Njive u Popučkama (foto: Đorđe Đoković)
Njive u Popučkama (foto: Đorđe Đoković)
16.03.2021, 10:06

ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE U MIONICI 72 MILIONA DINARA

č: | fb:

Više od 72 miliona dinara ulažu opština Mionica i Ministarstvo poljoprivrede u razvoj poljoprivrede u mioničkim selima, zakučak je tribine "Popljoprivreda za budućnost". Tribina je održana u saradnji s Ministarstvom i RTS-om.

 

- Kroz program podrške poljoprivredi, uz pomoć republičkih ustanova, u opštini Mionica biće plasirano 10 miliona dinara za nabavku mehanizacije koja se koristi u organskoj i neorganskoj proizvodnji, 3,8 miliona dinara namenjeno je za nabavku novih plastenika i sertifikaciju u organskoj proizvodnji, a po milion i po dinara predviđeno je za nabavku sadnog materijala, odnosno promociju ruralnih područja - rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

 

Dodao je da je samo ove godine, zahvaljujući dobroj saradnji opštine i Ministarstva, 20 mladih poljoprivrednika iz Mionice dobilo po milion i po dinara. Tih, ukupno 30 miliona poslužiće unapređenju njihovih mogućnosti i veština. U programu sertifikacije za organsku proizvodnju, koji traje dve godine, učestvuje 17 zemljoradnika iz opštine.

Boban Janković

Boban Janković (Foto: Đorđe Đoković)

Janković je istakao da poljopriveda predstavlja veliki potencijal i da se agrarom aktivno bavi trećina Mioničana u 1.960 gazdinstava. Oni mahom proizvode mleko, meso i konzumna jaja. Realne su mogućnosti za podizanje klanice za preradu živinskog mesa, osnivanje malih zadruga koje će okupiti proizvođače mleka i brendiranje tezge na beogradskim pijacama za zdravu hranu iz Mionice.

 

- Država nikada nije ulagala u poljoprivredu i male proizvođače, kao sada. Naša je šansa da učestvujemo u državnim programima razvoja. Velike su naše mogućnosti u razvoju seoskog, planinskog i banjskog turizma i snabdevanju hotela i restorana. To su naši prioriteti. Sem novca, na raspolaganju su nam znanja i iskustva ministarstava i savetodavnih republičkih službi. Važna je proizvodnja koja ima budućnost na tržištu. Nećemo da se trkamo sa svetskim korporacijama ko će proizvesti više jeftinijeg kukuruza i šećerne repe, nego hoćemo da gajimo kvalitetnu organsku hranu – kaže Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

 

Tokom tri poslednje godine Opština Mionica uložila je 20 miliona dinara za razvoj poljoprivrede i napredak seoskih domaćinstava a u istom periodu kroz standardne subvencije ministarstva mionički poljoprivrednici su ostvarili pravo na više od 116 miliona dinara.

 

- Mionica kao lokalna samouprava značajno subvencioniše poljoprivrednu proizvodnju i to je jako važno. U neposrednoj budućnosti očekuju nas veliki projekti sa Svetskom bankom i važno je da i druge opštinske sredine pripremaju projekte kao što se to čini u opštini Mionica - rekao je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 21 sati 26 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 21 sati 27 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara