Obnovljena Muzička škola  (foto: Milutin Rafailović)
Obnovljena Muzička škola (foto: Milutin Rafailović)
14.09.2022, 11:08

Obnovljena ubska Muzička škola

č: | fb:

Posle nepuna četiri meseca radova, završena je temeljna rekonstrukcija ubske Škole za osnovno muzičko obrazovanje "Petar Stojanović", te su učenici i zaposleni septembar dočekali u novom i moderno uređenom objektu, sa znatno povoljnijim uslovima za učenje, rad i boravak.

 

Ovom intervencijom srušena je teško oštećena stara zgrada (do ulice), podignuta 1924. godine, a na njenom mestu izgrađena je nova, istog gabarita i potpuno verna prvobitnom izgledu, dok je prekomponovanjem unutrašnjeg prostora došlo do funkcionalnih promena. Na drugom, znatno novijem, dograđenom krilu objekta postavljena je fasada sa kamenom vunom, nova elektroinstalacija i grejanje, zamenjena je stolarija i spušteni plafoni.

 

I novoizgrađene i renovirane prostorije opremljene su novim nameštajem, a škola je postala bogatija za tri nove učionice, dve kancelarije, čajnu kuhinju i skladište za dokumentaciju.

Nova učionica

Nova učionica (Foto: Milutin Rafailović)

 

Projekat rekonstrukcije, vredan 20 miliona dinara, finansirala je lokalna samouprava, koja je izdvojila i 3,5 miliona za nabavku novih instrumenata.

 

Povodom završetka radova, Muzičku školu su posetili predstavnici ubske opštine i Školske uprave Valjevo i izrazili zadovoljstvo zbog uslova u ovoj uzornoj prosvetnoj ustanovi, koju pohađa preko 200 učenika.

 

- Odlučili smo da đacima priuštimo uslove kakvi im i dolikuju i samo muzičko obrazovanje podignemo na jedan mnogo viši nivo. Pošto je stara škola, sagrađena pre 98 godina, bila veoma oštećena i narušene konstruktivne stabilnosti, renoviranje je bilo gotovo nemoguće, a mogućnosti prilagođavanja savremenim načinima obrazovanja vrlo ograničene. Zbog toga smo je srušili i sagradili novu i kompletno renovirali drugi deo zgrade, koji je bio u boljem stanju. Time smo dobili novu, modernu zgradu Muzičke škole, standardizovanu kako propisi nalažu, bezbednu i veoma lepu, koja svojim izgledom, kapacitetom, radom i postignućima služi na ponos svima nama - rekao je predsednik opštine Ub Darko Glišić.

Školski hodnik

Školski hodnik (Foto: Milutin Rafailović)

 

Zadovoljstvo nije krila ni direktorka Muzičke škole Katarina Kadijević, ističući da je urađeno i više od planiranog.

 

- Dobili smo potpuno novi objekat, koji je ne samo građevinski odlično izveden, već odiše i jednom toplinom, izuzetnom estetikom i najsavremenijim uslovima za rad. Sve to mnogo znači za naše učenike i zaposlene, jer je stari deo zgrade bio u katastrofalnom stanju. Sada imamo i više prostorija, svečana sala, u kojoj se održavaju koncerti i drugi kulturni događaji, takođe je uređena po svim novim standardima, tako da smo svi prezadovoljni - rekla je Kadijević.

 

Pod okriljem Školske uprave Valjevo su tri muzičke škole u velikim gradovima - Valjevu, Šapcu i Loznici, dok od manjih mesta samo Ub ima ustanovu za osnovno muzičko obrazovanje i vaspitanje.

 

- Ako od 14 lokalnih samouprava samo četiri imaju muzičke škole, onda to govori i o zainteresovanosti opština i nekoj tradiciji, pa je potpuna obnova ubske škole poduhvat od izuzetnog značaja - rekla je načelnica Školske uprave Valjevo Zorica Jocić, koja je pohvalila lokalno rukovodstvo zbog kontinuiranog ulaganja u obrazovanje i školsku infrastrukturu.

Obnovljena Muzička škola

Obnovljena Muzička škola (Foto: Milutin Rafailović)

 

Ubska Muzička škola je najmlađa prosvetna ustanova u ubskoj opštini. Osnovana je 1977. godine i od tada do danas njeni pedagozi sa puno ljubavi, znanja i entuzijazma ulažu veliki napor da razviju muzikalnost učenika, a da izrazito talentovane profesionalno orijentišu ka daljem školovanju i usavršavanju.

 

Direktori i nastavnici bili su i ostali inicijatori i realizatori mnogo lepih i korisnih ideja, koje su dovele do unapređenja obrazovnog i vaspitnog rada. Njihovo veliko zalagnjenje i izuzetni rezultati učenika na domaćim i međunarodnim takmičenjima, doprineli su da ubska Muzička škola zauzme mesto koje joj i pripada – u samom vrhu uglednih i priznatih obrazovnih ustanova u Srbiji.

 

Pored redovne nastave, organizuju i nekoliko tradicionalnih, školskih manifestacija, a inicijatori su i učesnici i brojnih kulturnih događaja na Ubu, promovišući, na taj način, rad svoje škole i đaka i aktivno doprinoseći popularizaciji umetničke muzike i afirmaciji mladih talenata, kao i kontinuiranom razvijanju i negovanju kulturnih potreba i navika ubske publike.

 

Novom zgradom otvoreno je i novo poglavlje u istoriji ŠOMO "Petar Stojanović" koje će nesumnjivo biti i vreme novog uzleta u njenoj muzičko-prosvetiteljskoj misiji i još većih uspeha.

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 12 sati 34 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 9 sati 43 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 12 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara