Pomor ribe u Kolubari (foto: Goran Živanović)
Pomor ribe u Kolubari (foto: Goran Živanović)
20.07.2021, 12:09

Krivična prijava zbog trovanja ribe u Kolubari

č: | fb:

Policija u Mionici podnela je krivičnu prijavu za krivično delo zagađenje životne sredine iz člana 260 Krivičnog zakonika Srbije protiv farme koja je direktno u Kolubaru u selu Radobić, opština Mionica, ispustila veliku količinu fekalnih voda zbog čega je došlo do pomora ribe, saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo Mionica.

 

Kako se navodi u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Mionici, na čijoj teritoriji je došlo do incidenta-trovanja velike količine ribe u Kolubari, "odmah su preduzete radnje koje ne trpe odlaganje".

 

"Osnovno javno tužilaštvo će se truditi da u kratkom roku preduzme sve dokazne radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i krivične odgovornosti prijavljenog ili nekog drugog lica", saopšteno je.

 

Do ovog ekološkog incidenta došlo je u subotu uveče nizvodno od mosta u Divcima prema Slovcu, kada je zbog ispuštanja štetnih materija u reku Kolubara došlo do pomora nekoliko tona ribe.

 

Policija u Mionici je odmah po ovlašćenju Osnovnog javnog tužilaštva izvršila uviđaj, a na mesto ispuštanja otpadnih voda izašao je i javni tužilac. Zatim su na licu mesta bili nadležni inspektori Agencije za zaštitu životne sredine, vodoprivredna inspekcija, kao i korisnici ribarskog područja.

 

"Utvrđeno je da je osoka iz sabirnog bazena farme ispuštana u kanal, koji u dužini od oko 1,4 kilometara vodi do reke Kolubare. U momentu pregleda, obustavljeno je dalje ispuštanje. Voda reke Kolubare nizvodno od uliva kanala je tamne boje, sa prisutnim mirisom stočne osoke, koja potiče iz kanala", navodi se u izveštaju vodoprivredne inspekcije nakon uviđaja na licu mesta.

 

Aktuelno

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 13 sati 24 minuta

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 4 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 17 sati 20 minuta

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 12 komentara

Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Piše Danas 29.05.2023

Istoričari o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Kalabić nikada nije bio osuđen da bi bio rehabilitovan; najgora stvar u rehabilitaciji Kalabića je zapravo neumesna primena pravnih formalnosti; po Ustavu i zakonu je taj proces završen..., kažu za...  · 9 komentara