Deo postavke (foto: Milutin Rafailović)
Deo postavke (foto: Milutin Rafailović)
17.05.2022, 13:29

Umetnost prkosi hendikepu

č: | fb:

U Holu ubskog Doma kulture otvorena je izložba likovnih radova Rade Mladenović, Azre Sarač i Miloša Živkovića iz Lazarevca, koja je uverljiva potvrda teze da umetnost i kreativnost ne poznaju i ne priznaju ograničenja.

 

Postavka je nastala kao rezultat radionice Centra za kulturu Lazarevac "Kako provesti dan ili crtanje prstima" i omaž je rodonačelniku akcionog slikarstva Džeksonu Poloku (1912 - 1956), najznačajnijem predstavniku apstraktnog ekspresionizma, koji je slikao šakama. Radionicu je osmislio i realizovao akademski vajar Dušan Rajšić sa ciljem uključivanja osoba sa hendikepom u društvena dešavanja.

 

- Džekson Polok je oslobodio sliku od motiva i olakšao nam rad kada je u pitanju osoba koja slabo vidi i nije u mogućnosti da se bavi detaljima. Rada, Azra i Miloš žele da se oprobaju u svetu slikarstva i mi im pružamo lakši put da se u njega uključe kao ravnopravni i ostave svoj pečat, što čini ovu grupu i zadovoljnom i ostvarenom - napisao je povodom omaž izložbe Rajšić, dodajući da će naše društvo u bliskoj budućnosti morati da otvori vrata osobama sa invaliditetom i intelektualnim poteškoćama, koji su okruženi mnogim rešetkama, i da im pruži priliku koju zaslužuju.

 

Izložbu je, u ime organizatora, otvorila direktorka ubske Ustanove kulture Tanja Mimić i izrazila zadovoljstvo što je nakon Lazarevčana, i ubska publika u prilici da pogleda likovna dela troje mladih i talentovnih autora.   

 

- Sve što bih rekla možda može da stane u izreku: ko hoće nađe način, ko neće nađe opravdanje. Tako su Rada i Azra, kao i Miloš koji nije mogao da prisustvuje otvaranju, našli način da se izraze i umetniči, pored drugih brojnih interesovanja. Drago mi je što smo u prilici da podržimo umetnike sa invaliditetom, a Azra i Rada su uzvratili nesebičnim gestom da sve svoje radove poklone Ustanovi kulture, koje ćemo prodati u humanitarne svrhe - rekla je Mimić, uz napomenu da bi ova izložba mogla da nosi naziv "Duša sve vidi".

 

Sarač, Mladenović i Mimić

Sarač, Mladenović i Mimić (Foto: Milutin Rafailović)

Rada Mladenović i Azra Sarač su najvernija publika svih izložbi u Lazarevcu, gde su upoznale akademskog vajara Dušana Rajšiča koji godinama, predano i posvećeno, vodi radionice za decu i mlade sa invaliditetom. Prepoznavši njihov likovni dar, pre četiri godine uputio ih je u magični svet prenošenja emocija kroz slikarstvo i pomogao im da se afirmišu. Krajnji rezultat radionica su njihove dve izložbe – prva pod nazivom "Stakleni treptaj" i aktuelna, posvećena Poloku, gde se predstavljaju sa 18 zajedničkih slika, nastalih tehnikama akvarel i tempera, na kojima nema figuracije, ali su veoma koloritne, bogate imaginacijom i proističu iz dubina njihovih duša. Slikale su spontano, po osećaju, objašnjava Rada.

 

- Naslikali smo radove inspirisane  Polokovim akcionim slikarstvom , jer takva umetnost ne zahteva očni vid, već osećaj. Radile smo isključivo prstima, baš kao i ovaj američki umetnik, i to zajedno, ja na jednoj, a Azra na drugoj polovini papira. Nas dve smo se spojile u kreativnoj avanturi i sa velikom ljubavlju smo sve nacrtale - priča Rada Mladenović (1986), koja je završila master studije socijalnog rada i politike na beogradskom Fakultetu političkih nauka i Defektološki fakultet na tiflo smeru. Zaposlena je Gadskoj upravi Lazarevac, gde obavlja poslove u oblasti saradnje sa organizacijama osoba sa invaliditetom i centrima za kulturu.

