Kosidba na Rajcu (foto: Turistička organizacija Ljig)
Kosidba na Rajcu (foto: Turistička organizacija Ljig)
17.07.2023, 15:15

Kosački Vimbldon na Rajcu

č: | fb:

Ovogodišnja Kosidba na Rajcu, najavljivana kao kosački Vimbldon, poklopila se sa finalom najčuvenijeg turnira u tenisu. Na vimbldonskoj travi igrali su najbolji svetski teniseri, a na Rajac su došli majstori košenja, pobednici kosidbi u okruženju, koje su organizovane od sredine maja. Teniski turniru Londonu, prvi put je održan 1877. godine, a samo 15 godina kasnije takmičilo se na Rajcu u vreme kosidbenih moba, uz narodni vašar.

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu (Foto: Turistička organizacija Ljig)

 

U konkurenciji 23 kosača iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, "Zlatnu kosu" osvojio je Aleksandar Banjac (24) iz Bosanskog Petrovca. Drugi je petostruki pobednik Rajca Mirko Kecman, takođe iz Bosanskog Petrovca, a treći Nebojša Spasojević iz Kadine Luke kod Ljiga.

 

U ekipnom nadmetanjuu ručnom košenju trave, prva je Slovenija, ispred Mrkonjić Grada i Han Pijeska. Mladen Tomić iz Mrkonjić Grada najbolje je pokosio livadu.

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu (Foto: Turistička organizacija Ljig)

 

Tačno u podne počelo je revijalno košenje trave, za merak i dušu, uz pesmu, podvriskivanje, trubače, vodonoše, ručkonoše, zdravičare.

 

Sem najboljeg kosača, po brzini, širini, kvalitetu i ujednačenosti otkosa, izabran je i đidija, kosač najlepše odeven, najbolji pevač i miljenik žena, dobro košenje se podrazumeva. Ime mu je Slobodan Živanović iz Velike Krsne kod Mladenovca i on će biti domaćin sledeće kosidbe.

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu (Foto: Turistička organizacija Ljig)

 

Kosačku gozbu na livadi pripremile su i poslužile domaćice iz udruženja "Zlatne ruke". Milka Savić iz ovog udruženja već 40 godina svojim đakonijama ukrašava trpezu među otkosima na Rajcu.

 

U kulturno-umetničkom programu nastupila je Marina Stevanović na fruli i ansambl "Vez".

 

Posle proglašenja pobednika i dodele priznanja, nastavio se zabavni program na letnjoj pozornici uz pevače Rada Jorovića i Gocu Lazarević.

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu (Foto: Turistička organizacija Ljig)

 

A kako je sve počelo? Na tragu davnih moba, koje su se na Rajcu održavale još od 1892, kada je izgrađena česma kao centar okupljanja Slavkovčana i njihovih gostiju, nastala je turistička priredba o kojoj se razmišljalo šezdesetih, a prvi put održana 1970. godine. U međuvremenu, Kosidba je postajala sve prepoznatljivija i dobila međunarodni karakter, da bi 2007. bila proglašena za najuspešniju manifestaciju u Srbiji.

 

Postoji propisan kodeks oblačenja i ponašanja kosača za revijalni deo manifestacije, uvek prve nedelje po Petrovdanu. Svi kosači oblače letnju seljačku nošnju: radne široke bele pantalone (bele gaće) i do kolena dugu belu vezenu košulju, preko koje navlače obavezan jelek. Ne može se bez  tkanog šarenog pojasa. Gaće se upasuju u tozluke, a preko njih se obuvaju vezene vunene čarape i onda dolaze opanci. Slameni šešir, kao deo kosačke nošnje još od prve kosidbe, dobijaju na licu mesta.Dodatna oprema su beli vezeni peškir, brus ili belegija, vondir… 

 

Kosači na Rajcu ne nose naočare za sunce ni nakit i ne koriste telefon. Selfi može, kad prođe sve zvanično.

 

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu (Foto: Turistička organizacija Ljig)

Kosidba na Rajcu počela je u petak koncertom muzičke grupe Apsolutno romantično. Subota je rezervisana za izložbu poljoprivredne mehanizacije i Festival folklornih ansambala u večernjim časovima.

 

Organizator trodnevne međunarodne turističke manifestacije je Turistička organizacija opštine Ljig, uz podršku Ministarstva turizma i omladine.

 

 

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 12 sati 33 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 5 komentara