Kosidba na Rajcu (foto: Vlada Ivanović)
Kosidba na Rajcu (foto: Vlada Ivanović)
19.07.2022, 09:46

Mirkо Kecman peti put osvojio "Zlatnu kosu"

č: | fb:

Najbolji kosač, po oceni žirija, je Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca, koji 13 godina kosi na nadmetanjima najboljih kosača u regionu, a na Rajcu je zabeležio petu pobedu, drugu zaredom.

 

Drugo mesto pripalo je Mići Mrđi iz Surduka, a treći je bio Vuk Vučković iz Preljine. U konkurenciji veterana u takmičarskom delu, najbolji je Slovenac Oskar Makari.

 

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu (Foto: Vlada Ivanović)

U ekipnom nadmetanju štafetnog tipa, sa po četiri kosača, pobednik je ekipa Prva kosa Grmeča, druga Srbija, Rajac a  Mrkonjić Grad je treći.

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu (Foto: Vlada Ivanović)

 

Za đidiju, kosača koji najbolje kosi, sa najlepšom nošnjom, odličnim pevačem  i zabavljačem, proglašen je Miloš Pantelić iz Dragačeva i on će sledeće godine kao domaćin predvoditi kosače na 53. Kosidbi.

 

Pre takmičenja za "Zlatnu kosu", kosilo se revijalno, za merak i dušu. Ne na brzinu i lepotu otkosa, već kroz prikaz tradicije košenja u vreme nekadašnjih moba, kada nije bilo tehnike i mehanike već je tvrda planinska trava košena ručno, uz pesmu, zdravice, vodonoše, namigivanje snašama, ručak na travi i neizbežnu prepečenicu. Za kosački ručak na otkosu pobrinule su se žene iz ljiškog udruženja "Zlatne ruke".

Lena Kovačević

Lena Kovačević (Foto: Vlada Ivanović)

 

Koncertom Lene Bogdanović završena je ovogodišnja Kosidba na Rajcu.

 

Direktan prenos najvažnijih momenata manfestacije, bila je ovogodišnja novost.

 

Kosidbu je organizovala Turistička organizacija Ljig zajedno sa ljiškom opštinom, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

Prva kosidba

Prva kosidba (Foto: Iz privatnog albuma)

Inače, još krajem 19. veka, počela su okupljanja u vreme kosidbenih moba i vašara za verske praznike kod rajačke česme, izgrađene 1892. godine. I u 20. veku, okupljali su se na Rajačkom vašaru, pored Slavkovčana, i žitelji komšijskih sela, a dolazili su i ljudi izdaleka.  

 

U međuvremenu, okupljanja su ozvaničena i manifestacijom privredno-turističkog tipa 1970, uvek u nedelju po Petrovdanu. Od te prve kosidbe, održane 19. jula, na kojoj su bili odabrani kosači iz ljiške i gornjomilanovačke opštine, obučeni u narodne nošnje sa belim slamnim šeširima, sačuvan je način oblačenja učesnika revijalnog dela manifestacije.

 

 

Aktuelno

Letnja bašta Doma vojske (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati 11 minuta

Pomereni programi Tešnjarskih večeri zbog moguće kiše

Programi petog dana Tešnjarskih večeri, zbog najavljene kiše, biće održani u zatvorenom prostoru, a pojedini će biti odloženi, saopštio je Organizacioni odbor festivala. Programe koji su predviđeni...

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 12 sati 22 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.  · 9 komentara

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 20 komentara