Blokada puta (foto: Milutin Rafailović)
Blokada puta (foto: Milutin Rafailović)
04.07.2021, 14:31

Meštani Vrhovina guše se u prašini

č: | fb:

Problem sa prašinom i bukom već godinama prati meštane Vrhovina, sela nadomak Uba, koji žive uz makadamski put od centra sela do kamenoloma preduzeća "Auto-kop", ali je posebno intenzivan u letnjem periodu. Kažu da im je život postao nepodnošljiv u ovim vrelim danima zbog prolaska velikog broja kamiona natovarenih kamenom. Žale se da ih prašina guši, uništava ne samo zdravlje, već i bašte, voćnjake, kuće.

 

Nezadovoljstvo je kulminiralo početkom nedelje, kada su žitelji tog dela Vrhovina zaustavili saobaćaj na nekoliko sati od centra sela do majdana, ne dozvoljavajući teretnjacima da prođu. Blokada je obustavljena pošto je postignut dogovor sa vlasnikom kamenoloma da će navedenu deonicu, dužine dva kilometra, u najskorijem roku asfaltirati.

Blokada puta

Blokada puta (Foto: Milutin Rafailović)

 

"Gazda kamenoloma Viktor Lukić obećao je da će za 15 dana ovaj put biti asfaltiran celom dužinom za teški saobraćaj. Ja verujem da će uraditi. Posle toga sve će biti bolje i lakše", izjavio je nakon blokade puta i postignutog dogovora Radivoje Vasović, predsednik Saveta Mesne zajednice Vrhovine. Kako je rekao, u pitanju je skupa investicija, zbog čega ova makadamska deonica nije izgrađena ranije.

 

"Nismo mi bili, a možda ni oni nisu bili u mogućnosti da pre urade asfalt. Nažalost, morali smo da zaustavimo saobraćaj, kako bismo postigli dogovor. Blokadi je prethodio sastanak sa meštanima i predsednikom opštine Ub Darkom Glišićem, koji nas je podržao. Svi žitelji Vrhovina su ugroženi, a posebno oni koji imaju kuće na delu od centra sela do kamenoloma. Osim prašine, koju podižu kamioni, problem predstavlja i buka koju prave i bahato voženje ponekih vozača. Pritisci su mnogo veliki, pa pucaju kuće i ograde. Kroz selo dnevno prođe između 250 i 300 kamiona, po 30, 40 već od ranog  jutra čeka na red pred rudnikom da tovari", nastavio je svoje kazivanje Vasović.

Radivoje Vasović

Radivoje Vasović (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

Kako je istakao, meštani nemaju ništa protiv toga da kamenolom radi, ali mora se voditi računa i o njihovim interesima, zdravlju i životima.

 

"Izgrađuje se, rade se auto-putevi, čestitam, ali nemojte mnogo nas da ugrozite, jer to će dugo da potraje. Ovaj kamenolom je otvoren da radi više godina i da svi imamo korist. Moramo da gledamo da živimo i mi i drugi, i zato mi ne treba da gutamo prašinu i trpimo sve ovo", istakao je Radivoje Vasović, dodajući da je preduzeće "Auto-kop" izlazilo u susret potrebama meštana, dajući "kome treba prikolicu, dve, tri kamena za nasip, a popravljalo je i put".

Jordan Mirković

Jordan Mirković (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

Jedan od učesnika blokade bio je i Jordan Mirković, čije je domaćinstvo uz put ka kamenolomu. Prema njegovim rečima, nepodnošljivoj prašini i teroru buke od kamiona izloženi su gotovo dve decenije.

 

"Obećavali su med i mleko, a kad je rudnik otvoren nema nigde ništa, to je palo sve u vodu. Mi već 17 godina gutamo prašinu, deca dobijaju astmu od nje. Ne možeš da pojedeš ni višnju, ni trešnju, ni krušku, ni jabuku, ni paradajz, ni kupus, ništa. Kamoni idu i noću, ne možeš da spavaš uopšte. Prašina je levo i desno od puta uhvatila kilometar. Udari provala oblaka i kiša ne može da je opere. Žalosno je šta se radi sa nama ovde. Misle da mi daju prikolicu kamena i da me kupe. Mene ne mogu da kupe. Ako gazda kamenoloma ne bude ispoštovao dogovor i počeo da asfaltira put od sledeće nedelje, zaustavljamo vozila ponovo. Ne kažem ja da se ne radi, ali ne treba na ovakav način. Moglo je sve pre da se reši da je bilo volje", rezignirano je rekao Jordan Mirković.

 

Pod teretom teških kamiona natovarenim kamenom uništen je i asfaltiran deo puta kroz Vrhovine, od skretanja u Murgašu do centra sela. Radi se o novom kolovozu, izgrađenom prošle i pretprošle godine u dužini od 3,3 kilometra.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 1 sati 6 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 1 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara