Izložba radova (foto: Biblioteka Ljig)
Izložba radova (foto: Biblioteka Ljig)
14.07.2023, 12:24

Održane Ljiške kulturne večeri

č: | fb:

Četvorodnevne Ljiške kulture večeri, završene su sinoć. Sve, sem večeri folklora, odvijalo se u biblioteci i Malom pozorištu dvorištu "Gordana Kosanović", na letnjoj sceni Gradske biblioteke "Milovan Danojlić".

 

Oboje, i glumica Gordana Kosanović i književnik Milovan Danojlić, otišli su u svet, Gordana Kosanović 1981. godine u mali nemački grad Milhajm, u Teatr na Ruru, gde je za nekoliko godina postala značajno ime evropske glume, ali i prerano (1986) otišla sa umetničke i životne scene. Počiva na groblju u Dićima, pored bake Mašinke Ivković.

 

Milovan Danojlić, od 1984, živeo je u Francuskoj, najpre u Parizu, potom u Poatjeu, nevelikom gradu, ali značajnom univerzitetskom centru u toj zemlji. Između Poatjea i rodnih Ivanovaca (zadnja pošta Ljig), gde se vraćao svake godine u prolećno-letnjem periodu,  postao je jedan od najznačajnijih književnika, akademik ipredsednik najstarije  izdavačke kuće u Srba, Srpske književne zadruge. Sahranjen je 2. decembra 2022. godine, na brdu Kamalj u blizini crkve, svoje zadužbine.

 

Ostala je i ova njegova pesma:

"Nizbrdo jurnuh, s nestrpljenjem;Napustih detinjstvo i rodni dom; A sada se istom stazom penjem; Uzbrdo, otežao, star i trom".

 

Pre godinu dana, Milovan Danojlić bio je gost biblioteke, zajedno sa Matijom Bećkovićem i Petrom Božovićem. Tada je javnost saznala da će biblioteka dobiti njegovo ime.

 

Ove godine, prvog dana, master bibliotekarka Valentina Popović održala je radionicu medijske pismenosti u okviru projekta "Saznaj i razaznaj".

Aleksandra Ninković Tašić o velikanima

Aleksandra Ninković Tašić o velikanima (Foto: Biblioteka Ljig)

 

Utorak je bio rezervisan za male istraživače iz ljiškog vrtića "Kaja" i Aleksandaru Ninković Tašić, autorku knjige o našim velikanima Tesli, Pupinu i Milankoviću, pod nazivom "Zvezdobrojci".

 

Veče je počelo predstavljanjem projekta "12 veličanstvenih" i koncepta projektnog rada Godine uzleta, o kojem su govorile direktorka vrtića Tijana Karganović i vaspitačica Biljana Aćimović. Mališani su bili veoma aktivni učesnici programa i oduševili prisutne, a posebno gošću Ninković Tašić.

 

Likovna kolonija u dvorištu biblioteke okupila je ljiške slikare, a pojedini su inspiraciju našli u zavičajnom fondu biblioteke. Predavanje na temu "Konzervatorska svedočenja", održala je Slađana Dinić Đorđević, samostalna umetnica, konzervatorka i restauratorka. Akademska umetnica Marijana Arunović govorila je o savremenim tendencijama u modernoj umetnosti mladih umetnika.

KUD Ljig

KUD Ljig (Foto: Biblioteka Ljig)

 

Veče folklora na terenu kod opštine, na Petrovdan, privuklo je posebnu pažnju, kao i uvek kada nastupa Kulturno-umetničko društvo "Ljig", veoma aktivno udruženje koje svoje mesto zastupa  širom Srbije.

 

U četvrtak, održana je promocija knjige Valentine Popović "Digitalni alati" i predstavljen je novi brojčasopisa SŠ "Hiljadu trista kaplara".

 

O značaju prve knjige Valentine Popović o upotrebi digitalnih alata u malim bibliotekama,govorili su Dragan Radovanović, direktor ljiške biblioteke, Mirko Marković, u ime Internet kluba, suizdavača knjige (drugi izdavač je Pedagoški fakultet u Somboru, gde je Valentina završila master studije, a sada je doktorand) i profesorka srpskog jezika i književnosti Marijana Negovanović Obradović, lektorka knjige, inače dugogodišnja saradnica biblioteke.

Razgovor o časopisu Kaplari

Razgovor o časopisu Kaplari (Foto: Biblioteka Ljig)

 

Ovogodišnji broj časopisa Kaplari većim delom je posvećen jubileju, 60-godišnjici škole koja od 2004. godine nosi ime slavnih 1300 đaka kaplara. Učesnici razgovora bili su profesori škole (i nekadašnji učenici) Uroš i Jelena Tošanić, mladi lekar Ivan Bušić, do 2016. učenik, Nina Stepanović, studentkinja Filološkog fakulteta i Mateja Petrović, vukovac, koji je upravo upisao Mašinski fakultet u Beogradu.

 

A sad pravac – Rajac! Na redu je 54. Kosidba na Rajcu.

Aktuelno