Pomor ribe u Kolubari (foto: Goran Živanović)
Pomor ribe u Kolubari (foto: Goran Živanović)
18.07.2021, 15:56

Pomor ribe u Kolubari

č: | fb:

Na stotine kilograma ribe potrovano je u subotu uveče u Kolubari nizvodno od mosta u Divcima prema Slovcu kada je u reku, najverovatnije, ispušten amonijak i fekalije sa, kako se sumnja, jedne farme u selu Radobić pored Mionice.

Pomor ribe u Kolubari

Pomor ribe u Kolubari (Foto: Goran Živanović)

Kako nam je potvrđeno u Osnovom javnom tužilaštvu u Mionici, po nalogu tog tužilaštva policija je izvršila uviđaj, preduzete su i druge radnje u cilju dokazivanja krivičnog dela zagađenje životne sredine. Osnovno tužilaštvo u Mionici će pokrenuti predistražni postupak protiv odgovornih lica, rečeno je Kolubarskim.rs. 

 

Ognjen Krnetić, ribočuvar ribarskog područja Kolubara i Sava kojim upravlja firma "Cassini fishing" iz Arilja, kaže da su odmah pozvali policiju, obavešteno je Osnovno javno tužilaštvo u Mionci, kao i sve nadležne inspekcije – ekološka i vodna, dok je Agencija za zaštitu životne sredine uzela na anlizu uzorke vode sa mesta gde su ispuštene štetne materije.

Pomor ribe u Kolubari

Pomor ribe u Kolubari (Foto: Goran Živanović)

 

Meštani kažu da je ovo katastrofa i da su zatekli jeziv prizor, na stotine uginule ribe je plutalo u reci. Ribočuvar Ognjen Krnetić navodi da su iz reke satima, zajedno sa meštanima i ribolovcima, vadili uginulu ribu iz Kolubare i da ovakav pomor ribe nije zabeležen na ovoj reci.

 

- Utvrdili smo uzrok zagađenja vode, kao i odakle su ispuštene te štetne materije u vodu. Ja sada ne mogu da govorim o tome ko je zagađivač, dok traje istraga, ali mislim da će vrlo brzo biti poznato ko je to uradio. Takođe biće poznat i tačan uzrok uginuća s obzirom na to da je uginula riba juče poslata na Veterinarski institut na analizu. Danas smo izašli na teren da izvučeno uginulu ribu iz vode, najviše je bilo u Veselinovcu gde smo u dužini od stotinu metara sakupili preko 250 kiligrama uginule ribe, koju smo predali na uništenje firmi "Higijena Tomić" iz Lajkovca - kaže Krnetić i dodaje da još uvek nije poznato koliko je ribe potrovano.

Pomor ribe u Kolubari

Pomor ribe u Kolubari (Foto: Goran Živanović)

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara