Kevića kafana (foto: Print screen N1)
Kevića kafana (foto: Print screen N1)
15.04.2021, 07:00

"Kevića kafana" privatna ili opštinska?

č: | fb:

Aktuelno pitanje Mioničana ovog proleće je: čija je čuvena "Kevića kafana"? Dok naslednici pokojnog Dragana Kevića pokazuju validna dokumenta o pravu na vlasništvo, na sajtu opštine Mionica moglo se pročitati da je Opština "Kevića kafanu" dala na koriščenje Srednjoj školi u toj varoši i da se u tom objektu planira otvaranje "Etno kuće".

 

Naslednici Predraga Josimovića, zvanog Dragan Kević, tvrde i dokumentima potkrepljuju, da su Zakonom o restuticiji pravo vlasništva nad tom kafanom stekli još 2017. godine. Tada su, kažu, upisani i u Katastar nepokretnosti opštine Mionica. Međutim, opština Mionica ima druge planove sa ovim objektom.

 

"Kafana je 1947. godine oduzeta od mog dede i to nasilnim putem. Kao što su mene sada izbacili iz ovog objekta, e tako su i mog dedu 1947. godine. Iza objekta je bio stan, koji su  uzeli i porušili, a on je izbačen na ulicu. Tek 1950. ili 1955, ne mogu sada da se tačno setim, on je dobio rešenje da mu je to oduzeto", kaže suvlasnica "Kevića kafane" Ivana Vulović.

Ivana Vulović

Ivana Vulović (Foto: Print screen N1)

 

Međutim, Opština Mionica već poduže vodi sudski spor sa zakupcem Radoslavom Jovanovićem, ne sa suvlasnicima, "Kevića kafane". Od njega traži da se iseli iz ovog ugostiteljskog objekta i vrati pravo državine opštini Mionica. Opštinski sud u Mionici odbio je tužbu opštine kao neosnovanu, ali Apelacioni sud je preinačio presudu Opštinskog suda, tako da se ovaj predmet  poduže nalazi u Kasacionom sudu u Beogradu.

 

Uprkos tome što nije doneta konačna presuda, na zahtev opštine Mionica, u "Kevića kafanu" su došli izvršitelji sa policijom. Zajedno sa zakupcem sačekali su ih i vlasnici. "I onda su oni posle 15 do 20 minuta razvalili vrata i nasilno ušli u objekat. Ušlo je njih dvadesetoro, policija me legitmisala i rekla da napustim objekat da me ne bi nasilno privodili", Ivana Vulović priča o tome kako je nasilno izbačena sa svoje dedovine.

Radoslav Jovanović

Radoslav Jovanović (Foto: Print screen N1)

 

Upitan zbog čega opština tuži njega, a ne naslednike pokojnog Kevića, zakupac Radoslav Jovanović nema pravi odgovor jer to ni njemu nije jasno.

 

"Problemi oko kafane učestalo su počeli 2016. godine kada su oni na silu pokušali da otmu objekat. Ja sam se tada suprostavio i nisam im dozvolio zato što je objekat privatno, a ne opštinsko vlasništvo. Tada su mi slali razne inspekcije, bio sam na udaru inspekcijskih kontrola", navodi Jovanović.

 

Obratili smo se i Bobanu Jankoviću, predsedniku opštine Mionica. On nije želeo da daje izjavu za medije, ali nam je u telefonskom razgovoru rekao da se "stvari oko Kevića kafane nepotrebno politizuju, a da je on dužan da štiti interese svih građana Mionice".

Radoslav Tadić

Radoslav Tadić (Foto: Print screen N1)

 

Pitali smo pravnog zastupnika naslednika pokojnog Dragana Kevića, advokata Radoslava Tadića, koji su argumenti opštine Mionica na sudu, te se ponaša kao vlasnik "Kevića kafane"?

 

"Oni su učestvovali u postupku pred Agencijom za restituciju i njihov jedini argument je to što žele da to bude njihovo. Oni nemaju nikakav pravni osnov, oni nikada nisu bili ni uknjiženi, nikada ni su bili ni korisnici ni držaoci ove kafane. Jedino se pozivaju na presudu Apelacionog suda koja je potpuno nezakonita", kaže advokat suvlasnika Radoslav Tadić.

Kevića kafana

Kevića kafana (Foto: Print screen N1)

 

Usput smo se raspitali i kod varošana ko je vlasnik "Kevića kafane"? Kažu: "To bog sveti ne zna. Priča se da ima vazdan nekih naslednika, a opština tvrdi da je njihova. Ko god da je, samo neka kafanu otvore". Dodaju tiho, onako u poverenju "da su se u kafani organizovali opozicioni skupovi, te da je, verovatno, i to nekome zasmetalo".

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara