Njive (foto: Đorđe Đoković)
Njive (foto: Đorđe Đoković)
16.03.2021, 10:06

ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE U MIONICI 72 MILIONA DINARA

č: | fb:

Više od 72 miliona dinara ulažu opština Mionica i Ministarstvo poljoprivrede u razvoj poljoprivrede u mioničkim selima, zakučak je tribine "Popljoprivreda za budućnost". Tribina je održana u saradnji s Ministarstvom i RTS-om.

 

- Kroz program podrške poljoprivredi, uz pomoć republičkih ustanova, u opštini Mionica biće plasirano 10 miliona dinara za nabavku mehanizacije koja se koristi u organskoj i neorganskoj proizvodnji, 3,8 miliona dinara namenjeno je za nabavku novih plastenika i sertifikaciju u organskoj proizvodnji, a po milion i po dinara predviđeno je za nabavku sadnog materijala, odnosno promociju ruralnih područja - rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

 

Dodao je da je samo ove godine, zahvaljujući dobroj saradnji opštine i Ministarstva, 20 mladih poljoprivrednika iz Mionice dobilo po milion i po dinara. Tih, ukupno 30 miliona poslužiće unapređenju njihovih mogućnosti i veština. U programu sertifikacije za organsku proizvodnju, koji traje dve godine, učestvuje 17 zemljoradnika iz opštine.

Boban Janković

Boban Janković (Foto: Đorđe Đoković)

Janković je istakao da poljopriveda predstavlja veliki potencijal i da se agrarom aktivno bavi trećina Mioničana u 1.960 gazdinstava. Oni mahom proizvode mleko, meso i konzumna jaja. Realne su mogućnosti za podizanje klanice za preradu živinskog mesa, osnivanje malih zadruga koje će okupiti proizvođače mleka i brendiranje tezge na beogradskim pijacama za zdravu hranu iz Mionice.

 

- Država nikada nije ulagala u poljoprivredu i male proizvođače, kao sada. Naša je šansa da učestvujemo u državnim programima razvoja. Velike su naše mogućnosti u razvoju seoskog, planinskog i banjskog turizma i snabdevanju hotela i restorana. To su naši prioriteti. Sem novca, na raspolaganju su nam znanja i iskustva ministarstava i savetodavnih republičkih službi. Važna je proizvodnja koja ima budućnost na tržištu. Nećemo da se trkamo sa svetskim korporacijama ko će proizvesti više jeftinijeg kukuruza i šećerne repe, nego hoćemo da gajimo kvalitetnu organsku hranu – kaže Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

 

Tokom tri poslednje godine Opština Mionica uložila je 20 miliona dinara za razvoj poljoprivrede i napredak seoskih domaćinstava a u istom periodu kroz standardne subvencije ministarstva mionički poljoprivrednici su ostvarili pravo na više od 116 miliona dinara.

 

- Mionica kao lokalna samouprava značajno subvencioniše poljoprivrednu proizvodnju i to je jako važno. U neposrednoj budućnosti očekuju nas veliki projekti sa Svetskom bankom i važno je da i druge opštinske sredine pripremaju projekte kao što se to čini u opštini Mionica - rekao je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Aktuelno

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 43 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 18 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara