Voja Raonić  (foto: Milutin Rafailović)
Voja Raonić (foto: Milutin Rafailović)
07.03.2022, 10:08

Voji Raoniću Milivojev štap i šešir

č: | fb:

Za laureata upravo završenih 18. Amaterskim glumačkih svečanosti "Milivojev štap i šešir" u Požarevcu stručni žiri proglasio je Voju Raonića, za tumačenje uloge Jovana Debeljačkog u predstavi Vladimira Đurđevića "Bajka o pozorištu", u režiji Duška Aškovića i izvođenju ubskog Pozorišta "Raša Plaović".

 

Pored ubske, na festivalu su učestvovale i amaterske trupe iz Smederevske Palanke, Rače, Petrovca na Mlavi i grada domaćina, kao i na desetine dramskih amatera. U trci za glavno priznanje, osim Raonića, bili su i ostali najbolji glumci takmičarskih večeri, koji su osvojili repliku štapa Požarevljanina Milivoja Živanovića, a njemu je kao ukupnom pebedniku svečanosti pripala i replika šešira ovog velikana spske scene, sa ugraviranom pločicom i ukoričenim znamenjem. Tako je kompletirao nagradu, ponevši iz Požarevca na Ub titulu najuspešnijeg glumca 18. izdanja smotre "Milivojev štap i šešir".

Dodela nagrade Voji Raoniću

Dodela nagrade Voji Raoniću (Foto: Bojan Nikolić)

 

U komediji "Bajka o pozorištu" Voja Raonić je u roli gej glumca Jovana Debeljačkog pokazao svoj raskošni talenat, veliku sposobnost za transformaciju lika i uverljiv scenski izraz. Menjajući kostime, karaktere, stav, način govora i ponašanja, komički efektno i sa merom iznova prikazuje novo lice, ostajući u granicama vešto ostvarene stilizacije.

 

"Svedenim pristupom vrlo kompleksne uloge, glumac ekvilibrira na često opasnoj granici između teatralizacije i prirodnosti i uspešno nadilazi sve zamke mogućeg skliznuća u karikaturu i kliše. Glumačkim umećem podjednako dobro nosi osobenosti glumačkih minijatura, potpuno različitih karakternih sklopova, osvajajući prirodnošću i lakoćom izvođenja i dajući punu glumačku izražajnost tekstu", navodi se, između ostalog, u obrazloženju ovogodišnjeg stručnog žirija Amaterskih glumačkih svečanosti, koji je Voju Raonića ovenčao glavnom nagradom.

 

- To je festival glumca, samo se ta nagrada dodeljuje i predstavlja izuzetnu čast i za mene lično i za naše ubsko Pozorište "Raša Plaović". Da nije svih nas, kao ekipe, ne bih ni ja mogao da dobijem priznanje - kaže Raonić i dodaje da se zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu na sceni, kao i pomoći režisera Duška Aškovića, lako uživio u lik Jovana Debeljačkog.

Raonić u nagrađenoj ulozi

Raonić u nagrađenoj ulozi (Foto: Bojan Nikolić)

 

Raonić u nagrađenoj ulozi

Raonić u nagrađenoj ulozi (Foto: Bojan Nikolić)

Dodaje da ima pet presvlačenja tokom predstave, ali to nije samo menjanje kostima i šminke, već stalne glumačke metamorfoze, od Jovana, preko Navijača, Gejše i Preduzimača do Majke, pri čemu je veoma važno da se ne pretera u tome, da ne ispadne karikatura.

 

- Ovo nije ni najkomplesnija niti najteža uloga koju sam odigrao, ali je nešto novo sa čime sam se susreo i od početka je sve krenulo dobro. Može da se kaže da mi je legla. Osim toga, dok igram imam veliku podšku ostalih kolega, koji su "Bajku" podredili meni i na sve načine se trude da mi taj proces transformacija olakšaju, zbog čega želim celom ansamblu predstave da se zahvalim na pažnji, brizi, strpljenju i razumevanju - rekao je nagrađeni glumac.

Raonić u nagrađenoj ulozi

Raonić u nagrađenoj ulozi (Foto: Raonić u nagrađenoj ulozi)

 

Raonić je jedan od najpoznatijih, najnagrađivanijih i, svakako, najomiljenijih glumaca ubskog amaterskog pozorišta, na čiju je scenu, po pozivu tadašnjeg teatarskog veterana Milutina Jovanovića, prvi put kročio 1998. godine ulogom Đoke Promicle u predstavi "Sumnjivo lice", koju je režirao Milenko Pavlov.

 

Rado ističe kako je od tada do danas bio deo svake predstave, a kao daroviti glumac širokog spektra i velike izražajnosti prošetao se kroz različite žanrove i ubedljivo i efektno oživeo plejadu likova na pozorišnim daskama, ali je najpoznatiji po komičnim ulogama, zbog kojih ga domaća publika najviše i voli. Ovaj doajen ubskog pozorišnog amaterizma na pozornici zrači harizmom, igra bez velikog napora i sa velikom šarmom, a prema sopstvenim rečima najviše glumačke domete ostvario je kao Poslužitelj Maksim u "Luminaciji" sa rediteljskim pečatom Miroslava Trifunovića Ćiše. Dobitnik je mnogih i značajnih glumačkih nagrada.

 

- Ne brojim ih, ali ih ima dosta, kao i lepih uspomena. Mi ne radimo zbog novca, već iz ljubavi i onda su nam plata te nagrade, putovanja, gostovanja i druženja. Želim da se zahvalim Ustanovi kulture, koja našem pozorištu pruža sve uslove da radimo i Opštini Ub koja nam spram mogućnosti pomaže koliko može, ali dovoljno - kaže Voja Raonić.

 

Svoj bogati opus upotpunio je i igranjem u TV serijama "Kamiondžije d.o.o.", "Branilac", "Oluja" i "Radio Mileva".

Vladimir Tadić

Vladimir Tadić (Foto: Bojan Nikolić)

 

Osim Raonića, simpatije publike i žirija, na ovogodišnjim svečanostima u Požarevcu zadobio je još jedan samouki ubski glumac. Nagrada za slikoviti prikaz lika, koja se dodeljuje nakon svake predstave, otišla je u ruke Vladimira Tadića za ulogu reditelja Danijela Gulija u "Bajci o pozorištu". Tadić je direktor ubskog pozorišta "Raša Plaović", koji napominje da ovaj više puta nagrađivan komad na raznim festivalima tek počinje svoj pozorišni život.

 

- Predstava je nailazila na izuzetno dobar prijem publike gde god smo igrali od njene premijere prošlog leta, tako da je pred nama još mnogo festivala i gostovanja, a nadam se i priznanja - navodi Vladimir Tadić, ponosno ističući da su ubski amateri, bez obzira na pandemiju, u poslednje dve godine uspeli da postave četiri predstave na scenu. 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 21 sati 50 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 18 sati 59 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara