Detalj sa svečanosti (foto: Vlada Ivanović)
Detalj sa svečanosti (foto: Vlada Ivanović)
05.12.2021, 10:05

Dan opštine Ljig obeležen u školi u Belanovici

č: | fb:

Prvi put, svečanost povodom praznika, održana je van sedišta opštine Ljig. Belanovica je ove godine dobila novu školu, nastalu rekonstrukcijom stare, uz izgrađenu fiskulturnu salu, i to je bio razlog da se opštinari i gosti upute u dvadesetak kilometara udaljenu Belanovicu.

Svečanost u školskoj  sali

Svečanost u školskoj sali (Foto: Vlada Ivanović)

 

Predsednik opštine Ljig, Dragan Lazarević, obraćajući se prisutnima, govorio je o značaju Kolubarske bitke, čija ofanzivna faza je započela 3. decembra 1914, istakavši posebno ulogu slavnog vojvode Živojina Mišića, pomenuvši i đake kaplare koji su na Suvobor i Kolubaru stigli u trećoj sedmici novembra, u veoma teško vreme po srpsku vojsku.

 

Na svečanosti su uručena najviša opštinska priznanja - Plakete "Đak kaplar" i Diplome "Đak kaplar", ustanovljene 1993, kada je na Skupštini opštine Ljig odlučeno da 3. decembar bude Dan opštine. Tada je čelni čovek Ljiga bio dr Miroslav Kuburović.

Miena Vasiljević

Miena Vasiljević (Foto: Vlada Ivanović)

 

Ovoga puta, najviša priznanja dobile su dve medicinarke. Doktor medicinskih nauka, Milena Vasijević, zaposlena na Institutu za majku i dete u Beogradu, odrasla u ljiškom selu Jajčić, zaslužila je najviše opštinsko priznanje Plaketu "Đak kaplar".

 

Slavica Đorđević i Dragan Lazarević

Slavica Đorđević i Dragan Lazarević (Foto: Vlada Ivanović)

Dr Slavica  Đorđević, specijalista radiologije, zaposlena u Valjevskoj bolnici, koja živi u Ljigu, i na razne načine pomaže stanovnicima ove opštine, takođe je dobitnica Plakete "Đak kaplar".

 

Diplome "Đak kaplar" dobili su Momčilo Pantić, poljoprivrednik iz Šutaca, Davor Ćajić, sportista iz  Slavkovice, Milorad Jovanović, sportski sudija iz Poljanica i dve gimnazijalke, vukovci i đaci generacije, Andrijana Marković i Milica Matić, sada studenkinje. Uz Diplome, učenicama idu novčane nagrade i knjige, koje su dobili i vukovci iz osnovnih škola Jasmina Đuknić (i đak generacije) i Maja Maksimović (Ljig), i Petar Maksimović (Belanovica, takođe i đak generacije). 

 

U ime nagrađenih, zahvalila je dr Milena Vasiljević.

Nagrađeni

Nagrađeni (Foto: Vlada Ivanović)

 

Predsednik opštine Ljig, Dragan Lazarević je rekao da su objekti Osnovne škole "Sestre Pavlović" u Belanovici koštali 350 miliona dinara, ne propustivši da pomene predsednika Aleksandra Vučića, Vladu Republike Srbije i Kancelariju za javna ulaganja, preko koje su finansirane rekonstrukcija i dogradnja škole. 

Program

Program (Foto: Vlada Ivanović)

 

Deo svečanosti bili su folkloraši  KUD "Ljig" i učenici Muzičke škole "Marko Tajčević" iz Lazarevca, koja ima odeljenje i u Ljigu, u prostoru OŠ "Sava Kerković".

 

Aktuelno

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR Pre 12 sati 12 minuta

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...

Devojke sa Štranda (foto: )
Na Pokrajinskoj smotri likovnih stvaralaca amatera Pre 14 sati 39 minuta

Tamnavac Dragoljub Trindić najbolji slikar Vojvodine

Na nedavno održanoj Pokrajinskoj smotri likovnih stvaralaca amatera Vojvodine, 24. po redu, prvu nagradu osvojila je slika "Devojke sa Štranda" autora Dragoljuba Trindića rodom iz ubskog sela Čučuge.