Irena Vujović i Boban Janković (foto: www.mionica.rs)
Irena Vujović i Boban Janković (foto: www.mionica.rs)
10.03.2021, 11:48

Mionica primer energetske efikasnosti

č: | fb:

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, obišla je toplanu u Mionici, prvu u Srbiji koja u potpunosti radi na biomasu. On je u Mionicu došla pred realizaciju treće faze projekta - priključenja domaćinstava na potpuno ekološki sistem grejanja. Ministarka je tokom posete sa predsednikom opštine Mionica Bobanom Jankovićem razgovarala o benefitima korišćenja biomase i mogućnostima korišćenja iskustava iz Mionice u drugim opštinama.

 

Janković je informisao ministarku da je Mionica smanjila troškove grejanja sa 23 na devet miliona dinara, po grejnoj sezoni, a da je emisiju štetnih gasova svela na nulu.

 

- Izuzetno sam zadovoljna onim što sam videla u Mionici. To je primer koji treba da slede i druge lokalne samouprave. Obnovljivi izvori energije predstavljaju energetsku budućnost, a ujedno obezbeđuju i visok stepen zaštite prirodne sredine. A biomasa može predstavljati ozbiljan ekonomski i energetski kapacitet. Vlada Srbije je maksimalno posvećena ekološkim procesima. I u budućnosti ćemo sve više insistirati na upotrebi obnovljivih izvora energije - rekla je ministarka Vujović.

Irena Vujović i Boban Janković

Irena Vujović i Boban Janković (Foto: www.mionica.rs)

Gradska toplana na biomasu počela je sa radom krajem 2019. godine, a do sada su kroz realizaciju prve dve faze projekta priključene javne ustanove, kao i nekoliko stambenih objekata. Poslednja odnosno treća faza, koja se nalazi u procesu sporovođenja, podrazumeva povezivanje i ostalih domaćinstava.

 

- Mionca se nalazi u srcu Srbije. Našim građanima priroda znači život. I zato će Mioničani biti prvi građani Srbije koji će imati 100 odsto ekološko grejanje. Zdrava životna sredina je jedan od najvažnijih strateških ciljeva naše opštine. Na konferenciji o klimatskom promenama, održanoj u Hajdelbergu 2019. godine zaključeno je da lokalne samouprave moraju biti nosioci aktivnosti koje omogućavaju uspostavljanje sistema očuvanja i zaštite životne sredine. I mi, uz podršku Vlade Srbije predano radimo na tome - izjavio je Janković.

 

Mionica je prva u Srbiji izgradila i pustila u pogon ovakvu vrstu toplane gde je emisija štetnih gasova jednaka nuli zbog goriva koje se koristi. Smanjena je koncentracija aerozagađenja, a  značajno poboljšan kvalitet vazduha što Mionicu čini jednom od najodrživijih opština, kada je reč o zaštiti životne sredine.

Aktuelno

Tamara Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Nakon Tešnjarskih Herceg Novi… Pre 17 sati 53 minuta

Sjajna Tamara Jokić preko celog sveta do Valjeva

"U Valjevu uvek imam tremu i određenu odgovornost. Kada uporedim sa svim skorašnjim nastupima kao što su Njujork, Lisabon, Beograd, Smederevo i tako dalje, u Valjevu uvek postoji dodatan osećaj...  · 7 komentara

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Dogovoreno na sastanku sa premijerkom Pre 14 sati 34 minuta

Mionica dobija Centar za mlade

Mionica će dobiti savremeni Centar za mlade, prvi ovakvog tipa u ovom delu Srbije, dogovoreno je na radnom sastanku sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić u Omladinskom centru OPENS u...  · 1 komentar

Mountain Music Fest (foto: MMF)
Završen Mountain Music Fest Pre 15 sati 33 minuta

Trodnevni spoj muzike, avanture i planine

Sedmi Mountain Music Fest, koji je proteklog vikenda održan na Divčibarama, uprkos najavljenom lošem vremenu, okupio je preko 3000 ljubitelja planine i kvalitetne muzike.  · 1 komentar