 

Azra Sarač (1990), sa diplomom Tehničke škole na rudarskom smeru, radi u proizvodnom pogonu nemačke kompanije "IGB Automotive" u Lazarevcu, a njen slikarski put od početka je neraskidivo vezan sa Radinim. Spajanjem umetničkih i stvaralačkih senzibiliteta, dogodila se srećna simbioza i zajedničko uživanje u likovnoj umetnosti.

 

- Najčešći motivi na našim slikama inspirisni su prirodom, tako da na njima dominira cvetna ornamentika, drveće, nebo, a ima i dosta mašte. U slikarskom izrazu omiljene boje su mi sve nijanse zelene, ali su prisutne i druge boje iz palete, dok su Radini crteži prepoznatljivi po crvenoj boji i srodnim tonovima - objašnjava Azra, ističući da će sa svojom prijateljicom i dalje nastaviti da stvara likovna dela. 

Rada Mladenović i Azra Sarač

Rada Mladenović i Azra Sarač (Foto: Milutin Rafailović)

 

Obe imaju i druga interesovanja, a zajednička im je i ljubav prema rok muzici i pisanje poezije. Azrini stihovi su i objavljeni u nekoliko zagrebačkih i sarajevskih zbornika, uskoro očekuje i štampanje svoje prve knjige pesama. Osim toga, svira i gitaru, svakodnevno vozi bicikl, trči,vežba i igra fudbal. Rada se bavi plivanjem, voli da čita i gleda filmove, u detinjstvu je pohađala časove pleas i nada se da će i njena poezija biti ukoričena.

 

Treći autor postavke, Lazarevčanin Miloš Živković (1989), korisnik je Dnevnog centra za decu i mlade sa poteškoćama u razvoju, ali uprkos svojim zdravstvenim problemima koji mu otežavaju rad stvara izuzetne slike, prepoznatljive po maštovitosti, vedrim bojama i dinamičnosti kompozicije. U tome mu, baš kao Radi i Azri, pomaže mentor Dušan Rajšić, ali i njihove porodice. Miloš je mladi umetnik u usponu, koji je do sada imao preko 15 samostalnih izložbi.

Radovi Miloša Živkovića

Radovi Miloša Živkovića (Foto: Milutin Rafailović)

 

Čuda su u nama, kao da poručuju Rada, Azra i Miloš, koji umetnošću, ali i pozitivnom stavu prema životu, uz veliki napor, volju, trud i rad prkose svojim henikepima. Bez jadikovke prihvataju sve nedaće, pobeđuju naizgled nemoguće, te ne možete da se ne divite ovim herojima sopstvene životne bitke.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 3. marta Pre 23 sati 16 minuta

Preventivni pregledi štitaste žlezde

U nedelju 3. marta, od 8 do 16 časova, u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije, biće organizovani preventivni pregledi, ovaj put pregledi štitaste žlezde. Nije potrebno zakazivanje, građani...  · 1 komentar

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 4 sati

"Jači smo od sudbine!". Normalno, od razuma...

Ima istine u onom što se čuje o našim političarima: "Svi su oni, isti!", iz vlasti i opozicije. Počev po onom što nije najvažnije, ali mu ne trebaju dokazi: sa ovim se ne slažu. Isti i što ga ne...

Radovi Ključka vrela (foto: www.mionica.ra)
Iz oblasti vodosnabdevanja Mionici 1.03.2024

Ključka vrela jedan od najvećih projekata

Projekat izgradnje vodovodnog sistema Ključka vrela u selu Ključ, kojim će biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u 12 sela, jedan od najvećih iz oblati vodosnabdevanja koji je ikada...