Most u Paštriću (foto: www.mionica.rs)
Most u Paštriću (foto: www.mionica.rs)
13.06.2022, 11:21

U Mionici vanredna situacija zbog poplava

č: | fb:

U opštini Mionica proglašena je vanredna situacija i oformljena komisija za procenu štete od poplava izazvanih obilnim kišama. Izlile su se reke i potoci, a bujice su odnele mostove, presekle putne pravce, dok je u nekim delovima prekinuto i vodosnabdevanje.

 

Procenjuje se da su četiri mosta srušena, dok su još dva pretrpela ozbiljna oštećenja. Predsednik opštine Mionica Boban Janković obilazi ugrožena sela i ekipe Javnog komunalnog preduzeća koje su sve vreme na terenu.

 

- Ceo dan smo na terenu. Štete koje su izvazvali bujični tokovi su velike. Svojom snagom, bujica je razorila lokalne puteve, mostove. U selima gde se nisu izlili potoci i reke, usled obilnih padavina narušena je infrastruktura. Voda je nosila sve pred sobom. Već smo uspeli da saniramo neke puteve, više ekipa je na terenu. Zadesila nas je elementarna nepogoda, poplavljene su i kuće, uništeni prilazni putevi. Zaista imamo tešku situaciju. Obići ću svako selo, svaku kuću. U stalnom sam kontaktu sa građanima da vidimo na koji način možemo da pomognemo – rekao je Janković.

 

Janković na terenu

Janković na terenu (Foto: www.mionica.rs)

Ribnica, Toplica, Paklešnica, Manastirica, Krčmarska reka u gornjim tokovima, a neke i celim svojim tokom, imaju bujični karakter. Ozbiljne štete pretrpeli su meštani svih 36 sela u Mionici, a situacija je najteža u Planinici, Krčmaru, Gornjem Lajkovcu i Paštriću, gde su mostovi urušeni, pa meštani ne mogu da pređu preko reke. Poplavljene su kuće, a nanos je završio na poljoprivrednim parcelama i uništio useve. Na izvorištima je primećeno zamućenje pijaće vode. Na jednom broju puteva bujice su izazvele pojavu vododerina.

 

Nakon prestanka padavina situacija na terenu je počela da se smiruje.

 

- Padavine koje su izazvale poplave prestale su u nedelju, a voda je počela da se povlači ostavljajući za sobom velike količine nanosa i ogromne štete. Procenjuje se da je palo i preko 70 milimetara kiše za 12 časova u Zapadnoj Srbiji. Na celoj teritoriji opštine Mionica proglašena je vanredna situacija, a na vodotocima prvog reda Toplici i Ribnici proglašena je vanredna odbrana od poplava - navode u Opštinskoj upravi Mionice.

 

Planinica

Planinica (Foto: www.mionica.rs)

Iz opštinskog Kol centra poručuju da je za prethodna dva dana stiglo više od 60 prijava za saniranje puteva, mostova, kuća, pomoćnih zgrada koje su poplavljene.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 18 sati 19 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 15 sati 29 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara