Dušan Čiković (foto:  Milutin Rafailović)
Dušan Čiković (foto: Milutin Rafailović)
10.06.2023, 07:05

Treće mesto za ubskog đaka Dušana Čikovića

č: | fb:

Tehničkoj školi "Ub" jedinu nagradu sa državnog nadmetanja ove godine doneo je Dušan Čiković, maturant III/6 razreda, smer mašinbravar, koji je osvojio treće mesto na 28. Republičkom takmičenju učenika mašinskih škola, održanom u Kraljevu.

 

Visok plasman u kategoriji bravara ostvario je u oštroj konkurenciji vršnjaka iz mnogo većih srodnih škola za trogodišnje obrazovne profile: Novog Sada, Pančeva, Čačka, Valjeva, Pirota, Kragujevca, Kraljeva… Na ovoj republičkoj smotri znanja i umeća opravdao je poverenje svog mentora Branislava Mitrovića, nastavnika praktične nastave Radovana Popovića, kao i organizatora praktične nastave mašinske grupe predmeta Sretena Obradovića i na najlepši način afirmisao ubsku Tehničku školu.

 

- Sva trojica su zaslužni što sam osvojio nagradu, jer su bila tu da me podstiču, ohrabre da idem dalje i više vežbam, ali polovina mog uspeha pripada mom mentoru, nastavniku praktične nastave Branislavu Mitroviću, pošto me je on najviše spremao. Iza nas je tri meseca intenzivnog i napornog rada i učenja, kako bih se što bolje pripremio za postizanje zapaženih rezultata na Republičkom takmičenju - ističe Dušan.

Mitrović i Čiković

Mitrović i Čiković (Foto: Milutin Rafailović)

 

Govoreći o daljim planovima, kaže da namerava da u Tehničkoj školi vanredno položi četvrti stepen za mašinskog tehničara, "a onda ću videti da li ću se zaposliti ili nastaviti dalje da se školujem. Ostaću u struci, jer mi je bravarski zanat sviđa. Jeste naporan i težak, ali ako ga volite, onda je lep", priča Dušan, koji je treću godinu završio kao vrlo dobar učenik.

 

Napominje da bi možda bio i odličan da nema mnogo obaveza van škole. Ovaj primeren đak u svakom pogledu i veoma vredan mladić već deset godina trenira džudo, a radi i u pekari u rodnom selu Banjani, kako bi finansijski pomogao roditeljima i porodici koliko može, jer ima još dva brata i tri sestre.  

 

- Kad se završi nastava, ne idem kući, nego u pekaru, gde radim oko tri sata. Pravim i pečem peciva. Hleb sam naučio da mesim još u sedmom razredu, život me naterao. Kada se radne navike steknu u detinjstvu, onda je sve mnogo lakše. Meni je drago što je tako, jer sve se može postići sa velikim zalaganjem i trudom. Vikendom obično radim sve što je potrebno oko kuće i na imanju, a pomažem i jednoj komšinici, koja živi sama. I pored brojnih obaveza, imam vremena i za druženje i izlaske - priča ljubazan, lepo vaspitan, marljiv, požrtvovan, a skroman Dušan Čiković.

Popović, Čiković, Mitrović i Obradović Milutin Rafailović

Popović, Čiković, Mitrović i Obradović Milutin Rafailović (Foto: Milutin Rafailović)

 

Komentarišući težinu zadataka i konkurenciju na Republičkom takmičenju, Dušanov mentor Branislav Mitrović i nastavnik praktične nastave Radovan Popović zaključuju da su pred đacima bili veoma teški zadaci, ali da nisu sumnjali u uspeh svog učenika.

 

Teorijski deo zahtevao je znanje iz četiri predmeta, dok je drugi deo nadmetanja podrazumevao izradu praktičnog rada (pločice) za određeno vreme i na zadate mere, u toleranciji jednog desetog dela milimetra.

 

- Za toliko nije smeo da pogreši i to je ogromna preciznost, debljine jedne dlake, a Dušan je pločicu radio sa turpijama, bonsekom i drugim ručnim alatom - naglašava Popović, dok se Mitrović nadovezuje rečima: "On ima radne navike, vredan je i posvećen učenik. Kod nas je naučio sve osnovno što treba, tako da može da se zaposli u bilo kojoj firmi bez problema. Ovo je dobro plaćen zanat, ali ipak je škola najvažnija, pa bih mu preporučio da nastavi usavršavanje, jer ima potencijala".

 

Organizator i nastavnik paktične nastave Sreten Obradović ukazuje na to da su u timu za pripremu učenika za takmičenja i profesori Miroslav Obadović i Marko Đokić. Takođe napominje da Tehnička škola ima opremljene radioce za obuku mladih zanatlija, koji su sa stečenim znanjem spremni za tržište rada.

Milan Kiselčić

Milan Kiselčić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Prema rečima direktora Milana Kiselčića svaka generacija Tehničke škole "Ub" iznedri par vrhunskih zanatlija, koji ne samo da ostvaruju zapažene rezultate na takmičenjima, nego se ovdašnji majstori "otimaju" za njih.

 

- Naša deca se takmiče iz mnogih predmeta sa velikim uspehom, ali se naročito ističu na nadmetanjima iz mehanike, kuvarstva, mašinstva i obrade metala. Vlada mišljenje da Tehničku školu upisuju lošiji đaci, ali to je daleko od istine. Kod nas dolaze učenici koji nakon osmog razreda znaju čime žele da se bave, a ne zato što nisu imali drugi izbor. Što se tiče obrazovnih profila u četvorogodišnjem trajanju, gotovo sva odeljenja prvog razreda upisuju odlični učenici - navodi Kiselčić.

 

U poslednjih nekoliko godina, ubska Tehnička škola u proseku ima oko 550 učenika. Da bi privukli đake, rukovodeći i nastavnički kadar ide u korak sa vremenom i školu prilagođava okolnostima i zahtevima savremenog doba. Uz primarno, kvalitetno obrazovanje koje pruža, učenicima nudi i brojne sekcije, a najaktivnije su novinarska, koja priprema i štampa školski list "Tehnovine", kao i dramska sekcija, pod rukovodstvom profesorke srpskog jezika Sanje Lalić, čiji su polaznici do sada pripremili i izveli pet pozorišnih predstava. 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 3 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...