Kosidba na Rajcu (2021.) (foto: Sara Radivojević)
Kosidba na Rajcu (2021.) (foto: Sara Radivojević)
17.07.2022, 06:28

"Oj, oblače, nemoj na kosače..."

č: | fb:

Pedeset drugi put na izletištu Rajac kog Ljiga, odjekivaće pesma povodom jedinstvene manifestacije, ručnog košenja trave, uvek prve nedelje po Petrovdanu. Vremenom, dan kosidbe dobio je i dva dana pride, petak i subotu, obojene zabavnim i kulturnim programima.

 

U petak uveče, koncertom orkestra Stari Grad, započela je uvertira u tradicionalnu privredno-turističku manifestaciju "Kosidba na Rajcu".

 

Subotnji dan počeo je u podne izložbom poljoprivredne mehanizacije. Veče je bilo u znaku folklornih društava, čiji je domaćin KUD "Ljig", a završilo se koncertom grupe Kalem.

Kosidna na Rajcu (1990.)

Kosidna na Rajcu (1990.) (Foto: Iz privatog albuma)

 

Glavni dan je kosačka nedelja, koja počinje okupljanjem kosača u jutrarnjim satima, uz kosačku zdravicu, pevače, igrače i trubače. 

 

Posle otvaranja Kosidbe je defile, uz pesmu, svih učesnika do rajačkih livada određenih za košenje ljute planinske trave. Pevaće se i "Oj, oblače, nemoj na kosače, otiš’o mi dragi na košenje, nije odn’o gunja i amrela, pokisnuće košuljica bela..."!

 

Revijalno takmičenje, uvek okuplja preko 60 učesnika, odevenih po rajačkim "propisima". Oni treba da imaju bele pantalone (gaće), dugačku košulju, jelek i obavezno tanki šareni pojas. Opanci i vezene vunene čarape su neizostavni deo letnje seljačke, i rajačke kosačke nošnje. I ove godine biće izabran đidija, kosač koji dobro kosi, lepo se nosi, odlično peva i miljenik je žena.  

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu (Foto: Vlada Ivanović)

 

Potom je najvažniji, takmičarski deo, nadmetanje najboljih kosača za "Zlatnu kosu", danas posle podneva. Međunarodno ekipno takmičenje u ručnom košenju trave sa nekoliko ekipa iz okruženja je štafetno. Gde su kosači, tu su i vodonoše, ručkonoše, trubači, igrači, pevači, zdravičari, i svi oni će na Rajcu pokazati svoje umeće, kao deo narodne tradicije pri košenju trave. Kosački ručak biće postavljen na otkosu. Za kosačku trpezu zadužene su žene iz ljiškog udruženja "Zlatne ruke".

 

Posle kosidbe sledi opuštanje uz pesmu, folklor i neizbežne trubače.

 

Nakon proglašenja pobednika i dodele priznanja najboljim kosačima je koncert Trubačkog orkestra Etno-art iz Koštunića, a u večernjim satima, nastupiće Lena Kovačević.

 

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 17 sati 52 minuta

Možda i jesmo "narod najstariji", a da li smo "odrasli"?

Ne mora biti štetno ali korisno nije, ne obraćati pažnju na mišljenje nauke. Pogotovu ako se bavi društvom, i do nekog mišljenja je došla konstatujući mišljenje značajnih ljudi ili (i) značajnog...

Dečja nedelja u Mionici (foto: www.mionica.rs)
Program na Trgu vojvode Mišića Pre 21 sati 30 minuta

"Dečja nedelja" i u Mionici

Učenici osnovnih škola i predškolci okupili su se na Trgu vojvode Mišića u Mionici i zajedno otvorili "Dečju nedelju" koja se ove godine održava pod sloganom "Veliko srce dece Srbije".