Radovi na izgradnji Pulikinog legata (foto: www.mionica.rs)
Radovi na izgradnji Pulikinog legata (foto: www.mionica.rs)
13.10.2022, 09:09

Počeli radovi na izgradnji Pulikinog legata u Mionici

č: | fb:

Počeli su radovi na izgradnji Pulikinog legata na više od 150 kvadrata u centru Mionice. Nekadašnji stambeni prostor biće adaptiran u legat gde će biti izloženo 210 umetničkih dela slikara, muraliste i filmskog stvaraoca Slobodana Jevtića Pulike. Lokalna samouprava učestvuje sa 5,5 miliona dinara, dok je Kabinet ministra bez portfelja za nedovoljno razvijene opštine ovaj projekat podržao sa 8 miliona dinara.

 

Predsednik opštine Mionica Boban Janković je, nakon obilaska radova, rekao da je veoma važno da se ulaže u kulturu, kao i da je vreme da Mionica konačno dobije umetničku galeriju, poput velikih gradova.

 

- Ovde, gde gradimo umetničku galeriju, bio je ruiniran prostor. I to ćemo promeniti. Sagradićemo prelepu galeriju gde će se nalaziti izuzetna umetnička dela koja nam je Pulika poklonio. Ovo što danas radimo ima veliki značaj za umetnost i kulturu. Odmah pored nalazi se Kulturni centar koji smo rekonstruisali i Kuća Kolubarske bitke koju gradimo. Već sada se vide ozbiljne promene i napredak, a kada završimo sve biće to jedna zaokružena kulturna, istorijska i umetnička celina. Pored toga, podigli smo spomenik i pesniku i diplomati Milanu Rakiću, ovde, u Mionici. Sve to predstavlja izuzetno nasleđe i deo kulturnog blaga Srbije koje će izdići našu opštinu na kulturnoj i turističkoj mapi, a takođe predstavlja i impozantnu zaostavštinu za budućnost i pokoljenja koja dolaze – rekao je Janković.

 

Slobodan Jevtić Pulika rođen je u Valjevu, a najveći deo svog života proveo je radeći širom Evrope, najviše u Francuskoj. On je odlučio da Mionici podari 210 umetničkih dela među kojima su i umetnička dela Ljube Popovića i Dade Đurića koja će biti deo Legata.

 

- Godinama negujemo izuzetnu saradnju sa umetnikom Slobodanom Jevtićem Pulikom. Dugujemo mu veliku zahvalnost na svemu što je uradio – dodao je predsednik Mionice Boban Janković.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara