Registracija Prijava preko FB
Pomor ribe u Kolubari (foto: Goran Živanović)
Pomor ribe u Kolubari (foto: Goran Živanović)
20.07.2021, 12:09

Krivična prijava zbog trovanja ribe u Kolubari

č: | fb:

Policija u Mionici podnela je krivičnu prijavu za krivično delo zagađenje životne sredine iz člana 260 Krivičnog zakonika Srbije protiv farme koja je direktno u Kolubaru u selu Radobić, opština Mionica, ispustila veliku količinu fekalnih voda zbog čega je došlo do pomora ribe, saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo Mionica.

 

Kako se navodi u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Mionici, na čijoj teritoriji je došlo do incidenta-trovanja velike količine ribe u Kolubari, "odmah su preduzete radnje koje ne trpe odlaganje".

 

"Osnovno javno tužilaštvo će se truditi da u kratkom roku preduzme sve dokazne radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i krivične odgovornosti prijavljenog ili nekog drugog lica", saopšteno je.

 

Do ovog ekološkog incidenta došlo je u subotu uveče nizvodno od mosta u Divcima prema Slovcu, kada je zbog ispuštanja štetnih materija u reku Kolubara došlo do pomora nekoliko tona ribe.

 

Policija u Mionici je odmah po ovlašćenju Osnovnog javnog tužilaštva izvršila uviđaj, a na mesto ispuštanja otpadnih voda izašao je i javni tužilac. Zatim su na licu mesta bili nadležni inspektori Agencije za zaštitu životne sredine, vodoprivredna inspekcija, kao i korisnici ribarskog područja.

 

"Utvrđeno je da je osoka iz sabirnog bazena farme ispuštana u kanal, koji u dužini od oko 1,4 kilometara vodi do reke Kolubare. U momentu pregleda, obustavljeno je dalje ispuštanje. Voda reke Kolubare nizvodno od uliva kanala je tamne boje, sa prisutnim mirisom stočne osoke, koja potiče iz kanala", navodi se u izveštaju vodoprivredne inspekcije nakon uviđaja na licu mesta.

 

Aktuelno

Abro fest plakat (autor Dušan Arsenić) (foto: )
Od 24-30. septembra Pre 1 dan 3 sati

"Mrešćenje šarana" otvara 16. Abro fest

Šesnaesti po redu Abro fest počinje večeras premijerom predstave Gradskog pozorišta, "Mrešćenje šarana" po tekstu Aleksandra Popovića. Publika će do 30. septembra imati priliku da pogleda četiri...