Milica Rakićević i Stefan Sofronić (foto: Milutin Rafailović)
Milica Rakićević i Stefan Sofronić (foto: Milutin Rafailović)
31.01.2022, 10:06

"Pramen sna u sliku navrati"

č: | fb:

U Holu ubskog Doma kulture u toku je izložba likovnih radova "Pramen sna u sliku navrati" koja ima humanitarni karakter jer je prihod od prodaje namenjen za lečenja troipogodišnje Lorene Glišić iz Stublenice.

 

Postavku čini slike na papiru nastale sprej-art tehnikom Ubljanina Stefana Sofronića (1993) i tuš crteži Lazarevčanke Milice Rakićević (1996). Stefan je po struci pravnik, a Milica klinički psiholog, ali je slikanje oduvek bilo sfera njihovog interesovanja, koje je tokom godina postala ljubav i potreba. Pored neosporne darovitosti i plemenitosti, što dokazuje i ova izložba sa kojom se prvi put predstavljaju javnosti, oboje su svestrani i osim u likovnoj umetnosti svoju kreativnost i talente ispoljavaju i u drugim oblastima.

Izloženi radovi

Izloženi radovi (Foto: Milutin Rafailović)

 

Ideja za ovu humanitarnu izložbu potekla je od Stefana Sofronića, njegovoj misiji pridružila se i Milica Rakićević, a Ustanova kulture "Ub" podržala, kao organizator. Podržali su je i mnogobrojni Ubljani i Lazarevčani koji su prisustvovali njenom otvaranju i već tada kupili deset od 38 izloženih slika, ali i prilozima pomogli u prikupljanju sredstava za troškove lečenja Lorene Glišić. Rođena je deset dana posle termina, iz prve i uredno kontrolisane trudnoće. Svojim dolaskom na svet unela je radost i sreću u porodicu. Tada ništa nije slutilo da će najmanje vremena provoditi sa roditeljima, pošto je usledila teška borba i dani provedeni po bolnicama.

 

Lorena nije mogla da drži glavu, da prati pogledom, da se odaziva na majčin glas. Ima veliko oštećenje mozga i preležala je citomegalovirus. Kasni u psihomotornom razvoju, puzi, ne sedi, ne stoji, ne hoda i ne govori.

 

Da bi Lorena napredovala potreban joj je novac za specijalističke preglede, rehabilitacije u zemlji i inostranstvu, operativne zahvate, ortopedska pomagala, lekove, suplemente, banjsko lečenje, kao i za putne troškove i smeštaj. Nesebični gest dobročinstva i empatije dvoje mladih umetnika je dragocen doprinos u prikupljanju sredstava za njeno dalje lečenje.

 

Razigrana iluzija

 

Stefan Sofronić darovitost prema likovnoj umetnosti nasledio je od majke Violete i u detinjstvu je pohađao časove crtanja kod ubskog akademskog slikara mr Miodraga Petrovića, kao jedan od najboljih učenika. Tehniku oslikavanja papira bojama u spreju (spray art painting) otkrio je 2014. godine u Španiji, gde je boravio na turneji sa KUD "Tamnava", kao član folklornog ansambla. Prvi susret sa ovom umetnošču, koja predstavlja deo ulične kulture, potpuno ga je očarao, tako da joj se mladi stvaralac sa strašću posvetio.

 

- Imao sam sreću da je taj ulični umetnik bio iz Novog Sada, tako da sam svaki slobodan trenutak koristio da provedem sa njim i što više naučim o ovoj tehnici, koja je nastala u Meksiku sedinom osamdesetih godina. Od njega sam dobio dosta korisnih saveta i odmah po povratku kući nastavio sam istraživanje preko interneta i krenuo u nabavku potrebnog materijala. Kao i svaka umetnost, ni ova ulična koja je u ekspanziji, ne poznaje i ne poštuje pravila i granice, a da nastane razigrana iluzija obojena svim bojama dovoljno je samo da imate ideju i promućkate bočicu. Pored spreja, od materijala se koriste još i male špakle, sunđeri, papir i četkice samo za oslikavanje detalja - objašnjava Stefan, uz napomenu da se u Srbiji sprej pejntom bavi svega dvadesetak umetnika.

Stefan Sofronić

Stefan Sofronić (Foto: Milutin Rafailović)

 

Zahvaljujući njemu, koji je svih 30 izloženih radova ponudio na prodaju u humanitarne svrhe, na Ubu je prvi put predstavljena ova tehnika. On veoma vešto i precizno, koristeći sprejove u boji, stvara slike različitih motiva, najčešće prikazanih apstraktno, a posebna ljubav su mu planete i svemir.

