Škola Hiljadu trista kaplara (foto: Miroslava Kojić)
Škola Hiljadu trista kaplara (foto: Miroslava Kojić)
11.05.2023, 09:01

Šezdeset godina Srednje škole u Ljigu

č: | fb:

Ovog maja Ljig je u znaku obeležavanja jubileja Srednje škole "Hiljadu trista kaplara", koja je nasledila tradicije nekadašnje gimnazije, osnovane 7. maja 1963. godine pod imenom Gimnazija "Luka Spasojević".

 

Škola je više puta menjala ime, a od 2004. godine nosi slavno ime 1300 đaka kaplara, koji su se borili u Kolubarskoj bici 1914, vođenoj i na teritoriji današnje ljiške opštine. Dva đaka kaplara rođena su u Slavkovici, Svetozar Dika Nešić i Dragomir Urošević.

Grupni portret sa profesorima

Grupni portret sa profesorima (Foto: Škola Hiljadu trista kaplara)

Veče jezika, održano je u Gradskoj biblioteci "Milovan Danojlić". Učenje jezika je naziv knjige književnika i akademika Milovana Danojlića, čije ime ljiška biblioteka nosi od pre nekoliko meseci.

 

Učenici sa profesorima, na srpskom i stranim jezicima, kroz pesme, recitacije, odabrane strane književnih dela, scene iz filmova, serija i mjuzikla, odveli su prisutne na putovanje kroz vreme, od Šekspira do naših dana.

Muzički program

Muzički program (Foto: Škola Hiljadu trista kaplara)

 

Na "meniju" u biblioteci, bili su Šekspirovi soneti, napisani pre više od 400 godina, u originalu i prepevu Milovana Danojlića, stihovi Bajrona, Mućke (Only Fools and horses), Over the rainbow (Iznad duge), Novac pokreće svet, Poirot (Poaro), Anti-hero, Gogoljeva "Ženidba", Stankovićev Mitke i žal za mladost, "Ko to tamo peva", na nemačkom jeziku.

 

Mislimo i govorimo na maternjem jeziku, a svaki novi jezik koji "osvojimo" je novi pogled na svet. Pored srpskog jezika, koji je deo našeg identiteta, za 60 godina, u ovoj školi su se učili i uče strani jezici, francuski, ruski, engleski i nemački.

 

Do sada su održana sportska takmičenja, u malom fudbalu, basketu i gađanju trojki.

Mali fudbal

Mali fudbal (Foto: Miroslava Kojić)

 

Organizacioni odbor za proslavu jubileja, raspisao je krajem marta nagradni temat "Škola kakvu želim". Nagrađena je gimnazijalka Iva Gošnjić.

 

Iduće sedmice, biće upriličen Modni vremeplov, na otvorenom, kao gradska šetnja, a u školi ugledni čas "Vojvoda Živojin Mišić". 

 

Za kraj nedelje, 19. maja je centralna svečanost pod nazivom "Praskozorje Srbije" (dramsko-vokalno-instrumentalni komad), u režiji Biljane Jovanović, profesorke srpskog jezika i književnosti, sada direktorke škole. U programu učestvuju učenici i profesori, kao i nekadašnji učenici škole.

 

Festival nauke, koji organizuju profesori prirodnjaci sa učenicima, biće održan 24. maja na Trgu. Do kraja maja predviđeni su kviz znanja, dvodnevne radionice medijske pismenosti u biblioteci, filmski dan, debatni klub, a najbolje fotografije učenika na temu "Moj zavičaj" biće izložene u holu škole, kao i likovni radovi o Kolubarskoj bici.

 

Časopis Kaplari, broj 6, pojaviće se u junu, a do kraja godine biće objavljena monografija škole.

 

Aktuelno

Romi  (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 37 minuta

Kako će biti sutra, ako je danas kako je?

U senci trenutno aktuelnog i prioritetnog (hitnog), prolazi aktuelno od ranije i primarno (bitno)! Tako su minulih dana, "dva mitinga", zasenila događaje koji nisu novi. I u svakom "trenutku", ali...

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 23 sati 10 minuta

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 5 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 1 dan 3 sati

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 12 komentara