Stručno-naučni skup Spremi se da govoriš (foto: Miroslava Kojić)
Stručno-naučni skup Spremi se da govoriš (foto: Miroslava Kojić)
05.04.2023, 09:06

Spremi se da govoriš, Miodraže Pavloviću

č: | fb:

"Ovoga puta umro je neko blizu", stih je iz pesme Miodraga Pavlovića (1928-2014), pesnika i akademika.

 

Jedan drugi Miodrag Pavlović (1970-2013), znatno mlađi od svog poznatog imenjaka i prezimenjaka, imao je šansu da ga dostigne po čuvenju i delu. Da je imao sreće. Preminuo je šest dana posle svog 43. rođendana. Počiva na babajićkom groblju već 10 godina.

 

Stručno-naučni skup "Spremi se da govoriš" posvećen sećanju na mr Miodraga Pavlovića, vrsnog metodičara, koji se pripremao da odbrani doktorat na Filološkom fakultetu u Beogradu, kada je preminuo 21. januara 2013. godine, održan je na inicijativu Nastavničkog udruženja iz Ljiga.

 

Marijana Negovanović Obradović, profesorka srpskog jezika i književnosti u ljiškoj OŠ "Sava Kerković" u uvodnom obraćanju kazala je:

 

- Deceniju smo se spremali za ovaj dan. Deceniju nas je naš Miodrag Mikica Pavlović okupljao, pravili smo krug oko njegove senke, osluškivali kako je govorio, oblačio reči u utehu i pripremu, u istraživačke zadatke i metodičku aparaturu. On, koji je nastavio da raste kao trava ili se uzvisio u drvo. U njegovoj senci, u njegovom Ljigu, biblioteci koju je voleo, čijim se radom bavio, a koja je nedavno ponela ime velikog Milovana Danojlića, danas smo se okupili da govorimo, i time ispunimo taj blagi imperativ Spremi se da govoriš!

 

Marijana Negovanović Obradović, Zona Mrkalj, Ljiljana Bajić i Miroslav Maksimović

Marijana Negovanović Obradović, Zona Mrkalj, Ljiljana Bajić i Miroslav Maksimović (Foto: MIroslava Kojić)

Sa Filološkog fakulteta bili su prisutni prof. dr Ljiljana Bajić, prof. dr Zona Mrkalj i prof. dr Boško Suvajdžić, baš kao i 26. novembra 2014, na predstavljanju knjige Miodraga Pavlovića "Spremi se da govoriš", koja je objavljena posle njegove iznenadne smrti, u izdanju Društva za srpski jezik i književnost.

 

Ne temu "Metodičke staze Miodraga Pavlovića" govorila je profesorka Ljiljana Bajić, kod koje je Miodrag Pavlović odbranio magistarsku tezu i spremao se da doktorira. Njegovu ostavštinu, uz ostalo, čine dve veoma vredne knjige: Pripremanje nastavnika i učenika za tumačenje književnih dela (magistarski rad) i "Spremi se da govoriš", odabrani naučni članci, iz 2014. godine, koju su priredile njegove kolege za fakulteta, istakla je profesorka Bajić. Takođe, čitanke za Crnu Goru, čitanke za naše srednje škole i gimnazije, priručnici, brojni naučni članci objavljeni u stručnim časopisima pripadaju njegovoj zaostavštini.

 

Od osobina koje jeposedovao, najviše je plenio njegov odnos prema učenicima i studentima. Iz Ljiga je, godinama, posle nastave putovao na časove i vežbe koje je držao na fakultetu u Beogradu.

 

O metodičkoj zaostavštini Miodraga Pavlovića profesorka Zona Mrkalj je veoma emotivno  govorila, prisećajući se njihove saradnje i navodeći čime se sve bavio. Osmislio je nove kurseve na Katedri za srpski jezik sa južnoslovenskim književnostima, gde je od 2008. godine radio kao asistent. Predmeti Književnost i mediji i Internet u nastavi književosti, i danas postoje. Ostavio je brojne stručne radove, neki će tek biti objavljeni, baš kao što su objavljeni i priručnici koji se koriste u neposrednom nastavničkom radu.

  

Bilo je još zanimljivih sadržaja za ljiške profesore i učitelje, kolege iz osnovne i srednje škole, u kojima je Miodrag Pavlović počeo svoju karijeru. Na skup je došla i njegova profesorka iz XIII beogradske gimnazije Branka Radovanović, koja je rekla da takvog učenika kao što je bio Miodrag nije imala za 40 godina rada.

 

Profesorka Dragica Puljezević

Profesorka Dragica Puljezević (Foto: MIroslava Kojić)

Pesnik Miroslav Maksimović, ovenčan gotovo svim pesničkim nagradama, imao je zanimljivo izlaganje povodom svoje nove knjige Azbuka po Dušanu Radoviću. Dragica Puljezević, profesorka iz Osečine, predstavila je Zbornik radova o govoru Osečine i okoline.

 

Svetionik Podružnice Društva za srpski jezik i književnost Kolubarskog okruga je Valjevska gimnazija, a učenici iz Valjeva govorili su o bogatoj izdavačkoj delatnosti škole koja postoji 153 godine. Dr Nataša Klajić podelila je sa prisutnima svoje sećanje na Miodraga Mikicu Pavlovića.

 

Miodrag Pavlović imao je misiju na ovom svetu, život je posvetio srpskom jeziku i književnosti. On, sin vaspitačice i nastavnika, od ranog detinjstva okružen knjigama, zaljubljenik u čitanje, nije mogao izabrati drugačiji životni put, ali svoje stvaralačko delo nije uspeo da završi jer je njegov život prekinula iznenadna smrt.

 

Profesor Boško Suvajdžić

Profesor Boško Suvajdžić (Foto: MIroslava Kojić)

Profesor Boško Suvajdžić napisao je poemu posvećenu svom briljantnom saradniku koji je zasijao na polju metodike i drugih pedagоških disciplina. Muk u biblioteci, dok je profesor govorio svoju poemu objavljenu u zbirci "Anima viva", 2016. godine.

 

Spremi se da govoriš, Miodraže Pavloviću.

U nebeskoj kući od nebeskih reči

u nebeskom Ljigu.

Očima, ušima, knjigama u rancu.

(Forsiranjem romana-reke.)

Zakopaj jezik ispod kamena, dubokog.

(Zakopaj ga da ćuti.)

Neka se jezik oko nepca okojasi.

(Tugo moja, bez broja si.)

Spremi se da govoriš.

Na Patmosu, Efesu, Pergamu, u Smirni:

jezikom sa sedam meridijana.

....

Spremi se: opiši svoj život.

Šta ti se u njemu nije dopalo,

Šta je privuklo tvoju pažnju,

šta si propustio.

Štedi reči.

 

 

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 4 sati 18 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 1 komentar

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 4 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara