Registracija Prijava preko FB
Džem od šipurka (foto: FOTOPANI)
Džem od šipurka (foto: FOTOPANI)
11.04.2021, 09:10

Specijaliteti iz okoline Uba na trpezi Nemačke i Islanda

č: | fb:

Osnov naše poljoprivredne proizvodnje predstavljaju mali proizvođači koje moramo više ceniti i kojima je neophodno obezbediti odgovarajuće benefite kako bi se razvijali i kako bi ukupan napredak naše zemlje bio izvesniji u budućnosti. Danas vam predstavljamo uspešan primer porodičnog biznisa koji je nastao iz ljubavi prema svemu što je domaće i kvalitetno.

 

U Bajevcu kraj Uba, na Poljoprivrednom gazdinstvu Ikonić, stvorena je bajka pod nazivom "Baba Julina kujna" koja ljubiteljima domaćih proizvoda u Srbiji i šire nudi proizvode pripremljene na tradicionalan način i garantuje uživanje svim čulima. U svaki gotov proizvod koji izađe iz ove kujne i krene put zadovoljnih korisnika, kojih je iz dana u dan sve više, utkana je čista ljubav i apsolutna predanost. Iza čitave ove priče stoji uspešan tim sačinjen od članova porodice i prijatelja na čijem čelu je naša današnja domaćica Jula. Njene vešte ruke pripremaju ukusne specijalitete unazad nekoliko decenija, međutim, kako naglašava, ideja za Baba Julinu kujnu je nastala tek odskora.

 

- Iako već skoro 50 godina u svojoj kujni sa uživanjem pripremam razne specijalitete, ideja za osnivanje Baba Juline kujne javila se tek nedavno, zahvaljujući mom sinu, i to na Vaskrs 2020. godine. Moram priznati da su pohvale za moje kulinarsko umeće dugo pristizale sa raznih strana – od prijatelja, rodbine, kolega, komšija... Nakon svih tih godina, konačno sam odlučila da produkte svog znanja i umeća podelim sa što većim brojem ljudi. Moja porodica i ja neko vreme smo se dvoumili da li da odmah počnemo sa realizacijom naše ideje. Situacija izazvana pandemijom koronavirusa činila nam se nepovoljnom za pokretanje ovakve vrste posla. No, ipak smo se odlučili za ovaj ne tako mali poduhvat zahvaljujući velikom entuzijazmu jednog člana našeg tima – priča Julijana.


Šta se sve od proizvoda nalazi u Vašem asortimanu?

- U našoj kujni pripremaju se ajvar, mleveni paradajz, nekoliko vrsta džemova i kompota, kao i naš zaštitni znak – slatko raznih ukusa. Dakle, naš asortiman čine pravi domaći proizvodi pripremljeni na tradicionalan način koji starije generacije vraćaju u detinjstvo, a mlađima daju priliku da po prvi put probaju i zavole stare srpske ukuse - navodi Julijana Ikonić.

Julijana Ikonić

Julijana Ikonić (Foto: FOTOPANI)

 

Gospođa Jula naglašava da se većina ovih proizvoda priprema od voća i povrća iz bašte i voćnjaka sa samog gazdinstva. S obzirom na to da je asortiman gotovih proizvoda veoma raznovrstan, određeno voće, kog nema u njihovom voćnjaku, nabavljaju od prijatelja i poznanika u čiji rad i kvalitet sirovina veruju. Izuzetno je važno da iz kujne izađu samo proizvodi koji su prirodni i ukusni.

 

- U projekat su, pored mene, stalno uključeni moj sin i unuka koji se bave prodajom i marketingom. Veliku pomoć nam pružaju i tri momka od kojih jedan radi na izradi našeg sajta, drugi je zaslužan za sve prelepe fotografije koje objavljujemo, dok je treći našu zamisao o etiketama sproveo u delo. Povremeno angažujemo moje komšinice i prijateljice čije nam vredne ruke pomažu da na vreme pripremimo ukusne specijalitete - kaže naša domaćica.

