Opštinska uprava Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Opštinska uprava Ub (foto: Dragana Nedeljković)
28.12.2022, 11:04

Opština Ub stipendira 120 studenata

č: | fb:

Nakon sprovedenog konkursa, Komisija za dodelu novčanih naknada dela troškova studiranja opštine Ub završila je posao i objavila spisak studenata koji su dobili stipendije po 60.000 dinara, što će im biti isplaćeno u deset mesečnih rata.

 

U školskoj 2022/23. godini, pravo na ovaj vid podrške od lokalne samouprave ostvarilo je 120 studenata osnovnih, master i doktorskih studija sa teritorije opštine,  što je za 27 manje nego lane. Za studentske stipendije konkurisalo je 128 kandidata, ali je osmoro odbijeno zbog neispunjavanja predviđenih konkursnih uslova.

 

Od 21 studenta prve godine fakulteta, koliko ih je dobilo opštinsku stipendiju, po njih troje je upisalo Fakultet organizacionih nauka, Mašinski i Saobraćajni fakultet, a dvoje Filološki. Pravo na naknadu dela troškova studiranja stekao je i po jedan brucoš Matematičkog, Medicinskog, Fakulteta medicinskih nauka, Vojne akademije, Pravnog, Rudarsko-geološkog, Fakulteta bezbednosti, Tehnološko-metalurškog, Fakulteta dramskih umetnosti i Fakulteta tehničkih nauka.

 

Među 99 stipendista druge i ostalih godina fakulteta, najbrojniji su studenti Rudarsko-geološkog i Filološkog fakulteta (po šestoro), za njima slede studenti Fakulteta tehničkih nauka, Poljoprivrednog, Saobraćajnog i Fakulteta zdravstvenih i poslovnih studija (po petoro studenata). Na Mašinskom, Učiteljskom, Građevinskom, Matematičkom, Fakultetu bezbednosti, Univerzitetu Singidunum i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja studira po četvoro mladih Ubljana druge i ostalih godina fakulteta koji su ostvarili pravo na opštinsku stipendiju. Sa druge strane, u ovoj kategoriji studenata, samo po jedan studira farmaciju, veterinu, arhitekturu, filozofiju, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Pravni, Geografski, Fakultet dramskih umetnosti,...

 

Novčanu podršku u visini od šest hiljada dinara mesečno od lokalne samouprave ima i devetoro studenata master studija i jedan student doktorskih studija (Saobraćajni fakultet).

 

Podsećamo, pravo na stipendiju imaju studenti državnih i privatnih fakulteta koji se školuju u kontinuitetu, tako da su se na konkurs mogli prijaviti kandidati koji su odmah po završetku srednje četvoogodišnje škole upisali osnovne akademske studije, koji tokom studiranja nisu imali izgubljenu godinu, koji su nakon osnovnih akademskih studija, bez produžene godine, upisali master akademske studije i odmah nakon mastera upisali specijalističke ili doktorske studije bez izgubljene, odnosno produžene godine. Pred toga, uslov je i da studenti imaju najmanje 37 ESPB za ispite položene iz svake godine.

 

Pravo na stipendiju ostvaruju i brucoši čija je prosečna ocena u srednjoj školi bila u rasponu od 4,5 do 5,00.

 

Stipendije se dodeljuju studentima koji  nisu u radnom odnosu, a pritom zajedno sa svojim roditeljima ili starateljima imaju prebivalište na teritoriji ubske opštine najmanje godinu dana pre raspisivanja konkursa.

 

Aktuelno

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 15 sati 49 minuta

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 4 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 19 sati 45 minuta

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 12 komentara

Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Piše Danas 29.05.2023

Istoričari o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Kalabić nikada nije bio osuđen da bi bio rehabilitovan; najgora stvar u rehabilitaciji Kalabića je zapravo neumesna primena pravnih formalnosti; po Ustavu i zakonu je taj proces završen..., kažu za...  · 9 komentara