Sa otvaranja obdaništa (foto: Dragana Nedeljković)
Sa otvaranja obdaništa (foto: Dragana Nedeljković)
03.09.2014, 14:40

Završena obnova ubskog vrtića

č: | fb:

U prisustvu najviših državnih i opštinskih zvaničnika, gostiju, vaspitača i dece, danas je svečano otvorena rekonstruisana i renovirana Predškolska ustanova na Ubu, uništena u majskim poplavama. Jedini vrtić na području Tamnave obnovljen je zahvaljujući Eurobanci i Fondaciji „Ana i Vlade Divac”, koji su u okviru projekta „Veliko srce” investirali skoro 70.000 evra u potrebne građevinske radove, kupovinu nameštaja, opreme, kao i mobilijara za igralište.

Na početku svečanosti, mališani su priredbom poželeli dobrodošlicu gostima i iskazali zahvalnost donatorima što su za samo dva meseca završili sve neophodne radove, tako da je obdanište zablistalo u novom sjaju i 1. septembra spremno dočekalo više od 500 dece.

Mališani priredili program za goste

Mališani priredili program za goste (Foto: Dragana Nedeljković)

Pohvalivši ih za „predivan program”, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja omladine dr Srđan Verbić, upitao je mališane kako su uspeli da ga tako brzo pripreme, nakon čega je dodao:

- Ono što oni mogu da urade za nekoliko dana, to mi, odrasli, ne možemo i da se mesecima pripremamo i trudimo. Zbog toga je izuzetno važno da imamo obdaništa koja rade širom naše zemlje. Ako igde možemo da unapredimo obrazovanje uz relativno mala ulaganja, onda je to ulaganjem u predškolsko obrazovanje. Mi danas imamo obuhvat predškolskim obrazovanjem skoro 60 posto, ali želimo da što pre bude sto posto, rekao je ministar Verbić.

Srbija ima dugu tradiciju ktitorstva i zadužbinarstva, ali poslednjih decenija to se ne pokazuje na pravi način, istakao je Verbić. 

- Eurobanka i Fondacija Divac svima pružaju dobar primer kako treba da se radi, zbog čega sam im veoma zahvalan. Mi samo treba da kopiramo taj primer na što više obdaništa, škola i svega onoga što je našim građanima potrebno. Izuzetno je važno da ovo ne prestane kada prestane kiša. Nama su nova obdaništa potrebna tokom cele godine -  poručio je ministar Verbić.

Karamanolis, Divac i Verbić sa mališanima u Vrtiću

Karamanolis, Divac i Verbić sa mališanima u Vrtiću (Foto: Dragana Nedeljković)

Saradnja svih činilaca društva u naporima da pomognu najugroženijima je neophodna za bolje sutra, rekao je Filipos Karamanolis, predsednik Izvršnog odbora Eurobanke, izrazivši nadu da su kroz ovaj projekat poslali poruku da su humanost i pomoć lokalnoj zajednici i dalje na ceni.

- Mnogo smo srećni što smo završili ovaj veliki posao u predviđenom roku i što možete da nastavite normalan život, rekao je košarkaški as Vlade Divac, uz napomenu da je Veliko srce” dodatno finansiralo postavku novog dečijeg igrališta u dvorištu vrtića, koje inicijalno nije planirano.

Zahvalnost donatorima uputili su predsednik opštine Ub Darko Glišić i direktorka Predškolske ustanove Gordana Milosavljević Marković.

- I da vam se zahvaljujem čitav dan i čitav svoj život, ne bih vam rekao dovoljno hvala za ono što ste učinili za nas. Pre dva meseca činilo se da nema nade, da u septembru nećemo uspetu da deci obezbedimo povratak u Vrtić. Zahvaljujući vama, oni su ponovo ovde, razdragani, raspevani i veseli, a čini mi se da Vrtić lepše izgleda nego ranije – rekao je Darko Glišić.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 18 sati 17 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 21 sati 6 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.