Radovan Beli Marković (foto: Đorđe Đoković)
Radovan Beli Marković (foto: Đorđe Đoković)
28.06.2022, 12:14

Lajkovačka biblioteka ubuduće Narodna biblioteka "Radovan Beli Marković"

č: | fb:

Gradska biblioteka Lajkovac ubuduće će nositi naziv Narodna biblioteka "Radovan Beli Marković", odlučili su jednoglasno odbornici Skupštine opštine Lajkovac. Ovo je prvi zvanični gest kojim će Lajkovčani čuvati uspomenu na lik i delo proslavljenog sugrađanina, poznatog srpskog književnika, a postoji još nekoliko lepih ideja koje će se razvijati u narednom periodu.

 

Inicijator promene imena bio je kolektiv Gradske biblioteke Lajkovac. U obrazloženju direktorke Biljane Bogdanović se, između ostalog, kaže: "Prošlo je skoro pola godine od smrti književnika Radovana Belog Markovića, jednog od najpoznatijih savremenih srpskih pisaca. Ostavio je velik trag u književnosti i bibliotekarstvu. Zahvaljujući njemu lajkovačka biblioteka je ugostila mnoge poznate pesnike, književnike, kritičare. Očekivano je da ustanova, čiji je bio prvi samostalni upravnik, ponese njegovo ime".

 

Poznati srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je 19. januara u Lajkovcu, u 75. godini. U svojim delima ovekovečio je rodne Ćelije, Lajkovac, Kolubaru i "Belo" Valjevo, pripovedajući jedinstvenim jezikom. Prvi je dobitnik Povelje za životno delo opštine Lajkovac, koja mu je uručena 16. septembra 2021. godine povodom Dana opštine.

 

Bio je član Udruženja književnika Srbije, Srpskog književnog društva, Srpskog PEN centra i stalni član-saradnik Matice Srpske. Dobitnik je većine književnih nagrada u našoj zemlji: Andrićeve, Vukove, Kulturno-prosvetne zajednice, NOLIT, Bora Stanković, Branko Ćopić, Meša Selimović, Račanska povelja, Stevan Sremac itd. Nekoliko puta je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu. O njegovom stvaralaštvu napisan je veliki broj naučnih radova, među kojima su i doktorske disertacije.

 

Radovan Marković i njegova supruga Emilija 2011. godine osnovali su legat i poklonili ga Gradskoj biblioteci Lajkovac. Legat Emilije i Belog Markovića sadrži 708 knjiga sa posvetom autora, 743 naslova bez posvete i 658 serijskih publikacija, umetničke slike, skulpture u drvetu, pisaće mašine, rukopise, beleške, fotografije i lične predmete. Postoji ideja da legat bude smešten u jednom od konaka koji će ovog leta biti potpuno završeni u naselju Vojni krug i namenjeni kulturnim sadržajima. U pitanju su Radića konak i Konak Brene Mihajlović, spomenici kulture specifičnog graditeljstva iz 19. veka, koji su zbog širenja ugljenokopa izmešteni iz Malog Borka.

Aktuelno

Tužilaštvo (foto: Đorđe Đoković)
Nakon saslušanja Pre 17 sati 58 minuta

Trojici inženjera "Krušika" određen pritvor

Trojici inženjera "Krušika", koji su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo špijunaža, određen je pritvor do 30 dana, saznaju Kolubarske.rs. Kako se navodi u saopštenju policije, sumnja...  · 9 komentara