Nagrađeni (foto: Vlada Ivanović)
Nagrađeni (foto: Vlada Ivanović)
05.12.2022, 12:23

Obeležen Dan opštine Ljig

č: | fb:

Svečanost povodom Dana opštine Ljig, održana je u zgradi opštine 3. decembra, a ovim datumom od 1993. kad je praznik ustanovljen, čuva se sećanje na početak kontraofanzive srpske vojske u Kolubarskoj bici, koja je vođena i na teritoriji ljiške opštine. Te, 1993. godine Skupština opštine Ljig odlučila je da najviša javna priznanja budu Plaketa "Đak kaplar" i Diploma "Đak kaplar".

 

Poslednjih godina obeležavanje opštinskog praznika je skromno, uz govore i dodelu javnih priznanja najuspešnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama.

 

Najviše opštinsko priznanje, Plaketa "Đak kaplar" dodeljuje se posthumno Milovanu Danojliću, kako stoji u obrazloženju, "kao posebno priznanje za najznačajnija dostignuća u oblasti života i rada koja su od opšteg značaja za razvoj opštine Ljig". Još krajem juna ove godine iz ljiške biblioteke je nagovešteno da će ova ustanova poneti ime književnika i akademika Milovana Danojlića, a 13. jula u prepunom dvorištu biblioteke, u prisustvu Matije Bećkovića i Petra Božovića i brojnih novinara, javnost je upoznata da će biblioteka u Ljigu dobiti novi naziv Gradska biblioteka "Milovan Danojlić". Biblioteka i dalje nosi naziv Gradska biblioteka "Ljig", iako je u međuvremenu održano čak osam sednica Opštinskog veća i tri sednice Skupštine opštine Ljig, jedna i posle smrti Milovana Danojlića, a promena imena biblioteke nije došla na dnevni red. Priznanje je, za sada, u biblioteci. Književnik i akademik Milovan Danojlić je u petak sahranjen u rodnim Ivanovcima na Kamalju, po sopstvenoj želji, u krugu porodice.

Milomir Đorđević i Dragan Lazarević

Milomir Đorđević i Dragan Lazarević (Foto: Vlada Ivanović)

 

Diplome "Đak kaplar" pripale su Milomiru Đorđeviću iz Liplja, najveći proizvođač mleka u Kolubarskom okrugu, Milanu Adamoviću iz Ljiga, pokretač kik-boks kluba "M. A. Ljig", Udruženju građana Pomoć i podrška osobama sa autizmom "Pomozimo nevidljivima da budu vidljivi", koje deluje na području Kolubarskog okruga i Jovanu Perliću, đaku generacije u SŠ "Hiljadu trista kaplara". Uz diplome su i novčani iznosi od 30.000 dinara.

 

Obraćanje predsednika Dragana Lazarevića

Obraćanje predsednika Dragana Lazarevića (Foto: Vlada Ivanović)

Nosioci Vukove diplome u školama sa teritorije opštine Ljig, dobili su knjige i po 20.000 dinara.

 

Iz OŠ "Sava Kerković" nagrađeni su, sada već srednjoškolci: Milica Radisavljević, koja je i đak generacije, Aleksa Pavlović, Mina Gošnjić, Lana Gošnjić, Elena Daničić, Iva Nedeljković i Lana Petrović. Osnovna škola iz Belanovice imala je u junu dva vukovca: Milana Tomića (proglašen za đaka generacije) i Đurđinu Lomić.

 

Srednja škola "Hiljadu trista kaplara", koja taj naziv nosi od 2004. godine, pored Jovana Perlića (studira mašinstvo) ove godine imala je još dva nosioca Vukove diplome. Nada Maksimović, gimnazijalka, sada je studentkinja Stomatološkog fakulteta, a Bojana Stojaković, upisalaje Pravni fakultet.

 

Priznanja je uručio predsednik opštine Dragan Lazarević.

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 17 sati 3 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 3 komentara

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 17 sati 2 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...  · 3 komentara

Plakat (foto: )
Druga predstava Pre 1 dan 13 sati

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...