<p>Podgorski voćari u modernom jabučnjaku kod Novog Sada</p>
<p>Podgorski voćari u modernom jabučnjaku kod Novog Sada</p>
19.09.2014, 09:11

Kad bi makar deo ...

č: | fb:

Savremeni zasadi u „komadu” na više deseta hektara, ogledna polja kao iz snova, maksimalna primena agrotehnike, nauke, struke i prakse, sistemi za navodnjavanje i protivgradne mreže u voćnjacima i vinogradima, deo je od onoga što je videla i o čemu je najlepše utiske ponela grupa od 40 voćara sa teritorije opštine Osečina prilikom prošlonedeljne jednodnevne stručne posete plantažama i oglednim poljima u okolini Novog Sada.

 - Naš domaćin bio je prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. On nas je upoznao sa

zadrugom „Graničar”  u Moroviću sa savremenim zasadom jabuka na površini od 40 hektara, zatim smo videli moderan jabučnjak i zasad vinove loze na oko 100 hektara u Maloj Remeti, onda ogledno polje novosadskog Poljoprivrednog fakulteta - Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, gde se nalaze uzorni zasadi jabuka, breskvi i šljiva, a na kraju smo bili i na oglednim poljima za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima – kaže Dušan Vučićević iz Poljoprivredne stručne službe opštine Osečina, koja je sa Opštinskom upravom organizovala ovo edukativno putovanje.

Ljubazni domaćini na čelu sa profesorom Keserovićem, po rečima zamenika predsednika Opštine Osečina Milana Simića, potrudili su se da svoje goste ne samo provedu kroz zasade već i da im do najsitnijih detalja predstave svoj rad i strpljivo odgovare na svako od brojnih postavljenih pitanja od strane podgorskih voćara.

- Kad bi makar deo viđenog mogli da „presadimo” kod nas ko zna gde bi nam bio kraj – impresioniran je Vlado Jovanović iz Ostružnja, ovogodišnji pobednik Sajma šljiva, a Budimir Jovanović iz Gunjaka, dvostruki sajamski šampion, ubeđen je da je tako nešto ili makar slično moguće napraviti i u Podgorini, ali uz udruživanje voćara, veći opštinski budžetski kolač za podsticaj poljoprivrede i, naravno, ozbiljnije državne subvencije i prihvatljiviju bankarsku podršku od postojeće.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara