Scena iz predstave (foto: Privatni album)
Scena iz predstave (foto: Privatni album)
08.10.2022, 06:49

Ubsko pozorište apsolutni pobednik

č: | fb:

Predstava "Bajka o pozorištu" ubskog teatra "Raša Plaović", prema istoimenom delu Vladimira Đurđevića, a u režiji Duška Aškovića, glasovima stručnog žirija odnela je apsolutnu pobedu na upravo završenom šestom Festivalu amaterskih pozorišta "Štap i kanap" (ŠIK) u Velikom Gradištu, pobravši pet od ukupno šest nagrada. 

 

Proglašena je za najbolju predstavu u celini, a čak troje glumaca izdvojilo se svojim umećem i ulogama. To su Vladimir Tadić koji je, kao Danijel Guli u "Bajci", osvojio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu, najbolju epizodnu žensku ulogu odigrala je Mira Simić u roli Stane Protić, dok je nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu otišla u ruke Voje Raonića, za ulogu Jovana Debeljačkog. Žiri je odlučio i da specijalnu nagradu za scenografiju dodeli Dušku Aškoviću.

 

Osvojene nagrade

Osvojene nagrade

Osvojene diplome, kao i nagrade štap i kanap, Ubljanima su uručeni  na svečanosti zatvaranja šestog izdanja smotre dramskih amatera u Velikom Gradištu.

 

"Bajka o pozorištu" postavljena je na scenu prošlog leta i o danas je odigrana 30 puta na festivalima i gostovanjima širom Srbije i regiona, uvek podjednako dobro primljena od publike i kritike, o čemu govore brojna priznanja i pune sale. Direktor Pozorišta "Raša Plaović", Vladimir Tadić kaže da je "Bajka" najnagrađivaniji komad u novijoj istoriji ovog teatra. 

 

"Ne sećam se da je neka predstava osvojila više nagrada za najbolju. Učestvovali smo na preko deset festivala pozorišnih i glumačkih ostvarenja i gotovo na svakom trijumfovali. Što se tiče glumaca, šampion u nagrađivanju je Voja Raonić. Međutim, važnije od svih priznanja i diploma je velika gledanost "Bajke o pozorištu". U vreme kada je teško dovesti publiku u salu, nju je pogledalo više od pet hiljada ljudi i na to sam najponosniji. Napravili smo dobru predstavu, čiji je kvalitet prepoznala publika ne samo u Srbiji, već i u okruženju i uzvratila dobrom posetom", kaže Tadić, dodajući da je ovo još jedan dokaz da kvalitet, entuzijazam i posvećenost  uvek pobeđuju. 

 

Takođe ističe zadovoljstvo što je "Bajka o pozorištu" u četvrtak ponovo izvedena u prestonici.

 

"Bilo to naše četvrto igranje pred beogradskom publikom, što je veliki uspeh za jedno amatersko pozorište. Do kraja godine, za sada imamo zakazana još četiri gostovanja, ali to nije konačno, jer nas zovu sa svih strana", kazao je Vladimir Tadić, direktor i glumac Pozorišta "Raša Plaović", najavivši za februar i premijeru nove predstave ubskih amatera.  

Duško Ašković

Duško Ašković (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Iako sam naslov predstave to ne sugeriše, "Bajka o pozorištu" je komedija, i to politička, koja, pre, svega govori o pozorištu u vremenu lažnih reformi, između ostalog i o samom položaju kulture i kako je doživljava politička elita. Svaki lik građen je prema odnosu ruralne i građanske Srbije, njihovom sukobu i zameni identiteta. Na specifičan i prijemčiv način, ubsku "Bajku" izuzetnim glumačkim sposobnostima dočaravaju Vladimir Tadić (kao Danijel Guli), Voja Raonić (Jovan Debeljački), Dragana Janković (Marija Filipović), Milan Marković (hadži Petar Protić), Mirjana Simić (Stana Protić), Jovana Tadić (Anđela Protić) i Jovan Simeunović (Denis Guli). 

 

Uz režiju, Duško Ašković potpisuje i scenografiju, koja celu atmosferu pretvara u upečatljivu satiru, autor kostima je Ena Krotić, a muzike Dušan Medan. Efekat pozadinske muzike predstavi je dao jednu tragikomičnu notu, a zajednički je izvode Medan i Đorđe Lučić. Za svetlo je zadužen Aleksandar Milićević, za ton Bogdan Krsmanović, sufler i inspicijent je Marija Jovanović, dok je idejno rešenje za program i plakat uradio Mišel Kaplarević. 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 3. marta Pre 22 sati 5 minuta

Preventivni pregledi štitaste žlezde

U nedelju 3. marta, od 8 do 16 časova, u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije, biće organizovani preventivni pregledi, ovaj put pregledi štitaste žlezde. Nije potrebno zakazivanje, građani...  · 1 komentar

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 3 sati

"Jači smo od sudbine!". Normalno, od razuma...

Ima istine u onom što se čuje o našim političarima: "Svi su oni, isti!", iz vlasti i opozicije. Počev po onom što nije najvažnije, ali mu ne trebaju dokazi: sa ovim se ne slažu. Isti i što ga ne...

Radovi Ključka vrela (foto: www.mionica.ra)
Iz oblasti vodosnabdevanja Mionici 1.03.2024

Ključka vrela jedan od najvećih projekata

Projekat izgradnje vodovodnog sistema Ključka vrela u selu Ključ, kojim će biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u 12 sela, jedan od najvećih iz oblati vodosnabdevanja koji je ikada...