Ubski Dom zdravlja (foto: Dragana Nedeljković)
Ubski Dom zdravlja (foto: Dragana Nedeljković)
22.03.2023, 10:03

Japan donirao mamograf ubskom Domu zdravlja

č: | fb:

Kao podršku unapređenju zdravstvenog sistema u Republici Srbiji, Vlada Japana obezbedila je 81.280 evra za opremanje ubskog Doma zdravlja mamografom u okviru programa za osnovne potrebe stanovništva POPOS.

 

Donacija omogućava uvođenje skrining programa, dijagnostiku i rano otkrivanje raka dojke, čime će se povećati mogućnost za izlečenje. Ta opaka bolest je jedna od vodećih uzroka prevremene smrtnosti među ženama u Srbiji, što pokazuje da se kasno otkriva, i utoliko je značaj ovog aparata za prevenciju karcinoma dojke izuzetno veliki.

 

Povodom uspešne realizacije projekta, u prostorijama Doma zdravlja održana je ceremonija primopredaje donacije, kojoj su prisustvovali ambasador Japana u Srbiji Takahiko Katsumata, ministarka zdravlja u republičkoj Vladi prof. dr Danica Grujičić i predstavnici lokalne samouprave.

 

Podsećajući da je mamograf treća japanska donacija Ubu, a druga Domu zdravlja, ambasador Takahiko Katsumata izrazio je nadu da građani već osećaju dobrobiti programa POPOS.

 

- Očekujemo da će ovaj mamograf omogućiti preciznu dijagnostiku i učiniti preglede dostupnim svim ženama iz Uba i susednih opština, kao i bolje uslove za rad medicinskog osoblja. Vlada Japana je snažan partner Srbiji u borbi protiv raka dojke i svesni smo da je blagovremen i odgovarajući pregled važan u lečenju i prevenciji ove bolesti. Mi ćemo nastaviti da podržavamo Srbiju u njenim naporima da izgradi snažan zdravstveni sistem, kao i da pružamo pomoć na lokalnom nivou u korist svih građana vaše zemlje - kazao je ambasador Takahiko Katsumata.

 

Ambasador Takahiko Katsumata i  Željka Jovanović

Ambasador Takahiko Katsumata i Željka Jovanović (Foto: Dragana Nedeljković)

Dodao je da je nakon katastrofalnih majskih poplava 2014. godine Japan uputio urgentnu pomoć Domu zdravlja u vidu digitalnog rendgena sa perifernim aparatima, čija je vrednost 62.000 evra i sa 53.870 evra finansirao sprovovođenje projekta energentske efikasnosti u Predškolskoj ustanovi "Ub".

 

- Takođe šaljemo naše volontere da podrže razvoj Uba jer smatramo da je smanjenje ekonomskog jaza između velikih gradova i drugih delova zemlje veoma važno za zdrav razvoj Srbije. Iskreno se nadam da će prijateljstvo sa vašom opštinom sa godinama jačati i nikada nećemo zaboraviti da su deca i građani Uba pružili najtopliju podršku Japanu u vreme velikog zemljotresa i cunamija koji su nas pogodili 2011. godine - istakao je japanski ambasador.

 

Uz napomenu da je prijatelj u nevolji pravi prijatelj, ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujučić iznela je je zabrinjavajući podatak da u Srbije 1.500 žena godišnje izgubi borbu sa karcinoma dojke zbog kasnog otkrivanja.

 

- Japan je Ubu pružio ruku pomoći i Domu zdravlja donirao mamograf, koji će ublažiti ovu našu nevolju. Međutim, ne samo Ubu, Japan je i u drugih 39 zdravstvenih ustanova u Srbiji donirao digitalne i analogne mamografe sa pratećom opremom, koji će ugasiti požar smrtnosnih oboljenja ranim otkrivanjem raka dojke. Pored toga, finansirao je i obuku našeg osoblja, koje će na tim uređajima raditi. Japan je kroz opremu, vozila i obuke naših zdravstvenih radnika u poslednje 24 godine širom Srbije donirao 15 miliona evra, dok u različitim aspektima društvenog života ta pomoć iznosi više od 510 miliona evra - navela je ministarka prof. dr Grujičić. Iskazala je zadovoljstvo stanjem u kojem se ubski Dom zdravlja nalazi, njegovom opremljenošću i uslovima, radom i organizacijom medicinskog osoblja.

 

Gosti i domaćini u obilasku Doma zdravlja

Gosti i domaćini u obilasku Doma zdravlja (Foto: Milovan Milovanović)

Predsednik opštine Ub Darko Glišić i direktorka Doma zdravlja dr Biljana Nikolić zahvalili su se japanskom narodu i Vladi na još jednoj vrednoj donaciji, koja predstavlja značajan pomak u u prevenciji, detekciji i ranoj dijagnostici kacinoma dojke i podiže kvalitet pružanja zdravstvenih usluga na viši nivo.

 

Kako je navela dr Nikolić, najznačajniju ulogu u obezbeđivanju mamografa imali su timovi japanske ambasade i dr Željke Jovanović, specijaliste radiologije i načelnice Radiološke službe u ubskom Domu zdravlja. Ona je takođe istakla da toj zdravstvenoj ustanovi, pored Japana i države Srbije, u poslednjih deset godina nesebičnu i kontinuiranu pomoć pruža i lokalna samouprava.

 

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 9 sati 4 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu Pre 16 sati 20 minuta

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara