Požar na deponiji u Belotiću (foto: www.osečina.rs)
Požar na deponiji u Belotiću (foto: www.osečina.rs)
02.07.2022, 11:28

Zbog požara na deponiji vanredna situacija u Osečini

č: | fb:

Na teritoriji Osečine proglašena je vanredna situacija zbog požara koji je izbio na nesanitarnoj deponiji koja se nalazi u Belotiću.

 

Kako se navodi na sajtu Osečine, procena je da je cela teritorija opštine ugrožena zbog požara na deponiji, kao i širenja produkata sagorevanja i zagađujućih čestica u vazduhu u više naseljenih mesta na teritoriji opštine.

 

"U toku popodneva i večeri vatrogasci – spasioci PVSO Osečina i rukovodstvo i zaposleni JKP Osečina, preduzeli su mere i aktivnosti na lokalizaciji i gašenju požara. S obzirom na oteržan rad u noćnim uslovima, u toku noći četvrtak na petak nije bilo moguće preduzimati mere gašenja požara, te se požar u jutarnjim satima dana 01.07.2022. godine razbuktao, i došlo je do širenja produkata sagorevanja i zagađujućih čestica u vazduhu u više naseljenih mesta na teritoriji opštine. Angažovano je ljudstvo i mehanizacija na lokalizaciji požara i sprečavanju njegovog širenja van lokacije deponije", navodi se, između ostalog, u Odluci o proglašenju vanredne situacije.

Požar na deponiji u Belotiću

Požar na deponiji u Belotiću (Foto: www.osečina.rs)

 

Zbog požara na nesanitarnoj deponiji u Belotiću, saopštenjem za javnost oglasila se Grupa građana "Pokreni se", članica koalicije MORAMO. Navodi da "ne želi da kritikuje opštinsko rukovodstvo već da ukaže na neophodne mere koje lokalna vlast mora sprovesti kako se ovakva katastrofa, sa verovatno velikim posledicama po zdravlje ljudi, ne bi ponovila".

 

Uz podsećanje da je predsednik opštine, pre izbora na sadašnju funkciju, bio direktor JKP Osečina, "Pokreni se" pita šta je on uradio na prevenciji ovakvih situacija za prethodnih pet godina?

 

Grupa građana predlaže, kao prvo, da se JKP Osečina hitno vrati svim aktivnostima koje su u opisu njenog poslovanja (održavanje deponije, pranje ulica, uređenje rečnih korita, košenje...), a ne da se bavi samo onim poslovima koji su popularni za ubiranje glasova (čuveno šoderisanje koje ste usavršili).

 

Kao drugo, "u poslednje vreme ste zaposlili 15-ak ljudi (čestitamo), ali organizacija rada se nije poboljšala. Usput da naglasimo da ste i pored novih radnika i mašina prethodnu godinu završili sa minusom od skoro dvadeset miliona dinara. Dezorganizacija je svoj vrhunac doživela prethodne sedmice kada ste puna tri dana držali smeće ljudima ispred kuća jer nije imao ko da ga pokupi! Apsolutno razumemo da je počela sezona godišnjih odmora, ali minimum aktivnosti se mora sprovesti".

 

Kao treće, "odmah raskinite sve ugovore i sporazume vezane za izgradnju deponije u Osečini. Očigledno je da ne možete da se izborite ni sa našim smećem, a kamoli sa tuđim kada bi količine istog bile i 10 puta veće. Zamišljate li razmere takve katastrofe"?

 

Kao četvrto i poslednje, "Pokreni se" smatra "da je najbolje je da podnesete ostavke jer prema našem skromnom mišljenju ništa od ovoga niti umete niti želite da rešite!".

 

Grupa građana "Pokreni se" u saopštenju za javnost moli opštinsko rukovodstvo za minimum poštovanja svojih sugrađana i poruuje: "Nemojte se slikati kada se požar ugasi i proglašavati pobedu jer ova utakmica nije ni trebalo da se odigra, a kamoli da traje nekoliko dana!".

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 2 sati 54 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 3 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 4 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 2 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara