Igor Rakočević (foto: Miroslava Kojić)
Igor Rakočević (foto: Miroslava Kojić)
19.08.2022, 10:57

Igor Rakočević u Ljigu

č: | fb:

Igor Rakočević, nekadašnji košarkaš Crvene zvezde, je osvajač odličja na više reprezentativnih takmičenja, među kojima i evropskog zlata 2001. u Turskoj, a krunu predstavlja zlatna medalja na svetskom prvenstvu u Idijanapolisu 2002. godine. Bio je najbolji strelac Evrolige tri puta.

 

Razlog posete Ljigu je dogovor o postavljanju savremene podloge na košarkaškom terenu u dvorištu Srednje škole "Hiljadu trista kaplara", koja će zameniti betonsku. Naravno, očekuje se i nova konstrukcija sa koševima.

Razgovor sa decom i roditeljima

Razgovor sa decom i roditeljima (Foto: Miroslava Kojić)

 

U razgovoru sa mladim ljiškim košarkašima i njihovim roditeljima, Igor Rakočević dotakao se raznih sportskih tema, a oni će zapamtiti pouku o značaju škole. Apelovao je da vredno uče i završe srednju školu i fakultet, da im obrazovanje bude plan "A". Košarka, najlepši sport na svetu, zavisi od brojnih faktora, a najvažnija je brzina, kako u pokretu, tako i u mišljenju, visina nije presudna, istakao je.

Igor Rakočević na terenu

Igor Rakočević na terenu (Foto: Miroslava Kojić)

 

Ovako je počelo. U školskom dvorištu je još 1970. godine, radom učenika i profesora fizičkog vaspitanja Stanislava Jankovića Jana, napravljeno košarkaško igralište na zemljanoj podlozi. Bilo je talenata među učenicima, a prvu košarkašku utakmicu u Ljigu odigrali su gimnazijalci sa lazarevačkom Gimnazijom. Lazarevčani su bili bolji, Ljigu je ostao teren sa dva koša.

 

Profesor Jane je bio savezni košarkaški sudija i trener. Sudio je svojevremeno, dok su bili omladinci, Radivoju Koraću i Trajku Rajkoviću, legendama jugoslovenske košarke. U nekoliko gradova, u kojima je radio kao profesor, osnovao je košarkaške klubove. U Ljigu je sudio prvu košarkašku utakmicu na terenu koji je sopstvenim rukama gradio. Tada nije bilo uslova za osnivanje kluba u Ljigu, računali su se samo fudbal i odbojka. Ipak, na igralištu je uvek bilo zaljubljenika u košarku i sve popularniji basket.

 

Pre pet godina osnovan je prvi košarkaški klub u Ljigu, KK "Babajić", čiji članovi su i učenici ove škole. U klubu je i desetogodišnja devojčica Sofija Ljubenović, koja je pobedila u gađanju "trojki" i dobila dres od Igora Rakočevića.

 

Teren, sada betonski, sa modernom podlogom, izgledaće mnogo lepše, a koristiće ga učenici škole, košarkaši u dve selekcije (pioniri i seniori), a biće prilike i za nove turnire basketaša.

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 23 sati 19 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 23 sati 20 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara