Ljubivoje Bube Marković (foto: www.mionica.rs)
Ljubivoje Bube Marković (foto: www.mionica.rs)
26.01.2021, 09:29

Hrabro srce Struganika

č: | fb:

Na dan Svetog Jovana 1921. godine sa životne scene je sišao jedan od najvećih sinova koje je Srbija ikad iznedrila, vojvoda Živojin Mišić.

 

Povodom stogodišnjice njegove smrti opština Mionica je u prisustvu predstavnika Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve i drugih gostiju priredila svečanost u Kulturnom centru, odajući počast svom najslavnijem sugrađaninu.

 

Boban Janković

Boban Janković (Foto: www.mionica.rs)

Predsednik opštine Mionica Boban Janković je rekao da je vojnička slava vojvode Živojina Mišića obišla ceo svet, a u divovskoj borbi srpskog naroda za slobodu vojvodi Mišiću zasluženo pripada jedno od najistaknutijih mesta.

 

"Mišić je dobro poznavao svoju zemlju, svoj narod, ćud i karakter srpskog vojnika", naveo je Janković. Dodao je da se Mionica obavezuje da će se sećanje na njegovu najveću pobedu negovati u "Kući Kolubarske bitke", modernom muzeju za čuvanje istorijskog amaneta.

Maja Lukić

Maja Lukić (Foto: www.mionica.rs)

 

U okviru programa izveden je dramski prikaz "Hrabro srce Struganika" po motivima iz knjige vojvode Mišića "Moje uspomene" u kojem su učestvovali valjevski glumci Ljubomir Bube Marković i Maja Lukić u ulogama Živojina i Anđelije Mišić, mladi mionički dramski umetnici Ivan Milutinović i Lazar Živanović, etno grupa "Mione" i plesni par RMP iz Lazarevca Anđelina Đenadić i Miodrag Mićić.

Aktuelno

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 54 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 18 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara