Nagrađeni (foto: Vlada Ivanović)
Nagrađeni (foto: Vlada Ivanović)
05.12.2022, 12:23

Obeležen Dan opštine Ljig

č: | fb:

Svečanost povodom Dana opštine Ljig, održana je u zgradi opštine 3. decembra, a ovim datumom od 1993. kad je praznik ustanovljen, čuva se sećanje na početak kontraofanzive srpske vojske u Kolubarskoj bici, koja je vođena i na teritoriji ljiške opštine. Te, 1993. godine Skupština opštine Ljig odlučila je da najviša javna priznanja budu Plaketa "Đak kaplar" i Diploma "Đak kaplar".

 

Poslednjih godina obeležavanje opštinskog praznika je skromno, uz govore i dodelu javnih priznanja najuspešnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama.

 

Najviše opštinsko priznanje, Plaketa "Đak kaplar" dodeljuje se posthumno Milovanu Danojliću, kako stoji u obrazloženju, "kao posebno priznanje za najznačajnija dostignuća u oblasti života i rada koja su od opšteg značaja za razvoj opštine Ljig". Još krajem juna ove godine iz ljiške biblioteke je nagovešteno da će ova ustanova poneti ime književnika i akademika Milovana Danojlića, a 13. jula u prepunom dvorištu biblioteke, u prisustvu Matije Bećkovića i Petra Božovića i brojnih novinara, javnost je upoznata da će biblioteka u Ljigu dobiti novi naziv Gradska biblioteka "Milovan Danojlić". Biblioteka i dalje nosi naziv Gradska biblioteka "Ljig", iako je u međuvremenu održano čak osam sednica Opštinskog veća i tri sednice Skupštine opštine Ljig, jedna i posle smrti Milovana Danojlića, a promena imena biblioteke nije došla na dnevni red. Priznanje je, za sada, u biblioteci. Književnik i akademik Milovan Danojlić je u petak sahranjen u rodnim Ivanovcima na Kamalju, po sopstvenoj želji, u krugu porodice.

Milomir Đorđević i Dragan Lazarević

Milomir Đorđević i Dragan Lazarević (Foto: Vlada Ivanović)

 

Diplome "Đak kaplar" pripale su Milomiru Đorđeviću iz Liplja, najveći proizvođač mleka u Kolubarskom okrugu, Milanu Adamoviću iz Ljiga, pokretač kik-boks kluba "M. A. Ljig", Udruženju građana Pomoć i podrška osobama sa autizmom "Pomozimo nevidljivima da budu vidljivi", koje deluje na području Kolubarskog okruga i Jovanu Perliću, đaku generacije u SŠ "Hiljadu trista kaplara". Uz diplome su i novčani iznosi od 30.000 dinara.

 

Obraćanje predsednika Dragana Lazarevića

Obraćanje predsednika Dragana Lazarevića (Foto: Vlada Ivanović)

Nosioci Vukove diplome u školama sa teritorije opštine Ljig, dobili su knjige i po 20.000 dinara.

 

Iz OŠ "Sava Kerković" nagrađeni su, sada već srednjoškolci: Milica Radisavljević, koja je i đak generacije, Aleksa Pavlović, Mina Gošnjić, Lana Gošnjić, Elena Daničić, Iva Nedeljković i Lana Petrović. Osnovna škola iz Belanovice imala je u junu dva vukovca: Milana Tomića (proglašen za đaka generacije) i Đurđinu Lomić.

 

Srednja škola "Hiljadu trista kaplara", koja taj naziv nosi od 2004. godine, pored Jovana Perlića (studira mašinstvo) ove godine imala je još dva nosioca Vukove diplome. Nada Maksimović, gimnazijalka, sada je studentkinja Stomatološkog fakulteta, a Bojana Stojaković, upisalaje Pravni fakultet.

 

Priznanja je uručio predsednik opštine Dragan Lazarević.

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Kosidba na Rajcu 2023. (foto: TO Ljig)
"Oj, kosači, gde ćemo na mobu, il’ na Rajac il’ na Dobru vodu…" Pre 29 minuta

Kosidba na Rajcu 55. put

Kosidba na Rajcu počinje u nedelju u 12.00 časova. Na programu je revijalno košenje trave, za merak i dušu, uz pesmu, koje će predvoditi đidija Slobodan Živanović iz Velike Krsne kod Mladenovca....

ProGlas (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 8 sati 50 minuta

ProGlas u Valjevu: Potrebno jedinstvo građanskih pokreta

Predstavnici inicijative Proglas sastali su se u Valjevu sa predstavnicima građanskih pokreta i udruženja iz potrebe da se uspostavi mreža građanskih pokreta kako bi lokalne inicijative bile...

Taorska vrela (foto: Sveta Kovačević)
Gost-post: Dragić Tomić Pre 1 dan 8 sati

Da li su "Taorska vrela" zaštićena?

Najlepši izvori u valjevskom kraju zasigurno su Taorska vrela. Fotografije Taorskih vrela su nekad ponosito krasile svaku brošuru koja je služila za promociju nekadašnje velike države SFRJ, a i...  · 4 komentara

Mihailo Petronijević  (foto: Slobodan Ćirić)
Rečica Banja prestala da teče 11.07.2024

Pomor pastrmke u ribnjaku u Mrčiću

U ribnjaku pastrmke braće Mihaila i Zorana Petronijevića u Mrčiću uginulo je 700 kilograma pastrmke zbog nedostatka protočne vode bogate kiseonikom, jer je Banja, rečica na kojoj se ribnjak nalazi,...  · 3 komentara