Otkrivanje spomenika (foto: www.mionica.rs)
Otkrivanje spomenika (foto: www.mionica.rs)
02.10.2022, 10:09

U Mionici otkriven spomenik pesniku i diplomati Milanu Rakiću

č: | fb:

Diplomati, pesniku i akademiku Milanu Rakiću otkriven je spomenik u Mionici, odakle je Rakićeva porodica poreklom. Spomenik su, na dan rođenja diplomate i pesnika (30. septembra), otkrili ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i predsednik opštine Mionica Boban Janković.

 

Janković je rekao da je osamdeset i četiri godine Rakić čekao da dobije svoj spomenik u Mionici. Mestu gde se rodio i školovao njegov otac, poznati ekonomista Mita Rakić.

 

- Svaki grad ima, ili nastoji da ima svog besmrtnog ambasadora kulture, istorije i tradicije, ambasadora posvećenosti, čojstva i junaštva. Nema sumnje da je književna i ljudska veličina Milana Rakića najbolja preporuka Mionice i Srbije u najširim okvirima. Danas, kada država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić vode istorijsku borbu za Kosovo i Metohiju, književno delo Milana Rakića, ima još veću snagu i značaj. Srbija danas, na Kosovu brani svoj teritorijalni integritet, čast i međunarodno pravo, kao i pre 110 godina, kada je Rakić, uz stihove svoje pesme "Na Gazimestanu", otišao u dobrovoljce. Ovde, u svojoj rodnoj Mionici, na dan svog rođenja, Rakić je dobio večno obeležje. Dobio je mesto koje mu odavno pripada. Neka se ovde ne zaustavimo. I nećemo. Nastojaćemo da u narednim godinama "Dani Milana Rakića" budu sadržajniji, sa još više programa – rekao je Janković.

Boban Janković

Boban Janković (Foto: www.mionica.rs)

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković je rekao da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv predsednika opštine Bobana Jankovića da na dan rođenja našeg velikog diplomate, pesnika, akademika, velikog Srbina Milana Rakića, ovde u mestu porekla otkrijemo ovaj velelepni spomenik.

 

- Ovim pokazujemo koliko je važno da negujemo kulturu događaja. Mionica je jedna od retkih opština koja ulaže u kulturu. Rakić je službovao u našem konzulatu u Prištini. Ni tada nije imao dilemu da li se za Kosovo i Metohiju treba boriti. Tu dilemu nemamo ni mi danas. Naša borba za Kosovo i Metohiju jeste borba za naš opstanak i za naše postojanje. Tako i ova generacija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i svako od nas nemamo dilemu. Za Kosovo i Metohiju se moramo boriti jer je to borba za Srbiju. Boriti se mudrošću i pameću. Moramo jačati našu privredu i našu nauku – rekao je Selaković.

Otkrivanje spomenika

Otkrivanje spomenika (Foto: www.mionica.rs)

 

Spomenik, koji je delo akademskog vajara profesora doktora Zorana Ivanovića koji je prisustvovao otkrivanju spomenika, poklon je Opštine Mionica školi koja nosi ime Milana Rakića.

Aktuelno

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 14 sati 11 minuta

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 4 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 18 sati 7 minuta

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 12 komentara

Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Piše Danas 29.05.2023

Istoričari o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Kalabić nikada nije bio osuđen da bi bio rehabilitovan; najgora stvar u rehabilitaciji Kalabića je zapravo neumesna primena pravnih formalnosti; po Ustavu i zakonu je taj proces završen..., kažu za...  · 9 komentara