Opštinska uprava Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Opštinska uprava Ub (foto: Dragana Nedeljković)
28.03.2023, 09:02

Opština Ub povećava studentske stipendije

č: | fb:

Opštinsko veće Ub je usvojilo predlog Odluke o povećanju novčane naknade studentu dela troškova studiranja, koja se isplaćuje iz lokalnog budžeta. Ukoliko predložene izmene prihvate odbornici lokalnog parlamenta, umesto dosadašnjih 6.000 dinara mesečno, studenti će ubuduće primati 8.500 dinara, odnosno 85.000 dinara na godišnjem nivou u deset mesečnih rata, počev od 1. oktobra 2023. Ovo je prvo uvećanje opštinskih stipendija nakon 16 godina.

 

- Iznos od 6.000 dinara na mesečnom nivou isplaćivan je od 2007. godine. Smatramo da su se stekli uslovi da se izvrši korekcija od 41 odsto, što je u okviru rasta prihoda opštine Ub - naveo je razloge za ovakvu odluku sekretar Skupštine opštine Ub Dragan Radojičić.

 

Osim što je povećan iznos, ublaženi su i kriterijumumi za ostvarivanje prava na stipendiju. Dva dosadašnja uslova za dobijanje te naknade više neće važiti za buduće akademce.

 

- Prema dosadašnjoj odluci, pravo na naknadu mogu ostvariti studenti koji odmah po završetku srednje četvorogodišnje škole prvi put upišu prvu godinu osnovnih akademskih studija, to jest da nisu imali pauzu između srednje četvorogodišnje škole i fakulteta. Drugi uslov je bio da u svakoj godini student mora imati minimum 37 ESP bodova. Neispunjenje jednog od dva navedena uslova ima za trajnu posledicu onemogućavanje studentu da u kasnijim godinama redovnog studiranja konkuriše za nanaknadu dela troškova studiranja, pa su u novoj odluci ova dva uslova izbrisana - kaže Radojičić.

 

Dragan Radojičić

Dragan Radojičić (Foto: Milutin Rafailović)

Prema njegovim rečima, treba imati normu koja trajno ne kažnjava, već omogućava studentu ostvarivanje prava na stipendiju ako redovno studira (upisuje godinu za godinom), uz ispunjenje novog uslova - da student u prethodno završenim godinama studija u proseku ima po 37 ESP bodova.

 

- Da bih to bolje objasnio, navešću primer studentkinje, učesnice poslednjeg konkursa za akademsku 2022/2023. godinu. Ona je po završetku prve godine studija ostvarila 32 ESP boda, po završetku druge godine 48 ESP bodova i redovno, bez gubitka godine, upisala treću godinu. Međutim, bila je odbijena, jer u svakoj školskoj godini nije ostvarila najmanje po 37 ESP bodova, premda je u prethodno završenoj prvoj i drugoj godini studija imala ukupno 80 ESP bodova, što je više od potrebnih 74 ESP boda, koliko je to bilo utvrđeno u prethodnoj odluci. Predloženim izmenama, iz odluke je uklonjen taj rigidan i nepravičan uslov i zamenjen smislenim - da student u prethodno završenim godinama akademskih studija ima u proseku po godini ne manje od 37 ESP bodova - pojašnjava sekretar Skupštine opštine Ub Dragan Radojičić.

 

Tako, prema novom rešenju, da bi dobio opštinsku stipendiju, student po završenoj prvoj godini akademskih studija treba da ima 37 ESP bodova, po završenoj drugog 74, po završenoj trećoj godini 111, po završenoj četvrtoj 148 i po završenoj petoj godini akademskih studija 185 ESP bodova.

 

Do izmene i dopune Odluke o stipendiranju i ublažavanja kriterijuma za ostvarivanje prava na ovu vrstu podrške došlo je zbog drastičnog smanjenja broja stipendista. Na primer, u studijskoj 2014/15. opština Ub stipendirala je 233 studenata, dok je u tekućoj godini svega 120 studenata osnovnih, master i doktorskih studija ispunilo predviđene konkursne uslove, što je najmanji broj otkako se ova naknada dodeljuje.

 

Sem dva navedena, ostali uslovi za dobijanje opštinske stipendije ostaju isti. Pravo na stipendiju imaju studenti državnih i privatnih fakulteta koji se školuju u kontinuitetu, bez izgubljene, odnosno produžene godine. Za stipendiju mogu konkurisati i studenti prve godine osnovnih akademskih studija, čija je prosečna ocena u srednjoj školi bila u rasponu od 4,5 do 5,00.

 

Stipendije se dodeljuju studentima koji  nisu u radnom odnosu, a pritom zajedno sa svojim roditeljima ili starateljima imaju prebivalište na teritoriji ubske opštine najmanje godinu dana pre raspisivanja konkursa.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 13 sati 52 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 16 sati 29 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara