Sajam  šljiva
Sajam  šljiva
31.08.2014, 15:44

Pobednik Vlado Milovanović iz Ostružnja

č: | fb:

Najbolji proizvodjač šljiva u 2014. godini je Vlado Milovanović iz sela Ostružanj, kod Osečine, odlučio je danas žiri devetog Sajma šljiva.

Kako je rekao novinarima, Milovanović šljivu gaji na tri hektara. Pamti rod i do 60 tona, dok će ove godine, uprkos velikom uloženom trudu imati samo 15 tona. Najveći deo predaje sušarama, dok manji deo koristi za rakiju. Razmišlja o mini sušari, možda i o manjoj hladnjači ako bi bilo pomoći od države.  

Vlado Milovanović 

Vlado Milovanović (Foto: Dragan Savić)

Drugo mesto pripalo je Lazaru Jovanoviću iz sela Tuđin, a treće Dušanu Andriću iz sela Gornje Crniljevo, takođe kod Osečine. Posebnu nagradu za doprinos razvoju šljivarstva dobio je Dragan Đurđević iz sela Konjic, kod Pecke. 

Najbolji pekmez od šljiva napravio je Živojin Pavlović iz Sirdije, džem Nenad Vilotić iz Gunjaka, slatko Lazar Jovanović iz Tuđina, a najbolji šljivani kolač Slobodan Milovanović iz Gornjeg Crniljeva. Najbolji sajamski štand imao je Svetislav Lukić iz Sela Osečine.

Najbolje rakije imali su Milorad Sekulić iz Gunjaka podgorsku šljivovicu, braća Tomašević iz Prijepolja lincuru i jabukovaču, a "Tok" d.o.o iz Beograda šljivovicu.

U konkurenciji je bio 171 uzorak jakih alkoholnih pića 94 učesnika takmičenja.

Nagrađene su i vredne domaćice "zlatnih ruku" za stara jela i ručne radove - Ruža Damnjanović iz Lopatnja, Milena Jovanović iz Tuđina, Vesna Đorđević iz Kragujevca, udreuženja "Svilen konac" iz Mionice i Centra za socijalni rad "Napredak" iz Osečine.

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 sati 10 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 1 sati 11 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 1 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 1 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...