 

Iz tima Baba Juline kujne nam objašnjavaju da su, pored poznanika, kupci ovih izuzetnih proizvoda i svi oni koji su pristupili Fejsbuk grupi "Mali proizvođači hrane u Srbiji".

 

- Ova grupa okuplja ljubitelje prirodne i zdrave hrane i odlično je mesto za povezivanje kupaca i proizvođača. Dakle, naši proizvodi se ne mogu kupiti u prodavnicama. Kupci ih poručuju direktno kod nas, a mi ih šaljemo putem brze pošte ili, sa velikim zadovoljstvom, dostavljamo na kućnu adresu. Zahvaljujući spomenutoj grupi, naši proizvodi su obišli gotovo čitavu Srbiju i tako se našli na trpezama u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Svilajncu, Vranju… Zanimljivo je možda spomenuti još i to da su neki stigli čak i do Nemačke i Islanda - kažu naši sagovornici.


Zbog čega je Baba Julina kujna tako posebna?

- Zato što sve pripremamo na tradicionalan način, koristeći pritom isključivo šporete na drva. Pored toga, mislim da nas izdvaja i dizajn naše ambalaže u koji svakodnevno ulažemo mnogo truda. Osmišljavanje etiketa trajalo je mesecima, a svaku teglicu ručno i pojedinačno ukrašavamo pre nego što je pošaljemo našim kupcima – priča.

 

Ovi domaći specijaliteti se pripremaju na potpuno prirodan način, bez konzervansa, veštačkih boja i aroma, što je još jedan veliki i značajan razlog za sve one koji brinu o zdravlju i kvalitetu hrane koju unose u svoj organizam.


Da li mali proizvođači mogu da opstanu u današnjem vremenu?

- Naše iskustvo nam govori da mogu. Mi iz Baba Juline kujne smo imali priliku da se uverimo u to da se danas, u vremenu kada se brzo živi, posebno cene mali proizvođači. To je verovatno zbog toga što se oni izdvajaju iz mase velikih kompanija. Mali proizvođači ne žure, oni rade vredno, ali polako, jer njihov cilj nije da proizvedu što više, već da ono malo što stvore dovedu do savršenstva. Takođe, u ovakvim poslovima jedan tim najčešće čine prijatelji ili članovi porodice, a čini se da to ljudima uliva poverenje. Pokazalo se i da mnogi kupci koji prepoznaju kvalitet, rado preporuče naše proizvode poznanicima ili čak javno podele svoje pozitivne utiske. To u ovom poslu veoma znači i, na kraju krajeva, omogućava opstanak mnogih malih proizvođača - zaključuje Julijana.

Ajvar i mleveni paradajz

Ajvar i mleveni paradajz (Foto: FOTOPANI)

Činjenica je da u našoj zemlji pretežno preovlađuju proizvođači koji se bave samo proizvodnjom sirovina, odnosno inputa koji se retko prerađuju ili je stepen prerade tih proizvoda nizak. U porodičnom projektu "Baba Julina kujna" stvoreni su uslovi da se zaokruži čitav proces. Na taj način je princip "od njive do trpeze" potpuno ostvaren i dobijeni su prehrambeni proizvodi visokog stepena prerade spremni za upotrebu. Upravo ovome bi trebalo da teže svi mali proizvođači i da, ukoliko proizvode voće i povće u sopstvenoj režiji, na kraju svojim kupcima ponude vredan, gotov proizvod.


Šta je za Vas ključ uspeha i kakvi su planovi za budućnost?

