Detalj sa svečanosti (foto: Vlada Ivanović)
Detalj sa svečanosti (foto: Vlada Ivanović)
05.12.2021, 10:05

Dan opštine Ljig obeležen u školi u Belanovici

č: | fb:

Prvi put, svečanost povodom praznika, održana je van sedišta opštine Ljig. Belanovica je ove godine dobila novu školu, nastalu rekonstrukcijom stare, uz izgrađenu fiskulturnu salu, i to je bio razlog da se opštinari i gosti upute u dvadesetak kilometara udaljenu Belanovicu.

Svečanost u školskoj  sali

Svečanost u školskoj sali (Foto: Vlada Ivanović)

 

Predsednik opštine Ljig, Dragan Lazarević, obraćajući se prisutnima, govorio je o značaju Kolubarske bitke, čija ofanzivna faza je započela 3. decembra 1914, istakavši posebno ulogu slavnog vojvode Živojina Mišića, pomenuvši i đake kaplare koji su na Suvobor i Kolubaru stigli u trećoj sedmici novembra, u veoma teško vreme po srpsku vojsku.

 

Na svečanosti su uručena najviša opštinska priznanja - Plakete "Đak kaplar" i Diplome "Đak kaplar", ustanovljene 1993, kada je na Skupštini opštine Ljig odlučeno da 3. decembar bude Dan opštine. Tada je čelni čovek Ljiga bio dr Miroslav Kuburović.

Miena Vasiljević

Miena Vasiljević (Foto: Vlada Ivanović)

 

Ovoga puta, najviša priznanja dobile su dve medicinarke. Doktor medicinskih nauka, Milena Vasijević, zaposlena na Institutu za majku i dete u Beogradu, odrasla u ljiškom selu Jajčić, zaslužila je najviše opštinsko priznanje Plaketu "Đak kaplar".

 

Slavica Đorđević i Dragan Lazarević

Slavica Đorđević i Dragan Lazarević (Foto: Vlada Ivanović)

Dr Slavica  Đorđević, specijalista radiologije, zaposlena u Valjevskoj bolnici, koja živi u Ljigu, i na razne načine pomaže stanovnicima ove opštine, takođe je dobitnica Plakete "Đak kaplar".

 

Diplome "Đak kaplar" dobili su Momčilo Pantić, poljoprivrednik iz Šutaca, Davor Ćajić, sportista iz  Slavkovice, Milorad Jovanović, sportski sudija iz Poljanica i dve gimnazijalke, vukovci i đaci generacije, Andrijana Marković i Milica Matić, sada studenkinje. Uz Diplome, učenicama idu novčane nagrade i knjige, koje su dobili i vukovci iz osnovnih škola Jasmina Đuknić (i đak generacije) i Maja Maksimović (Ljig), i Petar Maksimović (Belanovica, takođe i đak generacije). 

 

U ime nagrađenih, zahvalila je dr Milena Vasiljević.

Nagrađeni

Nagrađeni (Foto: Vlada Ivanović)

 

Predsednik opštine Ljig, Dragan Lazarević je rekao da su objekti Osnovne škole "Sestre Pavlović" u Belanovici koštali 350 miliona dinara, ne propustivši da pomene predsednika Aleksandra Vučića, Vladu Republike Srbije i Kancelariju za javna ulaganja, preko koje su finansirane rekonstrukcija i dogradnja škole. 

Program

Program (Foto: Vlada Ivanović)

 

Deo svečanosti bili su folkloraši  KUD "Ljig" i učenici Muzičke škole "Marko Tajčević" iz Lazarevca, koja ima odeljenje i u Ljigu, u prostoru OŠ "Sava Kerković".

 

Aktuelno

Parking u Kolubari 2 (foto: Kolubarske.rs)
U Naselju Kolubara 2 Pre 20 sati 56 minuta

Samovolja na delu - zauzeta mesta na javnom parkingu

Početkom godine završeni su radovi na rekonstrukciji parkinga u Naselju Kolubara 2, koji su koštali preko 5,7 miliona dinara sa PDV-om. Ubrzo nakon završetka radova, desetak parking mesta "zauzeli"...  · 8 komentara

Humanitarna akcija na Gradskom trgu (foto: Iva Banović)
Fudbaler Nemanja Matić podržao akciju 21.02.2024

Ubljani prikupili rekordnu sumu novca za Roditeljsku kuću

Na dobrotvornom događaju priređenom na Gradskom trgu i od humanitarne aukcijske prodaje dresa proslavljenog fudbalera Nemanje Matića, Ubljani su uspeli da prikupe 376.200 dinara za izgradnju...