 

- Tehniku sprej pejnt art nije najjednostavnije opisati, lakše se shvati kada se posmatra nečiji rad. Iako nekome na prvi pogled deluje jednostavno, uopšte nije lako kao što izgleda. Premda ne spada u korpus akademske umetnosti, možemo reći da je to umetnost za sebe, pa se  ne svrstava ni u jednu likovnu kategoriju - ističe samouki umetnik i diplomirani pravnik Stefan Sofronić.

 

Duže od decenije aktivno se bavi i folklorom u KUD "Tamnava", sa kojim nastupa po Srbiji, Evropi i svetu. Igra i fudbal, a veliki uspeh imao je i u modelingu i manekenstvu, gde je radio revije na najvećoj nedelji mode u jugoistočnom delu Evrope, za neke od naših najvećih kreatora.

 

Neobični prostori podsvesti

 

Lazarevčanka Milica Rakićević diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na smeru klinička psihologija ali se po sopstvenim rečima čitav život bavi slikanjem i crtanjem. Trenutno je zaokupljna tehnikom crtanja tušem, kojom pokušava da ispriča priče koje su spoj umetnosti, filozofije i psihologije. 

 

Kroz izloženi ciklus "Mesec plovi sam", koji čini osam prodajnih radova malog formata, želi, pre svega, da u posmatračima probudi duboku misao ili emociju, a tek onda estetski doživljaj lepog. Njeni crteži kao da otkrivaju neobične prostore podsvesti, duboko lične, pa ipak prepoznatljive iskustvu mnogih, iz kojih naslućujemo život kao metaforu.

 

- Umetnost je deo mene i još kao dete sam prepoznala taj afinitet. Nedavno sam shvatila koje sve mogućnosti pruža i kakve priče možemo ispičati kroz naizgled jednostavnu tehniku crtanja tušem, pa je u poslednje vreme to postalo moj izbor i preokupacija. Naravno, vremenom će se stil menjati, kao i tematika - priča Milica.

Milica Rakićević

Milica Rakićević (Foto: Milutin Rafailović)

 

Bavi se i pisanjem proznih i poetskih tekstova, koji su objavljeni u nekoliko književnih zbornika i časopisa i ovenčani nagradama. Njena prva knjiga (roman) uskoro će ugledati svetlost dana.

 

- Ono što spaja pisanje i slikanje je stalno preispitivanje, neka lična introspekcija, da što više spoznamo sebe, ali i svet oko sebe. Pisanje me uvek privlačilo, krenula sam, naravno, od čitanja i nekako spontano poželela da i ja stvorim nešto, da dam ovom životu neki doprinos i lični pečat. Poenta mog bavljenja umetnošću jeste u ljudima probuditi svest koliko je važno da se nadograđujemo, razvijemo svoje potencijale i mogućnosti i da na tome radimo celoživotno - navodi Milica.

 

Kako ističe, Stefanov poziv da učestvuje u humanitarnoj izložbi prihvatila je odmah i bez ikakve dileme.

 

- Za mene je ovo divna prilika da kroz umetnost doprinesem nečemu još važnijim, još većem od same umetnosti, a to je život, naročito život jednog deteta. Nadam se da će nas građani podržati i da ćemo barem koliko-toliko pomoći u prikupljanju finansijskih sredstava za Lorenino lečenje - poručila je Milica Rakićević.

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe (Foto: Nemanja Jovanović)

 

U prisustvu brojnih posetilaca, izložbu je otvorio ubski pisac i bloger Radovan Puletić uz ocenu da likovni izraz dvoje mladih umetnika jeste način na koji se sanja.

 

"Jer, šta su snovi nego ono što mi doživljavamo, uokvireno nekim našim svetovima ili bar nekim našim gradovima u kojima smo bili ili nismo. Sve po sopstvenom izboru. Stefan je diplomirani pavnik, Milica klinički psiholog, ali to su oni izabrali da budu. Ovo što su kao autori izloženih dela, to je njihovo moranje, jer su bili umetnici i pre nego što su došli na ovaj svet. To tako ide, a diplome su usput stekli", zaključio je Puletić.

 

Izložba "Pramen sna u sliku navrati" biće otvorena do kraja februara, a posetioci će u tom periodu moći da izraze svoju humanist kupovinom umetničkih dela i donacijama za lečenje Lorene Glišić uz ubskog sela Stublenica.

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 30 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 23 sati 59 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...