Marjanović, Đokić i Kuzmanović (foto: Milutin Rafailović)
Marjanović, Đokić i Kuzmanović (foto: Milutin Rafailović)
18.06.2023, 07:31

Ubski osnovci prvaci države iz hemije i književnosti

č: | fb:

Učenici ubske OŠ "Milan Munjas" i ove godine mogu se podičiti prestižnim rezultatima na takmičenjima najvišeg ranga, gde su pokazali zavidan nivo znanja i svojoj školi doneli čak šest vrednih nagrada - po dve prve, druge i treće.

 

Ponos škole je učenik sedmog razreda Vukašin Đokić, koji je na Republičkom takmičenju iz hemije osvojio prvo mesto, a iz fizike drugo. Za nadmetanje iz oba predmeta, koji su mu i najomiljeniji, pripremao se mesecima.

 

Doći do Republičkog takmičenja iz hemije je veliki uspeh, pošto prolaze samo prvoplasirani sa Okružnog takmičenja.

 

- Ja sam bio prvi u celom Kolubarskom okrugu i samim tim stigao i do najvišeg nivoa takmičenja, koje se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela. Posle položenog testa, bio sam među najboljima u zemlji, što mi je omogućilo i polaganje praktičnog dela, odnosno eksperimentalne vežbe, nakon čega sam se našao na vrhu liste na Republičkom takmičeju iz hemije. I fiziku sam spremao mesecima i uspeo da osvojim drugu nagradu. Imam talenta za oba predmeta, pa mi nisu teški, ali mora mnogo i da se vežba - priča Vukašin, koji je sedmi razred završio sa svim peticama i četvorostruki je ovogodišnji učesnik republičkih takmičenja. Naime, osim iz dva navedena predmeta, kvalifikovao se i na državne smotre znanja iz biologije i matematike.

 

Zadovoljstvo zbog Vukašinove titule republičkog prvaka nije krio njegov mentor Nemanja Marjanović, nastavnik hemije u OŠ "Milan Munjas".

 

- On je izuzetan učenik, koji je pokazao ogromnu količinu znanja i zainteresovanosti na časovima i pripremama. Bio je jedini predstavnik Kolubarskog okruga na Republičkom takmičenju, na koje se plasirao sa ubedljivim prvim mestom na Okružnom. Od 80 učenika sedmog razreda iz cele Srbije, nakon polaganja teorijskog dela samo se prvih 19 kvalifikuje za eksperimentalnu vežbu, gde je Vukašin ostvario maksimalan broj bodova - naveo je Marjanović.

 

Da se radi o izuzetnom đaku, svedoči i nastavnica fizike Anđelka Kuzmanović. Presrećna je što je Vukašin osvojio drugu nagradu na Republičkom takmičenju iz predmeta koji mu predaje.

 

- Važno je reći da je Vukašin prilikom priprema za Okružno takmičenje dobio boginje i bio u izolaciji tri nedelje, tako da moram da pohvalim njegov rad, trud i zalaganje, jer se u tom periodu sam pripremao. To ga nije omelo ne samo da prikupi dovoljno bodova za plasman na Republičko takmičenje, već i da na njemu zauzme visoku poziciju. On je izrazito talentovan za sve prirodne nauke i veoma bistar dečak - istakla je Kuzmanović.

 

Jadžić, Novaković, Jeremić i Dudić

Jadžić, Novaković, Jeremić i Dudić (Foto: Milutin Rafailović)

Dvostruko odličje poneo je još jedan učenik sedmog razreda sa svim peticama. U pitanju je Stefan Novaković koji je zauzeo prvo mesto na Književnoj olimpijadi i treće na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture u Tršiću. Prema njegovim rečima, za oba takmičenja se ozbiljno pripremao, jer su veoma zahtevna.

 

- Na Književnoj olimpijadi, koja je u rangu republičkog takmičenja, uglavnom su pitanja vezana za poznavanje književnog dela, dok je znanje iz gramatike neophodno za takmičenje iz srpskog jezika. Zato je važno čitati knjige i lektiru, što rado činim, jer mi je srpski jezik najdraži predmet - otkriva Stefan.

 

Profesor srpskog jezika i knjiženosti Veran Jadžić ima samo reči hvale za svog najuspešnijeg đaka, uz napomenu da je Stefanov uspeh rezultat njegovog kontinuiranog rada, talenta i posvećenosti.

 

- Na Književnoj olimpijadi imao je sve tačne odgovore i osvojio maksimalnih 20 poena, a na takmičenju iz srpskog jezika 18. U Tršiću niko nije imao plasman za Republičko takmičenje osim Stefana, koji je veoma darovit, vredan i primeren  učenik - kazao je Jadžić

 

Svojim uspehom i postignućem, slavu Osnovne škole "Milan Munjas" pronela je i mala maturantkinja Jelena Jeremić, koja je osvojila drugu nagradu na Republičkom takmičenju iz književnosti. Kaže da joj pripreme za Književnu olimpijadu sa nastavnicom srpskog jezika Mirjanom Dudić ni malo nisu bile naporne.

 

- Učila sam sa velikim uživanjem, a i na časovima se dosta gradiva savlada ko pažljivo sluša. Volim književnost jer nas umerava ka pravim vrednostima. Prošle godine sam bila peta na ovom takmičenju, tako da sam otprilike znala šta me sada čeka i prezadovoljna sam drugim mestom, jer je konkurencija bila veoma jaka - kaže Jeremić.

 

Ženska futsal ekipa sa trenerom Jovićem

Ženska futsal ekipa sa trenerom Jovićem (Foto: Privatni album)

Ove godine, ubski osnovci imali su i zapažen sportski rezultat - na Republičkom takmičenju u futsalu, ženska ekipa se izborila za treće mesto. Uz savete svog trenera, nastavnika fizičke kulture Miroslava Jovića i njihovu borbenost i spretnost na terenu, do visokog plasmana tim su dovele: Teodora Ranković, Anja Petrović, Nina Maksimović, Andrijana Maksimović, Mina Matić, Jana Milosavljević, Lena Stevanović, Nikolina Radojević i Sara Popović.

Živana Ranisavljević

Živana Ranisavljević (Foto: Dunja Kaplarević)

 

Rukovodstvo OŠ "Milan Munjas" prezadovoljno je ovogodišnjim postignućima svojih učenika i nastavika na takmičenjima najvišeg ranga. Direktorka škole Živana Ranisavljević kaže da je ponosna na njihove uspehe i ukazuje da ubski osnovci svake godine donesu veliki broj republičkih nagrada.

 

- Bitni su rezultati, ali ono što je posebno važno je to što se radi o izuzetno dobroj i lepo vaspitanoj deci, koji po uspesima, ponašanju, socijalnim veštinama i svemu ostalom mogu da budu primer za uzor mlađim učenicima i svojim vršnjacima i to je ono što nas posebno raduje. Takođe, možemo se pohvaliti da smo ove godine prvi put u istoriji škole imali dvoje učenika prvog razreda, koji su učestvovali na Republičkom takmičenju iz matmatike "Misliša". To su Damjan Maksimović i Jovana Tomić, čije talente neguje i razvija učiteljica Milica Pušonja - rekla je Ranisavljević uz napomenu da su ovakvi učinci uvek praćeni odgovornim i vrednim radom i đaka i nastavnika, ali i pokazatelj rada škole.  

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 5 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...