Otkrivanje spomenika (foto: www.mionica.rs)
Otkrivanje spomenika (foto: www.mionica.rs)
02.10.2022, 10:09

U Mionici otkriven spomenik pesniku i diplomati Milanu Rakiću

č: | fb:

Diplomati, pesniku i akademiku Milanu Rakiću otkriven je spomenik u Mionici, odakle je Rakićeva porodica poreklom. Spomenik su, na dan rođenja diplomate i pesnika (30. septembra), otkrili ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i predsednik opštine Mionica Boban Janković.

 

Janković je rekao da je osamdeset i četiri godine Rakić čekao da dobije svoj spomenik u Mionici. Mestu gde se rodio i školovao njegov otac, poznati ekonomista Mita Rakić.

 

- Svaki grad ima, ili nastoji da ima svog besmrtnog ambasadora kulture, istorije i tradicije, ambasadora posvećenosti, čojstva i junaštva. Nema sumnje da je književna i ljudska veličina Milana Rakića najbolja preporuka Mionice i Srbije u najširim okvirima. Danas, kada država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić vode istorijsku borbu za Kosovo i Metohiju, književno delo Milana Rakića, ima još veću snagu i značaj. Srbija danas, na Kosovu brani svoj teritorijalni integritet, čast i međunarodno pravo, kao i pre 110 godina, kada je Rakić, uz stihove svoje pesme "Na Gazimestanu", otišao u dobrovoljce. Ovde, u svojoj rodnoj Mionici, na dan svog rođenja, Rakić je dobio večno obeležje. Dobio je mesto koje mu odavno pripada. Neka se ovde ne zaustavimo. I nećemo. Nastojaćemo da u narednim godinama "Dani Milana Rakića" budu sadržajniji, sa još više programa – rekao je Janković.

Boban Janković

Boban Janković (Foto: www.mionica.rs)

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković je rekao da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv predsednika opštine Bobana Jankovića da na dan rođenja našeg velikog diplomate, pesnika, akademika, velikog Srbina Milana Rakića, ovde u mestu porekla otkrijemo ovaj velelepni spomenik.

 

- Ovim pokazujemo koliko je važno da negujemo kulturu događaja. Mionica je jedna od retkih opština koja ulaže u kulturu. Rakić je službovao u našem konzulatu u Prištini. Ni tada nije imao dilemu da li se za Kosovo i Metohiju treba boriti. Tu dilemu nemamo ni mi danas. Naša borba za Kosovo i Metohiju jeste borba za naš opstanak i za naše postojanje. Tako i ova generacija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i svako od nas nemamo dilemu. Za Kosovo i Metohiju se moramo boriti jer je to borba za Srbiju. Boriti se mudrošću i pameću. Moramo jačati našu privredu i našu nauku – rekao je Selaković.

Otkrivanje spomenika

Otkrivanje spomenika (Foto: www.mionica.rs)

 

Spomenik, koji je delo akademskog vajara profesora doktora Zorana Ivanovića koji je prisustvovao otkrivanju spomenika, poklon je Opštine Mionica školi koja nosi ime Milana Rakića.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 3 sati 15 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 11 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 10 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara