Snimanje u ubskom Prihvatilištu (foto: Milutin Rafailović)
Snimanje u ubskom Prihvatilištu (foto: Milutin Rafailović)
24.06.2021, 09:36

Ubski azil u engleskom dokumentarcu

č: | fb:

Engleski fotograf  i borac za zaštitu životinja Tom S-N posetio je Prihvatilište za napuštene pse na Ubu, gde je snimio deo materijala za svoj međunarodni dokumentarni serijal "Pokidajmo lance" (Breaking the chains).

 

Namera autora je da kroz video zapis i izjave relevantnih sagovornika pruži dubinski uvid u skloništa širom sveta i svakodnevne borbe pojedinaca, pre svega volontera, da spasu što više života, u cilju podizanja nivoa društvene solidarnosti i svesti o neprihvatljivom stradanju odbačenih pasa. Sa svojom ekipom, Tom je u ovoj plemenitoj misiji obišao prihvatilišta u više država (Iran, Avganistan, Sirija, Portugalija, Španija, Turska, Rumunija, Bugarska...), a Srbiji će biti posvećena prva epizoda njegovog serijala "Pokidajmo lance".

 

- Ideja je da bez cenzure prikažemo život u skloništima da bi stvorili mrežu podrške mnogim psima u potrebi. Da građani jedne zemlje vide sta se dešava u drugim državama kako bi vlade, nakon pritiska javnosti, počele da rade svoj posao u oblasti zaštite životinja. Moj dokumentarni serijal se fokusira na širenje dobrote i suočavanje sa zlim, jer je to ključ za promenu. Da bismo uništili zlo, moramo mu se suprotstaviti i reći dosta je bilo, nećemo više da dozvoljavamo maltretiranje životinja i onih koji pokušavaju da im pomognu. Zbog toga je najvažnije da donesemo što više priča o napuštenim psima, kao i o skloništima, kojima je očajnički potrebna pomoć. Nadamo se da će naš dokumentarac, nakon emitovanja, mnogim životinjama doneti promene u pozitivnom smislu - ističe Tom.

Tom S-N

Tom S-N (Foto: Milutin Rafailović)

 

Dodaje da je najveći problem kada korumpirane vlade i organizacije dozvole zlu ne samo da postoji, već žmure i svojim nečinjenjem podržavaju okrutnost prema životinjama.

 

- Ne želimo samo da utičemo na podizanje svesti na nivou zajednice, već i da doprinesemo da se lanci koruptivnog sistema pokidaju. Širom sveta postoje  milioni zlostavljenih i zapostavljenih pasa, koji nikada neće imati svoj dom i život kakav zaslužuju. Neke zemlje su gore od drugih, međutim svaka ima neverovatne ljude koji ih vole i bore se za njih. Potrebno je da se svi ljubitelji životinja ujedine i borimo se kao jedan. Samo zajedno možemo pokidati te lance i dovesti do promena - smatra ovaj aktivista za zaštitu životinja.

Markus, Jelena, Tom, Stiv i Filip

Markus, Jelena, Tom, Stiv i Filip (Foto: Milutin Rafailović)

 

U našu zemlju, Tom je sa snimateljima Stivom i Markusom stigao sredinom juna i odmah po ulasku "naišao na pakao" – štence u nedođiji koje su žive jeli crvi. Na svom fejsbuk profilu je objavio da je doživeo šok zbog tretmana napuštenih životinja u Srbiji. Pse je odveo veterinaru i našao im smeštaj, da bi trećeg dana boravka doživeo još veći šok, kada je posetio firmu "Avenija MB" u Novom Selu, koja godinama naplaćuje milionske iznose poreskih obveznika za usluge skupljanja pasa. Brojna udruženja za zaštitu životinja tvrde da se, navodno, od novca građana finansira ubijanje i zlostavljanje životinja u svim opštinama i gradovima u kojima Avenija sklapa ugovore sa lokalnim vlastima. Želeo je da čuje i njihovu stranu priče, ali su ga iz ovog azila prijavili da im preti, nakon čega je priveden. Oslobođen je tek posle provedenih osam sati u policijskoj stanici i sudu.

 

- Pridružio sam se mirnom skupu srpskih aktivista za zaštitu životinja ispred Avenije i ljubazno pitao da li možemo da uđemo i uradimo intervju. Oni nisu želeli da pristanu na snimanje, a onda su me prijavili za zlostavljanje i uznemiravanje, pa me je policija privela. Zbog ovog događaja ne mislim da su Srbi zli, svuda postoje dobri i loši pojedinci. Svako koga sam upoznao u vašoj zemlji bio je divan prema nama, veoma ste radoznali i gostoprimljivi. Mom timu ovde su se pridružili Jelena i Filip, koji nam pomažu u snimanju dokumentarca - kaže naš sagovornik, koji fotografiše i portrete pasa u skloništima, kako bi im pomogao da nađu svoje domove.

 

Prema njegovim rečima, većina onoga što je video u Srbije je srceparajuća. Na svakom koraku odbačena legla štenaca, napušteni, maltretirani i povređeni psi. Što se tiče Prihvatilišta koja je obišao, situacija je gotovo svuda ista.

 

- Neka prihvatilišta su infrastrukturno jako dobro obezbeđena, ali su im radnici loši u smislu odnosa prema psima, a negde je obrnuto. Zaključio sam da su najbitniji ljudi koji u njima rade ili volontiraju. Najviše me frustrira to što se ne primenjuje zakon o dobrobiti životinja, zbog čega ima toliko zlostavljanih i odbačenih pasa. Srbiji treba malo da bi se probudila, samo treba da pokrene proces implementiranja ovog zakona, kao i da uvede obavezne dozvole za odgajivačnice - kazao je Tom.

Marina Đurđević i Tom

Marina Đurđević i Tom (Foto: Milutin Rafailović)

 

U ubskom Prihvatilištu za pse razgovarao je sa volonterkom i aktivistkinjom za prava životinja Marinom Đurđević i uglavnom poneo pozitivne utiske. Jedino je zamerio to što su krovovi na boksovima od lima, zato što privlače sunčevo zračenje i toplotu i što nema više prostora za trening i dresuru pasa. Sve ostalo je prema njegovoj oceni "fantastično".

 

Dokumentarac "Pokidajmo lance" pred publikom bi trebalo da se nađe početkom naredne godine i prvo će biti prikazan na svetskim festivalima, a potom i u zemljama gde je materijal sniman.

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 30 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 23 sati 58 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...