Ljubivoje Bube Marković (foto: www.mionica.rs)
Ljubivoje Bube Marković (foto: www.mionica.rs)
26.01.2021, 09:29

Hrabro srce Struganika

č: | fb:

Na dan Svetog Jovana 1921. godine sa životne scene je sišao jedan od najvećih sinova koje je Srbija ikad iznedrila, vojvoda Živojin Mišić.

 

Povodom stogodišnjice njegove smrti opština Mionica je u prisustvu predstavnika Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve i drugih gostiju priredila svečanost u Kulturnom centru, odajući počast svom najslavnijem sugrađaninu.

 

Boban Janković

Boban Janković (Foto: www.mionica.rs)

Predsednik opštine Mionica Boban Janković je rekao da je vojnička slava vojvode Živojina Mišića obišla ceo svet, a u divovskoj borbi srpskog naroda za slobodu vojvodi Mišiću zasluženo pripada jedno od najistaknutijih mesta.

 

"Mišić je dobro poznavao svoju zemlju, svoj narod, ćud i karakter srpskog vojnika", naveo je Janković. Dodao je da se Mionica obavezuje da će se sećanje na njegovu najveću pobedu negovati u "Kući Kolubarske bitke", modernom muzeju za čuvanje istorijskog amaneta.

Maja Lukić

Maja Lukić (Foto: www.mionica.rs)

 

U okviru programa izveden je dramski prikaz "Hrabro srce Struganika" po motivima iz knjige vojvode Mišića "Moje uspomene" u kojem su učestvovali valjevski glumci Ljubomir Bube Marković i Maja Lukić u ulogama Živojina i Anđelije Mišić, mladi mionički dramski umetnici Ivan Milutinović i Lazar Živanović, etno grupa "Mione" i plesni par RMP iz Lazarevca Anđelina Đenadić i Miodrag Mićić.

Aktuelno