Janković i Kitel obilaze toplanu na biomasu u Mionici (foto: www.mionica.rs)
Janković i Kitel obilaze toplanu na biomasu u Mionici (foto: www.mionica.rs)
09.12.2022, 10:54

Mionička toplana na biomasu uspešan primer brige o zaštiti životne sredine

č: | fb:

Žil Kitel, predstavnik Evropske komisije izjavio je prilikom posete Mionici da je mionička toplana na biomasu uspešan primer brige o zaštiti životne sredine. Kitel se sastao s predsednikom opštine Bobanom Jankovićem s kojim je razgovarao o mogućnostima saradnje u cilju daljeg unapređenja lokalne samouprave.

 

- Zaista sam prijatno iznenađen koliko opština Mionica brine o zaštiti životne sredine, socijalnoj inkluziji i koliko inovatnivnih projekata i ideja imaju. Toplana na biomasu je zaista jedan primer na koji način se problem zagađenja vazduha može rešiti. Verujem da ćemo u nastavku sarađivati na razvoju opštine Mionica – rekao je Kitel.

 

Janković i Kitel su obišli toplanu na biomasu koja je u Mionici puštena u rad 2019. godine.

 

- Čast mi je što imam priliku da gospodinu Kitelu predstavim našu opštinu i upoznam ga sa projektima i planovima. Posvećujemo veliku pažnju održivim projektima i ekonomiji. Primer dobre prakse koji možemo da istaknemo kod nas je svakako toplana na biomasu. Mi smo 2019. godine prvi u Srbiji pustili u rad toplanu na biomasu. U saradnji sa Vladom Republike Srbije uložili smo 138 miliona dinara. Cilj nam je bio da smanjimo troškove, zagađenje i koristimo obnovljive izvore energije. Sa novom toplanom uštedeli smo 14 miliona dinara. Bavimo se pitanjem čiste životne sredine, a trenutno gradimo 20 kilometara kanalizacione mreže i izgradićemo dva prečistača otpadnih voda. To je najveća investicija za Mionicu - rekao je Janković.

 

Opština Mionica prva je u Srbiji pustila u rad toplanu na biomasu, a procenjuje se da su troškovi smanjeni sa 23 miliona dinara na 9 miliona. Ova toplana koristi drvnu sečku koja se pokazala kao ekonomična.

 

Takođe, još jedan projekat koje će u velikoj meri uticati na zaštitu životne sredine jeste izgradnja kanalizacione mreže u 22 naselja koje finansira Vlada Republike Srbije sa 1,2 milijarde dinara.

Aktuelno

Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
Zbog ulaganja u Privrednu zonu Pre 3 minuta

Prvi rebalans budžeta već na početku godine

Prvim rebalansom budžeta Valjeva za 2023. godinu gradska kasa biće "teža" za 326,6 miliona dinara. Novac je neophodan za ulaganje u Privrednu zonu. Korekcija gradske kase rađena je i u februaru...

Prizanje za Mionicu (foto: www.mionica.rs)
U 2022. godini Pre 1 minuta

Priznanje Mionici za unapređenje e-Uprave

Opština Mionica jedna je od najuspešnijih lokalnih samouprava prema ostvarenim rezultatima na polju razvoja eUprve u lokalnoj zajednici u 2022. godini.

Karikatura za Makija (1999.) (foto: Dušan Arsenić)
Ars Vivendi Pre 22 sati 16 minuta

Maki

"Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi",  Žan Žak Ruso.   Znao sam da je teško bolestan, ali, znajući ga, mislio sam – boriće...  · 6 komentara