Janković i Vučević (foto: www.mionica.rs)
Janković i Vučević (foto: www.mionica.rs)
22.07.2023, 06:45

Vučeviću uručena nagrada "Vojvoda Živojin Mišić"

č: | fb:

U čast vojvode Živojina Mišića, na dan njegovog rođenja, na svečanoj akademiji koja je u okviru "Mišićevih dana" održana ispred njegove rodne kuće u Struganiku, ministru odbrane i potpredsedniku Vlade Srbije Milošu Vučeviću uručena je specijalna plaketa "Vojvoda Živojin Mišić".

 

Vučeviću je plaketu uručio predsednik opštine Mionica Boban Janković. Takođe, u znak zahvalnosti za lični doprinos i podršku koje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pružaju opštini Mionica, Janković je uručio i plakete sa likom vojvode Mišića brigadnom generalu Milanu Popoviću i potpukovniku Zoranu Karavidiću.

 

- Živojin Mišić ponikao je iz naroda, deleći njegovu sudbinu i u ratu i u miru. On, koji je rođen kao trinaesto dete u seljačkoj porodici uselio se u dušu srpskog roda i smešten je u legendu, nezaborav, trajanja dokle god nas ima. Zahvaljujem se potpredsedniku Vlade Republike Srbije i ministru odbrane Milošu Vučeviću, koji je odvojio vreme i ukazao čast obeležavanju ove svečanosti. Mionica je zahvalna. A ono što mi danas možemo jeste da negujemo sećanja i čuvamo od zaborava zasluge vojvode Mišića. Baš u Mionici gde je Mišić preuzeo komandu nad Prvom armijom biće sagrađen večni spomenik sećanja na najveću Srpsku pobedu. Zaslužio je to srpski vojnik. Posle više od veka čekanja, mi koji danas hodamo Mionicom, hodamo Srbijom podići ćemo spomenik - Kuću Kolubarske bitke, čija je izgradnja u toku – rekao je Janković i dodao da će opština Mionica nastojati da svake godine svečanu akademiju održi u Struganiku.

Svečana akademija

Svečana akademija (Foto: www.mionica.rs)

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević istakao je da su "Mišićevi dani" prilika da se produbi poverenje u vojnu, odbrambenu sposobnost Srbije, u spremnost Vojske da izvrši svoje ustavom određene misije i zadatke, ali i poverenje u savestan i odgovoran rad Ministarstva odbrane.

 

- Mišić nam je ukazao put kojim treba da idemo. On nije samo naš učitelj ratne veštine i strategije. On je otac i učitelj poštenja i dostojanstva našeg oficira i čoveka. On je primer bezrezervne ljubavi prema otadžbini i rodu srpskom. On je inspiracija i putokaz. Obavezujemo se pred našim vojvodom da ćemo delati i graditi sistem onako kako je on podučavao svoj srpski rod. Hvala Bogu što nam je podario ovog vernog sina svog srpskog roda i poroda. Neka ti je večna slava i hvala besmrtni vojvodo naš – rekao je ministar odbrane i zahvalio Opštini Mionica na tradicionalnim nagradama koje uručuje najboljim oficirima i na tome što prati razvoj vojnih nauka i rezultate rada i školovanja oficira.

 

U okviru programa nastupio je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", a monolog vojvode Živojina Mišća iz "Kolubarske bitke" izveo je Zoran Ćosić, glumac Narodnog pozorišta iz Beograda, takođe rodom iz Mionice, dok su u svečanosti učestvovali i članovi Kluba ljubitelja istorijskog plesa.

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 19 sati 10 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 3 komentara

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 19 sati 9 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...  · 3 komentara

Plakat (foto: )
Druga predstava 22.09.2023

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...