(foto: SŠ 1300 kaplara)
(foto: SŠ 1300 kaplara)
05.06.2023, 08:53

Maj u znaku jubileja Srednje škole "Hiljadu trista kaplara"

č: | fb:

Glavni događaj u Ljigu 2023. godine je proslava jubileja, 60 godina od osnivanja Gimnazije, odnosno Srednje škole "Hiljadu trista kaplara".

 

"Bio je maj, maj, maj...", pevao je Zafir Hadžimanov 1969. godine. Šest godina ranije, 7. maja 1963. godine, Narodni odbor opštine Ljig, doneo je odluku o osnivanju Gimnazije u Ljigu. Ovog maja, škola koja od 2004. godine nosi ime slavnih 1300 kaplara, obeležila je, nizom programa, značajnu godišnjicu.

 

Na glavnoj svečanosti, 19. maja, bili su prisutni nekadašnji učenici iz različitih generacija, gimnazijalci iz šezdesetih i sedamdesetih godina, đaci iz perioda usmerenog obrazovanja, do đaka kaplara. I naravno, kolektiv škole, sa penzionerima.

Praskozorje Srbije

Praskozorje Srbije (Foto: SŠ 1300 kaplara)

 

Tom prilikom, izveden je dramsko-vokalno-instrumentalni komad pod nazivom Praskozorje Srbije, u režiji direktorke škole Biljane Jovanović i uz učešće profesora i učenika, kao i nekadašnjih učenika škole. Čula se pesma Dobrice Erića "Svi moji preci", izvedena monodrama "Ja, Milunka", monolog iz "Knjige o Milutinu", pevane su prigodne patriotske i druge pesme, a  učenici su igrali Srpski kvadril i Valcer ljubavi.

Priznanje Milki Đurđić

Priznanje Milki Đurđić (Foto: SŠ 1300 kaplara)

Novoustanovljeno Priznanje Svetozar Dika Nešić, dodeljeno je profesorki srpskog jezika i književnosti, u penziji, Milki Đurđić, koja je predavala i prvoj generaciji ljiških gimnazijalaca. Svetozar Dika Nešić iz Slavkovice, bio je jedan od 1300 đaka kaplara, profesor na Tehničkom fakultetu u Beogradu, veoma obrazovan čovek i poliglota, vizionarski duh i čovek budućnosti. Na ovaj način Škola promoviše i čuva uspomenu na ovog znamenitog čoveka.

Kao nekad

Kao nekad (Foto: SŠ 1300 kaplara)

 

Posebno mesto u školskom majskom kalendaru zauzela je gradska šetnja nazvana Modni vremeplov, modno putovanje Ljiga kroz vreme. Đaci kaplari su šetali do Trga, preko mosta do Gradske biblioteke "MilovanDanojlić", Predškolske ustanove "Kaja", OŠ "Sava Kerković", Doma zdravlja.

 

Na Trgu su bila dva lepa dešavanja. Najpre, Kaplarski sto, predstavljanje znanja, umeća i veština učenika ugostiteljske i mašinske struke, kao i maštarija učenica koje svoju kreativnost pokazuju kroz obogaćenjednosmenski rad, radionice koje vodiprofesorka Rosana Hadžić.

 

Festival nauke, nekoliko dana kasnije, u organizaciji profesora prirodnjaka, privukao je lepu pažnju kako najmlađih, tako i starijih Ljižana. Hemija, fizika, matematika, biologija i geografija su predmeti koje su učenici predstavili na zanimljive načine i kroz oglede. Pripreme za promociju nauka trajale su nekoliko meseci, da sve bude na najvišem nivou, u skladu sa značajem jubileja. Očekivanja su da će neka od prisutne dece, na pitanje šta želiš da budeš kad porasteš, odgovoriti "naučnik".

Festival

Festival (Foto: SŠ 1300 kaplara)

 

Ugledni čas, "Kolubara teče i pamti", posvećen vojvodi Živojinu Mišiću, počeo je pesmom Tamo daleko, uz vojnički hleb tain, kakav su jeli i đaci kaplari 1914. godine. Istorija, geografija, srpski jezik i književnost, muzička kultura, kuvarstvo su predmeti kroz koje je realizovan čas u kabinetu istorije.

 

U sali škole održan je kviz, po uzoru na Slagalicu, a takmičili su se đaci kaplari iz više predmeta. Ekipe Bukvarci, Rmpalije, Plemići i Ruzmarini, nazvane su po četama pripadnika Skopskog đačkog bataljona, koji su bili na dvomesečnoj vojnoj obuci u Skoplju, pre nego što su upućeni na front, na Suvobor i Kolubarui ušli u istoriju kao 1300 kaplara.

 

U Biblioteci, pored večeri jezika, održane su dve radionice medijske pismenosti za profesore i srednjoškolce, koje je vodila nekadašnja učenica škole Valentina Popović, master bibliotekarka, od prošle godine na doktorskim studijama bibliotekarstva.

 

Kolubarska bitka bila je tema likovnih radova učenika, a zainteresovani đaci su napravili najlepše fotografije zavičaja.

(Foto: SŠ 1300 kaplara)

 

Poslednjeg dana maja su održane dve debate za koje su se temeljno pripremali učenici III-4 sa profesorom prava. Prva debata odnosila se na društvene mreže, da li su korisne ili štetne. Pravo na abortus, bilo je tema druge debate.

 

Prošao maj.

 

Uskoro će izaći iz štampe novi broj časopisa Kaplari, a do kraja godine biće objavljena monografija Škole, koja se može ponositi nekadašnjim đacima, uspešnim ljudima u svojim profesijama, među kojima je i više od 30 doktora nauka.

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...