Radovi na izgradnji kuće za porodicu Lučić (foto: www.mionica.rs)
Radovi na izgradnji kuće za porodicu Lučić (foto: www.mionica.rs)
04.09.2021, 09:37

Borcu sa Košara grade kuću

č: | fb:

Porodica Radovana Lučića, jednog od heroja bitke na Košarama, iz mioničkog sela Bukovac, koja godinama živi u nedovršenom podrumu, bez kupatila i drugih uslova za život, dobiće novu kuću. Radovi na gradnji kuće, koje je u junu najavio predsednik opštine Mionica Boban Janković su već počeli, a obezbeđen je sav građevinski materijal i majstori.

 

Na temljima podruma, u kom Lučić živi sa suprugom Gordanom, osamnaestomesečnim sinom Milomirom, tek rođenim sinom Milošem i osamdesetogodišnjim ocem Milovanom, u naredna dva meseca biće izgrađen nov, savremeno opremljena kuća. Akciju gradnje doma porodici Lučić pokrenuo je predsednik opštine Mionica Boban Janković, a pored opštine uključeni su lokalni privrednici i Radovanove komšije. Sav građevinski materijal i majstore obezbedila je firma "PCTEL" Ace Lučića iz Mionice.

 

- Radovan Lučić se hrabro borio za bolji život svih građana Srbije i najmanje što mi danas možemo da uradimo jeste da se potrudimo i uložimo napor da stvorimo prilike i mogućnosti za lakši i ispunjeniji život njega, i njegove supruge i dece. To je naša etička obaveza i moralna dužnost, jer njegova odluka da u ime domovine bude na strašnom mestu gde je smrt bila izvesnija od života, onemogućila ga je da živi normalan život i nesmetano radi i stvara. Zato smo mi tu da mu pomognemo da bude otac svojoj porodici i uvažen član društva za koje se borio - rekao je Boban Janković predsednik opštine Mionica.

Predsednik Mionice u poseti porodici Lučić

Predsednik Mionice u poseti porodici Lučić (Foto: www.mionica.rs)

 

Lučić je podrum kuće započeo pre odlaska u rat sa NATO paktom 1999. godine i učešća u bici na Košarama. Kao i većina ljudi na selu, Radovan je teško pronalazio posao koji bi bio plaćen toliko da bi od zarađenog novca deo mogao da odvaja za adaptaciju, a potom i proširenje kuće.

 

- Nije bilo novca, pa je kuća, praktično, takva kakva je bila 1999. godine ostala do danas. Nije baš funkcionalna. Ima dve prostorije, ali ne i pravo kupatilo - skromno kaže Radovan, koji radi u lokalnoj privatnoj firmi.

 

Četvoročlana porodica živi od Radovanove plate i dedine penzije.

 

- Radujem se izgradnji kuće. San mi je da cela porodica, a naročito Milomir i mali Miloš imaju pristojan dom. Kažu da će je završiti za oko dva meseca - kaže Radovan.

 

Boban Janković kaže da je Mionica zajednički imenilac čestitih, marljivih i dobrih ljudi.

 

- Kada sam u junu sa saradnicima posetio porodicu Lučić, naišao sam na topao i srdačan prijem. Dogovorili smo se da zajedno, uz podršku opštine, unapredimo njihove uslove života i obezbedimo im novi dom. Oni to zaslužuju. Mionica je zajednička kuća svih nas. Naša obaveza je da brinemo u ljudima koji su bili spremni da svoj život žrtvuju za odbranu države. Odlukom predsednika države Aleksandra Vučića bitka na Košarama, koja je u ranijem periodu bila nepravedno zapostavljena, sada se redovno obeležava, kao herojski podvig koji je zadužio celu Srbiju - rekao je Janković.

Aktuelno

Konferencija za novinare POKS (foto: POKS)
Nezvanično Pre 9 sati 8 minuta

POKS: vanredni lokalni izbori u Osečini i Ljigu

Od opština Kolubarskog okruga vanredni lokalni izbori biće raspisani jedino u Osečini i Ljigu, u Mionici se "vodi borba između dve frakcije SNS", raduje to što će Valjevo imati lokalne izbore u...  · 1 komentar

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U Domu zdravlja Pre 12 sati 28 minuta

Počela vakcinacija protiv gripa

U Domu zdravlja Valjevo je počela imunizacija protiv sezonskog gripa, koja se sprovoditi radnim danima od 7 do 19 časova u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza.