Učesnici radionice (foto: Dragana Nedeljković)
Učesnici radionice (foto: Dragana Nedeljković)
24.11.2021, 11:24

"Dani anđela" u banjanskoj školi

č: | fb:

U Osnovnoj školi "Rajko Mihailović" u Banjanima održana je tradicionalna kreativna radionica verske nastave "Dani anđela", na kojoj su učenici imali zadatak da, služeći se različitim materijalima i likovnim tehnikama, a pre svega maštom i emocijom, prenesu svoje viđenje vlastitog anđela čuvara.

Učesnici radionice

Učesnici radionice (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Prema rečima direktorke škole Vesne Vuković, usled aktuelne epidemiološke situacije, radionica je organizovana u skraćenoj formi i u skladu sa preporukama, kako se ne bi prekidao njen kontinuitet.

 

- Za razliku od prethodnih godina, kada je manifestacija okupljala preko 200 učenika iz matične škole i izdvojenih odeljenja, ovoga puta učestvovalo je pedesetak osnovaca nižih razreda i predškolci iz Banjana. Da ne bismo pravili veliku razliku među našim najmlađim učenicima, doneli smo odluku da u svakom razredu nagradimo po jednog najkreativnijeg đaka. Predškolska grupa nagrađena je za grupni rad, među učenicima prvog razreda najbolji je bio Milan Đorđević, od drugaka Uroš Đeković, među trećacima se istakao Uroš Rafailović, a od četvrtaka Nemanja Dimitrijević. Svi nagrađeni autori od škole su na poklon dobili po knjigu iz oblasti dečje književnosti - kaže Vuković.

 

Dodaje da manji broj učesnika radionice nije uticao na elan i raspoloženje dece, koja su u svoje umotvorine i rukotvorine anđela čuvara, uglavnom od papira i na crtežu, utkali puno ljubavi i truda, a mnoge devojčice su na leđima imale krila.

Marko Rafailović

Marko Rafailović (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

Idejni tvorac kreativne radionice "Dani anđela" je banjanski veroučitelj, diplomirani teolog Marko Rafailović. Uz podsećanje da se ova manifestacija održava preko deceniju i po, napominje da je od davnina anđeo simbol dobrote, duhovne ćistoće, vere i ljubavi.

 

- U prethodnim godinama, gosti naše radionice bili su poznati pesnici, pisci i muzičari koji su želeli da potpomognu dečje stvaralaštvo u proslavljanju dobrote i milosti božije. Deca oslikavju andjele onako kako ih doživljaju, po pravoslavnoj ikonografii, i istovremeno uče da treba da vole jedni druge, da prihvahvataju ljude bez obzira na njihove razlike. Kada sam osmišljavao radionicu, nisam hteo da se zove „Dan anđela“, jer bi to bilo vremenski ograničavajuće, kao da mi slavimo anđele i dobrotu u jednom danu, a ostale dane možemo da se ponašamo drugačije. Ne, radionica nosi naziv „Dani anđela“ kako bi ukazala na to da je celog života neophodno da u sebi rastemo, postanemo bolji i i vredniji, neprestano budemo dobri, širimo ljubav i poštujemo druge, da dostignemo ljudsko dostojanstvo - poručio je veroučitelj Marko Rafailović.

Učesnici radionice

Učesnici radionice (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Radionica verske nastave "Dani anđela" organizovana je povodom praznika Sabora Svetog Arhangela Mihaila, u narodu znanom kao Aranđelovdan. To je dan koji je crkva  posvetila u slavu svih anđela i prvog među njima, arhangela Mihaila.

 

 

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 dan

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 3 komentara

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje 19.04.2024

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 2 komentara