Gosti i domaćini (foto: Dragana Nedeljković)
Gosti i domaćini (foto: Dragana Nedeljković)
05.09.2014, 09:11

Saradnja na obostranu korist

č: | fb:

Osmočlana političko-privredna delegacija opštine Istočni Stari Grad iz Republike Srpske, na čelu sa načelnikom opštine Bojom Gašanovićem, boravila je u dvodnevnoj poseti Ubu. Prva poseta ove vrste usledila je godinu dana nakon bratimljenja dve opštine i predstavlja korak napred u dosadašnjim odnosima, koji treba da doprinese uspostavljanju bolje i konkretnije saradnje na svim poljima, a pre svega u privredi. Pošto su potencijali za saradnju najveći u oblasti drvnoprerađivačke industrije i poljoprivrede, na Ubu je organizovano zajedničko okupljanje predstavnika tih privrednih grana. Ubski i privrednici Istočnog Starog Grada sastanak su iskoristili da se međusobno upoznaju i predstave, razmene iskustava, ali i razmotre mogućnosti saradnje.

- Bliža saradnja sa opštinom Istočni Stari Grad trebalo je da bude uspostavljena ranije, ali su sve aktivnosti na tom planu pomerene zbog majskih poplava i velikih problema koje su izazvale. Nadam se da će ovaj  prvi, inicijalni susret rezultirati konkretnom saradnjom privrednika naše dve opštine, na obostranu korist i zadovoljstvo – izjavila je nakon zajedničkog sastanka Marijana Marjanović, pomoćnik predsednika opštine Ub. Skupu privrednika prisustvovali su i Aleksandar Jovanović Džajić, zamenik predsednika ubske opštine, Zoran Kostić, član Veća i Zvonko Minić, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju.

Jedan od sektora sa najvećim potencijalom za saradnju je poljoprivreda, odnosno povrtarska proizvodnja koja je veoma razvijena u Tamnavi, smatra Bojo Gašanović, načelnik opštine Istočni Stari Grad.

- Treba da nas upoznate sa onim što ste vi razvijali u agraru, kako bismo pokušali da kod nas primenimo proizvodnju koja odgovara našoj klimi i prilikama. Bitno je da saznamo iskustva vaših  povrtara, jer ispred sebe imamo veliko tržište, imamo grad Sarajevo sa pola miliona stanovnika. Zbog toga, želimo da razvijamo plasteničku ili neki drugi oblik povrtarske proizvodnje, a vi nam u tome mnogo možete pomoći – kazao je Gašanović. Prema njegovim rečima, druga poljoprivredna grana na kojoj opština Istočni Stari Grad bazira svoj razvoj je stočarstvo, gde takodje postoji mogućnost zajedničke saradnje, kao i u oblasti drvne industrije, turizma, kulture i sporta.

Druženje

Druženje (Foto: Dragana Nedeljković)

Istočni Stari Grad među prvima je uputio donaciju žrtvama poplava u Tamnavi. Pored stočne hrane za ugrožena poljoprivredna gazdinstva, bratska opština iz Republike Srpske dopremila je Predškolskoj ustanovi šleper pomoći u hrani, higijenskim sredstvima i građevinskim materijalu. Gašanović je izrazio spremnost opštine Istočni Stari Grad da nastavi sa pružanjem neophodne pomoći u saniranju posledica poplava.

- Želimo da pomognemo koliko možemo u onome sa čime raspolažemo, iako smo mala i nerazvijena opština koja je nastala u ratu. Nadam se da će ubrzo iza vas ostati sve nevolje i nedaće kroz koje ste prošli, kako bismo nastavili saradnju u boljim uslovima i vremenima. Svi zajedno treba da  pomognemo da se naše dve opštine što brže, bolje i uspešnije razvijaju u narednom periodu – istakao je prvi čovek opštine Istočni Stari Grad.

Aktuelno

Mihailo Nikić (foto: www.valjevo.rs)
Juniorskom prvaku Srbije u tenisu Pre 1 dan 12 sati

Mihailu Nikiću čestitao gradonačelnik Valjeva

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković uputio je čestitku Mihailu Nikiću, juniorskom prvaku Srbije u tenisu. "Veoma sam ponosan na činjenicu da je Valjevo posle mnogo godina dobilo šampiona države u...  · 2 komentara