Kosidba na Rajcu (2021.) (foto: Sara Radivojević)
Kosidba na Rajcu (2021.) (foto: Sara Radivojević)
19.07.2021, 15:44

Mirku Kecmanu "Zlatna kosa"

č: | fb:

Najbolji kosač, po oceni žirija, je šumarski tehničar Mirko Kecman (49)  iz Bosanskog Petrovca, koji više od decenije kosi na nadmetanjima najboljih kosača u regionu, a na Rajcu je zabeležio četvrtu pobedu. Drugo mesto pripalo je sedmostrukom pobedniku ove kosidbe, Miloradu Sladojeviću iz Mrkonjić Grada, a treće Vuku Vučkoviću iz Preljine kod Čačka, najmlađem dobitniku "Zlatne kose" (2017).

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, otvorila je manifestaciju i plesala sa jednim od najboljih kosača, odličnim zabavljačem. 

Tatjana Matić otvorila manifestaciju

Tatjana Matić otvorila manifestaciju (Foto: Sara Radivojević)

Pre takmičenja za "Zlatnu kosu", kosilo se revijalno, za merak i dušu. Ne na brzinu, već na šarm, lepotu, uz trubače, podvriskivanje, vodonoše. Kosački ručak na otkosu pripremile su Ljižanke iz udruženja "Zlatne ruke".

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu (Foto: Sara Radivojević)

Domaćin ovogodišnje Kosidbe bio je Veljko Milovanović iz Šarana kod Gornjeg Milanovca. Miloš Živković iz Žirovnice kod Batočine izabran je za đidiju i on će voditi kosidbu sledeće godine.

 

U ekipnom takmičenju štafetnog tipa, sa po četiri kosača, pobednik je bila ekipa Rajca, ispred Mrkonjić Grada i Romanije (Han Pijesak).

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu (Foto: Sara Radivojević)

 

Počelo je davne 1970. godine manifestacijom privredno-turističkog tipa, sa oko 40 kosača iz ljiške i gornjomilanovačke opštine. Već pet decenija, uvek prve nedelje po Petrovdanu, na Rajac dolaze kosači iz raznih krajeva Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, a bude poneki kosač i iz dalekih zemalja, da se nadmeću u košenju, uz pesmu, trubače i stare gotovo zaboravljene običaje pri košenju trave. Ovoga puta bio je i jedan Kanađanin, koji snima dokumentarac o ovoj manifestaciji.

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu (Foto: Sara Radivojević)

 

Kosidbu je organizovala Turistička organizacija Ljig, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je u poslednjih šest godina za ovu manifestaciju opredelilo 7,8 miliona dinara.

 

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu (Foto: Sara Radivojević)

 

Aktuelno