Željko Sertić  otvorio Sajam
Željko Sertić  otvorio Sajam
29.08.2014, 15:02

Sertić: Pokazali ste kako se čuva tradicija

č: | fb:

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić rekao je danas u Osečini, gde je otvorio Sajam šljiva, kako su Podgorci pokazali kako se čuva tradicija.

"Treba da budete ponosni na sebe i na ono što radite svakoga dana. Pokazali ste kako se čuva tradicija, pokazali ste kako treba da izgleda Srbija, koja je nekada bila prepuna šljivika, Danas nema toga na način kakav ima u Osečini", kazao je Sertić.

Sajam šljiva je okupio 65 izlagača, 45 domaćina iz Podgorine i 20 izlagača poljoprivredne mehanizacije i mašina za preradu voća. 

Sajam šljive

Sajam šljive

U Podgorini se godišnje proizvede oko 20.000 tona sirove šljive sa oko milion stabala na 3.000 hektara šljivika. Svake godine, uz pomoć lokalne samouprave, zasadi se novih 100 hektara voćnjaka. Šljiva je brend Podgorine i Srbije, koja od njenog izvoza godišnje ostvari prtihod od 20 miliona dolara.

U 2013. Srbija je prihodovala 21 milion dolara od prodaje svežih i 15 miliona dolara od prodaje suvih šljiva. Polovina tog izvoza je iz opštine Osešina, čiji je prihod prošle godine iznosio 2,6 miliona dolara.

Sa 160 mini sušara i 27 industrijskih tunela za sušenje šljive izvozi se u Rusku Federaciju, Belorusiju, Austriju, Belgiju, Nemačku i Slovačku. 

Danas su dodeljena priznanja rekorderima u izvozu i proizvodnji šljiva. Srebrnjak za izvoz dobilo je preduzeće "Agranela" iz Valjeva, dok je za najvećeg izvoznika proglašena firma "Jovanović voće" iz Osečine. 

 

Aktuelno

Zlato za juniorsku reprezentaciju Srbije  (foto: www.waterpoloserbia.org)
Čestitka gradonačelnika Valjeva Pre 18 sati 54 minuta

Valjevski vaterpolisti među juniorskim prvacima Evrope

Juniorska reprezentacija Srbije u vaterpolu postala je prvak Evrope. Za reprezentaciju Srbije igrala su četvorica Valjevca, Aleksandar Kovačević, Srđan Baucalo, Bogdan Gavrilović i Petar Stanić....  · 3 komentara