- Iznad svega, to je unapred utvrđen cilj, koji će biti podsticajan, ali realan i ostvariv. Važno je imati meru i ne preterivati, pogotovo u ovakvom poslu u kom postoji mnogo ograničenja - u pogledu raspoloživih sredstava, ljudi koji su uključeni u projekat, pa samim tim i obima proizvodnje. Što se tiče budućeg rada, jedan od glavnih planova jeste postavljanje vajata koji će zapravo predstavljati mali etno kutak. Tu ćemo srdačno dočekati sve posetioce našeg gazdinstva. Oni će moći da se odmore, osveže, kao i da degustiraju naše proizvode, a na kraju i da kupe one koji im se najviše dopadnu. U tom vajatu biće izloženi i mnogi stari predmeti koji se nažalost više ne upotrebljavaju, a koje želimo da sačuvamo od zaborava. Pored toga, planiramo i proširenje asortimana uvođenjem nekih novih prozvoda koji se prirodno uklapaju u našu priču i naš cilj, a tu je i već započeto proširenje voćnjaka - navodi samo neke od planova.

 

Prema rečima gospođe Jule, ovakav porodični posao se, uz jasnu viziju, i te kako isplati. Sve je više zadovoljnih korisnika koji se rado vraćaju i koji ove kvalitetne proizvode preporučuju drugima. To je, navodi, motivacija za dalji rad i napredak i pokazatelj da ceo ovaj proces vredi i ima svrhu.


Koja je Vaša poruka onima koji takođe žele da započnu sopstveni biznis?

- Poruka je da budu spremni da ulažu, u svakom smislu. Naravno, neophodno je uložiti novac i ne očekivati da će se sve odmah isplatiti. Pored toga, neizostavno je i ulaganje sopstvenog slobonog vremena - uvek se mora učiti i istraživati, koliko god iskustva neko imao. Takođe, mislim da je važno da, barem u prvo vreme, svu svoju pažnju usmere na jedan ili svega nekoliko proizvoda i da tek kasnije, polako šire svoj asortiman - predlaže Julijana Ikonić.

Pekmez i slatko različitih ukusa

Pekmez i slatko različitih ukusa (Foto: FOTOPANI)

 

Uz slogan "Malo mašte iz naše bašte!”" iz tima poručuju da ih svi zainteresovani mogu pronaći putem Fejsbuk stranice "Baba Julina kujna" gde se mogu upoznati sa asortimanom proizvoda, članovima tima i ciljem kojem teže. Takođe, dostupna je i Instagram stranica, a uskoro počinje sa radom i sajt.

 

Ovaj srdačni tim poziva sve ljubitelje domaćeg i kvalitetnog da od maja posete njihovo poljoprivredno gazdinstvo u selu Bajevac kod Uba gde će ih rado ugostiti i pružiti im priliku da se bolje upoznaju sa celokupnim procesom pripreme ovih specijaliteta.

 

Nikola Nestorović

 

 

 

 

Aktuelno

Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 5 sati 12 minuta

U Valjevu preminule još dve osobe, novozaraženih 14

U Valjevu su od posledica koronavirusa preminule još dve osobe, u Lajkovcu još jedna. U Kolubarskom okrugu je novopozitivnih 29, od toga u Valjevu 14, hospitalizovano 76 kovid pacijenta. Testirano...  · 1 komentar

Second hand shop (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post dr Slobodan Ilić Pre 9 sati 57 minuta

Valjevo na škrgama

Ovo je priča o velikom uspehu našeg grada – nezvaničnoj liderskoj poziciji u jednom rastućem biznisu, koji je direktno povezan sa ličnom potrošnjom Valjevki i Valjevaca. Grad – lider "second hands"...

Paketi - Zato sto mislomo na vas (foto: Predrag Savić)
Shit happens Pre 7 sati 28 minuta

Great shit happens

Javljaju, poklanja Vučić vitamine penzionerima. Od svoje platice?   Ubeđen sam da mnogi penzioneri veruju kako predsednik Srpske napredne stranke (SNS) ima sva prava da raspolaže parama iz...

Putni prelaz (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Infrastruktura železnice Srbije Pre 7 sati 22 minuta

Ponovo su u funkciji uređaji na putnom prelazu Valjevo-Divci

Uređaji na putnim prelazima na barskoj pruzi između Valjeva i Divaca su ispravni i ponovo su u funkciji, saopšteno je iz Infrastruktura železnice Srbije. Uređaji su bili u kvaru od večernjih časova...