Ubski Dom zdravlja (foto: Dragana Nedeljković)
Ubski Dom zdravlja (foto: Dragana Nedeljković)
22.03.2023, 10:03

Japan donirao mamograf ubskom Domu zdravlja

č: | fb:

Kao podršku unapređenju zdravstvenog sistema u Republici Srbiji, Vlada Japana obezbedila je 81.280 evra za opremanje ubskog Doma zdravlja mamografom u okviru programa za osnovne potrebe stanovništva POPOS.

 

Donacija omogućava uvođenje skrining programa, dijagnostiku i rano otkrivanje raka dojke, čime će se povećati mogućnost za izlečenje. Ta opaka bolest je jedna od vodećih uzroka prevremene smrtnosti među ženama u Srbiji, što pokazuje da se kasno otkriva, i utoliko je značaj ovog aparata za prevenciju karcinoma dojke izuzetno veliki.

 

Povodom uspešne realizacije projekta, u prostorijama Doma zdravlja održana je ceremonija primopredaje donacije, kojoj su prisustvovali ambasador Japana u Srbiji Takahiko Katsumata, ministarka zdravlja u republičkoj Vladi prof. dr Danica Grujičić i predstavnici lokalne samouprave.

 

Podsećajući da je mamograf treća japanska donacija Ubu, a druga Domu zdravlja, ambasador Takahiko Katsumata izrazio je nadu da građani već osećaju dobrobiti programa POPOS.

 

- Očekujemo da će ovaj mamograf omogućiti preciznu dijagnostiku i učiniti preglede dostupnim svim ženama iz Uba i susednih opština, kao i bolje uslove za rad medicinskog osoblja. Vlada Japana je snažan partner Srbiji u borbi protiv raka dojke i svesni smo da je blagovremen i odgovarajući pregled važan u lečenju i prevenciji ove bolesti. Mi ćemo nastaviti da podržavamo Srbiju u njenim naporima da izgradi snažan zdravstveni sistem, kao i da pružamo pomoć na lokalnom nivou u korist svih građana vaše zemlje - kazao je ambasador Takahiko Katsumata.

 

Ambasador Takahiko Katsumata i  Željka Jovanović

Ambasador Takahiko Katsumata i Željka Jovanović (Foto: Dragana Nedeljković)

Dodao je da je nakon katastrofalnih majskih poplava 2014. godine Japan uputio urgentnu pomoć Domu zdravlja u vidu digitalnog rendgena sa perifernim aparatima, čija je vrednost 62.000 evra i sa 53.870 evra finansirao sprovovođenje projekta energentske efikasnosti u Predškolskoj ustanovi "Ub".

 

- Takođe šaljemo naše volontere da podrže razvoj Uba jer smatramo da je smanjenje ekonomskog jaza između velikih gradova i drugih delova zemlje veoma važno za zdrav razvoj Srbije. Iskreno se nadam da će prijateljstvo sa vašom opštinom sa godinama jačati i nikada nećemo zaboraviti da su deca i građani Uba pružili najtopliju podršku Japanu u vreme velikog zemljotresa i cunamija koji su nas pogodili 2011. godine - istakao je japanski ambasador.

 

Uz napomenu da je prijatelj u nevolji pravi prijatelj, ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujučić iznela je je zabrinjavajući podatak da u Srbije 1.500 žena godišnje izgubi borbu sa karcinoma dojke zbog kasnog otkrivanja.

 

- Japan je Ubu pružio ruku pomoći i Domu zdravlja donirao mamograf, koji će ublažiti ovu našu nevolju. Međutim, ne samo Ubu, Japan je i u drugih 39 zdravstvenih ustanova u Srbiji donirao digitalne i analogne mamografe sa pratećom opremom, koji će ugasiti požar smrtnosnih oboljenja ranim otkrivanjem raka dojke. Pored toga, finansirao je i obuku našeg osoblja, koje će na tim uređajima raditi. Japan je kroz opremu, vozila i obuke naših zdravstvenih radnika u poslednje 24 godine širom Srbije donirao 15 miliona evra, dok u različitim aspektima društvenog života ta pomoć iznosi više od 510 miliona evra - navela je ministarka prof. dr Grujičić. Iskazala je zadovoljstvo stanjem u kojem se ubski Dom zdravlja nalazi, njegovom opremljenošću i uslovima, radom i organizacijom medicinskog osoblja.

 

Gosti i domaćini u obilasku Doma zdravlja

Gosti i domaćini u obilasku Doma zdravlja (Foto: Milovan Milovanović)

Predsednik opštine Ub Darko Glišić i direktorka Doma zdravlja dr Biljana Nikolić zahvalili su se japanskom narodu i Vladi na još jednoj vrednoj donaciji, koja predstavlja značajan pomak u u prevenciji, detekciji i ranoj dijagnostici kacinoma dojke i podiže kvalitet pružanja zdravstvenih usluga na viši nivo.

 

Kako je navela dr Nikolić, najznačajniju ulogu u obezbeđivanju mamografa imali su timovi japanske ambasade i dr Željke Jovanović, specijaliste radiologije i načelnice Radiološke službe u ubskom Domu zdravlja. Ona je takođe istakla da toj zdravstvenoj ustanovi, pored Japana i države Srbije, u poslednjih deset godina nesebičnu i kontinuiranu pomoć pruža i lokalna samouprava.

 

Aktuelno