde su mu roditelji radili kao učitelji. Po potrebi službe sele se u Skoplje, gde ostaju do 1929. godine, a potom dolaze u Beograd. Od sedme godine pohađa muzičku skolu "Jovan Zorko" na odseku violine. Studije je nastavio kod profesora Živorada Grbića, po kojem Muzička škola u Valjevu nosi ime i koji je tada radio u Muzičkoj školi "Stanković". Pored ovog sjajnog pedagoga, poznavaoca i ljubitelja narodne muzike, Milanović je duboko zašao u tajne svog instrumenta.

 

Žarko Milanović je široj javnosti ostao upamćen kao dugogodišnji šef Narodnog orkestra Drugog programa Radio Beograda, šef Omladinskog orkestra RTS-a, šef orkestra Nacionalnog ansambla "Kolo" i kao neponovljiv muzički pedagog. Izveo je iz anonimnosti mnoge pevače i instrumentaliste, a neki od njih se i danas profesionalno bave narodnom muzikom. Sa svojim orkestrom snimio je veliki broj gramofonskih ploča za PGP RTS i "Diskos" i trajnih snimaka za arhivu Radio Beograda, a najveći uspeh donela mu je zlatna ploča sa pesmom "Kafu mi draga ispeci" u izvođenju njegovog orkestra i doajena naše narodne pesme Predraga Cuneta Gojkovića.

 

Sa svojim orkestrom je učestvovao u velikom broju pozorišnih predstava sa scenskom muzikom u Narodnom pozorištu, jedan je od osnivača KUD „Ivo Lola Ribar, a za svoj dugogodišnji i uspešan rad Žarko Milanović je dobio veliki broj nagrada i priznanja, od kojih su najznačajnije "Zlatni mikrofon" za dugogodišnji doprinos programima Radio Beograda, kao i nagrada Udruženja estradnih umetnika Srbije "Carevac 67".

 

Učenice Muzičke škole i Boban Janković

Učenice Muzičke škole i Boban Janković (Foto: www.mionica.rs)

Predsednik opštine Mionica Boban Janković je na svečanoj akademiji rekao da je Žarko Milanović jdoprineo da Mionica bude poznata po nečemu što je dobro, a uvek je dobro ono što je srpsko, tradicionalno, narodno.

 

- Hvala našim gostima što su nas podsetili na poznate sugrađane koji Mionicu čine još većom. Iz godine u godinu rastemo i postajemo kulturni centar i na tome nam već sada mogu pozavideti veliki gradovi. Verujem da je ovo veče začetak jedne lepe priče i da ćemo u godinama koje dolaze pored "Mišićevih dana" i svečanosti u čast Milana Rakića imati i dane Žarka Milanovića – rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

 

Život i pedagoški rad Žarka Milanovića su osvetlili Jovan Vukotić i Aleksa Zarev, njegovi učenici i osnivači Udruženja za negovanje stvaralaštva Žarka Milanovića, dok je rad izdvojenog odeljenja Muzičke škole "Živorad Grbić" u Mionici predstavila direktorka ove ustanove Suzana Radovanović Perić. Takođe, prisutni su imali priliku da pogledaju video snimke sa numerama u izvođenju orkestra Žarka Milanovića i razgovorima sa poznatim muzičarem i pedagoom.

 

U muzičkom programu nastupili su učenici Muzičke škole "Živorad Grbić" iz Mionice i Valjeva. Oni su svoj muzički talenat demonstrirali u nastupima gudačkog orkestra "Feniks", etno grupe "Mione" i solo tačkama violinistkinja Hane Dikić i Anastasije Radovanović, koje su nagrađene vrednim poklonima opštine Mionica. Publici se predstavio i folklorni ansambl KUD "Vojvoda" iz Mionice spletom igara iz Srbije.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 3. marta Pre 1 dan 5 sati

Preventivni pregledi štitaste žlezde

U nedelju 3. marta, od 8 do 16 časova, u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije, biće organizovani preventivni pregledi, ovaj put pregledi štitaste žlezde. Nije potrebno zakazivanje, građani...  · 1 komentar

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 11 sati

"Jači smo od sudbine!". Normalno, od razuma...

Ima istine u onom što se čuje o našim političarima: "Svi su oni, isti!", iz vlasti i opozicije. Počev po onom što nije najvažnije, ali mu ne trebaju dokazi: sa ovim se ne slažu. Isti i što ga ne...

Radovi Ključka vrela (foto: www.mionica.ra)
Iz oblasti vodosnabdevanja Mionici 1.03.2024

Ključka vrela jedan od najvećih projekata

Projekat izgradnje vodovodnog sistema Ključka vrela u selu Ključ, kojim će biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u 12 sela, jedan od najvećih iz oblati vodosnabdevanja koji je ikada...