Nikolina Stefanović (foto: Privatni album)
Nikolina Stefanović (foto: Privatni album)
26.06.2023, 08:56

Pobedničko postolje za Ubljanku Nikolinu Stefanović

č: | fb:

Devetogodišnja flautistkinja Nikolina Stefanović, učenica drugog razreda ubske Škole za osnovno muzičko obrazovanje "Petar Stojanović", u klasi profesorke Zorane Matić, postigla je izvanredan uspeh na upravo završenom Međunarodnom takmičenju mladih muzičara "Ohridski biseri" osvojivši prvu nagradu stručnog žirija.

 

Za pobedničko postolje izborila se kao najmlađi takmičar te prestižne smotre, koja u Ohridu (Severna Makedonija) okuplja veliki broj talentovanih muzičara iz cele Evrope. Ovaj trijumf dobija još veći značaj ako se ima u vidu nekoliko činjenica, napominje profesorka Matić.

 

- Nikolina se takmičila sa decom koja ne sviraju samo flautu, već je bila u kategoriji i sa klarinetistima, oboistima i saksofonistima, a uz to su i po četiri, pet godina stariji od nje, što je njenom uzrastu velika razlika. Zahvaljujući izuzetnom uspehu, sa "Ohridskih bisera" donela je priznanje koje je u našoj školi poslednji put viđeno pre 20 godina. Zajedno sa korepetitorkom Andrijanom Božić Ilić izvela je veoma težak program za svoj uzrast, ali su njena posvećenost, vežbanje i ljubav prema muzici na takmičenju izbili u prvi plan i rezultirali na najbolji mogući način. Svojim nastupom pobrala je sve simpatije i pohvale šestočlanog međunarodnog žirija, sastavljenog od evropskih eminentnih umetnika i profesora sa muzičkih akademija. Kada su rezultati zvanično objavljeni i kada sam videla da uz njeno ime piše "First Prize", od sreće i uzbuđenja nisu izostale ni suze radosnice - priča Matić.

Nikolina sa profesorkom Zoranom Matić

Nikolina sa profesorkom Zoranom Matić (Foto: Privatni album)

 

Profesorka Matić takođe ukazuje da su "Ohridski biseri", ustanovljeni 2002, jedno od najozbiljnijih muzičkih takmičenja u regionu i šire, na kojem su ove godine nadmetali kandidati iz Nemačke, Poljske, Francuske, Turske, Slovenije, Rumunije, Hrvatske, Bugarske, Severne Makedonije, Srbije,... U tako velikoj i jakoj konkurenciji nije ni malo lako doći do prve nagrade.

 

- Za uspeh je neophodna temeljna priprema, a pošto je Nikolina jedno izuzetno talentovano i vredno dete, znala sam da to može. Rekla sam joj da nije bitno što će biti najmlađa na takmičenju, već da svojim sviranjem pokaže ono što nosi u sebi. Saopštila sam njenim roditeljima svoju nameru, što su oni bez pogovora prihvatili. Verovala sam u nju od samog početka, ali je naše drugo polugodište, od februara meseca, proteklo u velikom dodatnom radu mimo redovne nastave. Ja sam, kao njena profesorka, izuzetno ponosna i smatram da su pred Nikolinom tek veliki uspesi i svetla muzička budućnost - kaže Zorana Matić, koja savesno i sa puno volje, elana i ljubavi obavlja svoj posao u ŠOMO "Petar Stojanović" i već dugi niz godina na muzičkim nadmetanjima ostvaruje zapažene rezultate sa svojim đacima.

Andrijana Božić Ilić i Nikolina Stefanović

Andrijana Božić Ilić i Nikolina Stefanović (Foto: Privatni album)

 

Iako svira flautu tek dve godine, Nikolina Stefanović do sada je osvojila sve prve nagrade i laureate na takmičenjima na kojima je učestvovala (Međunarodni susreti flautista "Tahir Kulenović" u Valjevu, Međunarodni festival "Lady Wind" u Pančevu, šabačko Međunarodno takmičenje mladih flautista, Zemun International Music Competition,...). Svojoj kolekciji priznanja, u Ohridu je dodala i trenutno najvrednije. Mali, a veliki virtuoz na flauti i ubski muzički biser mnogo truda, rada, vežbanja, ljubavi i odricanja ulaže da bi napredovala.

 

- Ja volim da sviram flautu, dosta vežbam, a mama i tata su mi najveća podrška, jer su tu uvek za mene, bodre me i podstiču, kao i moja profesorka Zorana Matić i korepetitorka, profesorka klavira Andrijana Božić Ilić. Na takmičenju u Ohridu imala sam malo tremu u početku, ali kako je tekla kompozicija sve sam se više opuštala. Bilo je to novo iskustvo i veliki izazov za mene, tako da sam presrećna što sam osvojila prvu nagradu - priča Nikolina, koja je ne samo izvanredan đak u Muzičkoj školi, već i u redovnoj, ubskoj OŠ "Milan Munjas". Osim što svira flautu, trenira i odbojku i ide na balet. Namerava da se i dalje muzički usavršava, nada se novim priznanjima, a sebe u budućnosti vidi kao profesora flaute.

 

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 2 sati 25 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 8 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...